fbpx
Automobili

2022 Mercedes-Benz C-Klasa: Prilagodljivo vešanje, presek upravljanja zadnjom osovinom zbog nedostatka poluprovodnika

Globalna nestašica poluprovodnika odnela je svoju najnoviju žrtvu, luksuznu limuzinu Mercedes-Benz C-klase iz 2022. godine, koja će privremeno biti nedostupna sa opcionim prilagodljivim vešanjem ili sistemima za upravljanje zadnjim točkovima.

U paketu kao deo inženjerskog paketa od 3400 dolara, i adaptivno ogibljenje i upravljanje zadnjim točkovima su privremeno uklonjeni sa liste opcija za novoizgrađena vozila C-Klase, pošto Mercedes-Benz Australija nastoji da nastavi da se proizvodne linije kreću usred kritičnih poluprovodnika ( kompjuterski čip) zalihe.

„Zbog stalne nestašice određenih komponenti vozila koje sadrže poluprovodnike, opcioni inženjerski paket za novu C-Klasu je privremeno nedostupan za naručivanje sa novim fabričkim verzijama“, rekao je za Drive portparol Mercedes-Benz Australia.

Iako se u bliskoj budućnosti neće proizvoditi nijedna buduća vozila sa Inženjerskim paketom, veliki broj sedana C-Klase za Australiju već je proizveden sa zadnjim upravljačem i adaptivnim amortizerima.

Međutim, veruje se da su oni vezani za procenu medija i obaveze izlaganja u izložbenom prostoru, a ne za trenutne isporuke kupaca. Nijedan kupac nije mogao da naruči vozilo iz fabrike sa označenom kutijom Inženjerski paket, prema portparolu Mercedes-Benz Australia.

Nije najavljen vremenski okvir za povratak bilo koje funkcije, pošto nedostatak poluprovodnika nastavlja da izaziva haos u globalnoj automobilskoj industriji.

„Postoje vozila na zemlji i stižu u Australiju opremljena opcionim paketom, a dostupnost će se nastaviti za nove porudžbine čim se povrati snabdevanje pogođenim komponentama. Inženjerski paket za C-klasu uključuje upravljanje zadnjom osovinom i prilagodljivo prigušivanje suspenzija“, dodao je portparol.

Cene su nepromenjene, pošto je Inženjerski paket opcioni dodatak, a ne standardan.

Limuzina C200 počinje od 78.900 dolara pre troškova na putu, dok C300 košta 90.400 dolara pre troškova na putu – sa obe cifre se ne može pregovarati, nakon što je Mercedes-Benz Australia prešao na agencijski poslovni model od 1. januara.

Ovo nije prvi put da je Mercedes-Benz privremeno uklonio funkcije za upravljanje nedostatkom poluprovodnika, pošto je sredinom 2021. izostavio „Pre-Safe“ proaktivni sistem bezbednosti putnika iz brojnih linija svojih vozila.

U međuvremenu, nemački rival Audi ukinuo je bežično punjenje telefona, praćenje pritiska u gumama i električno podešavanje stuba volana u određenim vozilima prošle godine, dok je BMV privremeno uklonio bežično punjenje telefona, nadograđeni profesionalni paket pomoćnika u vožnji i druge stavke tokom prošle godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button