fbpx
Automobili

2022 Mercedes-AMG EKE53 potvrđen za Australiju

Mercedes-AMG EKE53 iz 2022. otkriven je u Evropi, kao verzija visokih performansi Mercedesove nove velike električne limuzine – i kreće ka australijskim salonima.

Nakon otkrivanja većeg EKS53 u septembru, Mercedes-AMG je skrenuo pažnju na manji EKE – električni ekvivalent poznatog velikog automobila E-Klase – dodajući više snage i obrtnog momenta, unapređene komponente šasije i revidirani stil.

Iako je EKE53 planiran za lansiranje u Australiju, portparol Mercedes-Benza u Australiji nije mogao da potvrdi vreme lansiranja – iako će verovatno stići neko vreme nakon osnovnog Mercedes-Benz EKE asortimana, koji bi trebalo da bude u drugoj polovini 2022.

EKE53 je otkriven zajedno sa manje moćnim (i pristupačnijim) modelom EKE43, iako je samo moćniji vodeći AMG vezan za obale Australije (na koje će se ova priča fokusirati).

Mercedes-AMG EKE53 pokreće par električnih motora uparen sa baterijom od 90,6 kVh, dobar za izlazne snage od 460 kV i 950 Nm u standardnom režimu, povećavajući na 505 kV i 1000 Nm u režimu kontrole pokretanja Race Start, koji je dostupan kao deo AMG Dinamic Plus paket.

Mercedes-AMG tvrdi da vreme sprinta od 0-100 km/h iznosi 3,3 sekunde sa Dinamic Plus paketom (i više od 70 procenata preostalog punjenja), ili 3,5 sekundi bez, prema maksimalnim brzinama od 240 km/h, odnosno 220 km/h.

Za referencu, manji EKE43 razvija 350kV/858Nm, može da pređe sprint od 0-100km/h za 4,2 sekunde i može da postigne maksimalnu brzinu od 210km/h.

U poređenju sa svojim 4,0-litarskim V8 benzinskim blizancem, Mercedes-AMG E63 S, novi EKE53 razvija 55kV/200Nm više, ali sprinta od 0-100km/h za isto vreme od 3,3 sekunde, dostiže 10-30km/ h niža maksimalna brzina, i težak je 2525 kg, što nije beznačajnih 431 kg više od težine praznog vozila E63 od 2094 kg.

Između 444km i 518km dometa se tvrdi u EKE53 – prema evropskom VLTP testiranju – kao i brzo punjenje od 170kV DC, sa 15-minutnim radom na DC punjaču što znači do 180km dodatnog VLTP dometa. Standardna je regeneracija energije do 260 kV.

Pod kožom, dvostruki elektromotori omogućavaju varijabilni 4Matic+ sistem pogona na sva četiri točka, koji može da menja podelu obrtnog momenta na osovinama do 160 puta u sekundi, sa različitom raspodelom snage između režima vožnje.

Čvrđe AMG ‘Ride Control+’ prilagodljivo vazdušno ogibljenje je standardno, kao i upravljanje zadnjim točkovima (sa do 3,6 stepeni rotacije), 21-inčne aluminijumske felne i 415 mm prednje i 378 mm zadnje čelične kočnice sa šest klipnih prednjih i jednostrukih kočnica. klipna zadnja čeljusti.

Kupci mogu izabrati uvećane karbonsko-keramičke kočnice, sa prednjim diskovima od 440 mm.

U ponudi je pet režima – Slipperi, Comfort, Sport, Sport+ i Individual – koji variraju reakciju pogonskog sklopa, čvrstinu vešanja, intervenciju kontrole stabilnosti, težinu upravljača i izlaznu snagu, u rasponu od 50 procenata od ukupno 460 kV u Slipperi (230 kV) , ili 110 procenata (505 kV) tokom kontrole lansiranja.

Tu je i AMG Sound Ekperience, koji koristi generator zvuka za reprodukciju digitalizovanog zvuka kroz zvučnike dok se automobil vozi. Dostupni režimi Balanced, Sport i Poverful se pojačavaju tokom kontrole pokretanja da bi „[proizveli] jedinstven zvuk koji odgovara dinamičkom ubrzanju“.

Vizuelno, novi AMG EKE53 se razlikuje od svojih standardnih Benz EKE partnera iz asortimana sa novom prednjom rešetkom koja sadrži dvodimenzionalnu interpretaciju AMG-ovih Panamericana rešetki, revidirani donji prednji razdelnik, novi zadnji difuzor sa crnim umetcima i crni zadnji deo lip spojler.

Tu je i novi set crnih bočnih pragova, gore pomenuti dizajn točkova od lake legure – optimizovan za aerodinamiku – i potrebne oznake „AMG“, „EKE 53“ i „4Matic+“.

Unutrašnjost, nadogradnje za AMG model uključuju jedinstvene displeje za MBUKS Hiperscreen kontrolnu tablu pune širine sa tri ekrana – uključujući opcionu AMG Track Pace aplikaciju za beleženje vremena kruga – plus jedinstvena AMG sportska sedišta sa veštačkom kožom i presvlakama od mikrovlakana kao standard (ili napa koža kao opcija).

Tu je i AMG Performance volan sa rotirajućim biračima režima vožnje, sportskim pedalama od legure, AMG patosnicama, osvetljenim brendiranim pragovima vrata i dostupnim umetcima od ugljeničnih vlakana.

Mercedes-AMG EKE53 iz 2022. trebalo bi da bude u prodaji u Evropi u narednim mesecima, zajedno sa manjim EKE43 – iako je lansiranje zaključano, vreme dolaska EKE53 u Australiju tek treba da bude objavljeno.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button