fbpx
Automobili

2022 Lincoln Navigator ulazi u eru tehnologije

Buka oko ogromnih luksuznih SUV-ova sa karoserijom na okvirima dostigla je temperaturu. Kao i uvek raskošni i prijatni, ovi masivni uređaji za vožnju nastavljaju da napreduju u visokotehnološkoj korisnosti, sa novim i ažuriranim unosima iz Jeep-a i Lekusa koji jačaju rangove u segmentu. Neko u General Motorsu je čak imao ideju da da V tretman za Cadillac Escalade, V-8 sa kompresorom i sve ostalo. Tome ćemo dodati Lincoln Navigator iz 2022. godine, koji je uglađen pažljivim detaljima i novom mogućnošću vožnje bez upotrebe ruku kao deo osvežavanja sredinom ciklusa.

Sposobnost prevoza ljudi i stvari sa blistavom privlačnošću ivičnjaka čini luksuz pune veličine neuobičajenim statusnim simbolima. Jeep čak i ne označava svoje Vagoneer i Grand Vagoneer kao džipove, da ne bi bili ukaljani reputacijom svojih manjih modela koji začepljuju blato. Nije tako sa najnovijim Navigatorom, koji ima LINCOLN omalterisan preko krme i amblem brenda postavljen kao izbočina od skoro stope unutar njegove nežno ponovo nacrtane rešetke. Sa strane te rešetke su tanji LED farovi, dok pozadi ima tanju LED traku zadnjeg svetla pune širine koja sada emituje horizontalne sekvence animacije kada priđete i izađete iz vozila. K.I.T.T. Majkla Najta bi odobrio.

Potrebno je pažljivo oko da biste uočili novi Gator na putu, ali pogled unutra i njegov centralni ekran osetljiv na dodir od 13,2 inča je lak za poklon. U poređenju sa ekranom od 10,1 inča koji zamenjuje, ažurirana postavka se bolje uklapa u ovu Lincolnovu pećinsku unutrašnjost za sedam ili osam putnika, koja ostaje jedno od privlačnijih okruženja u automobilizmu. Kao kapija za obilje funkcija novog Sinc 4 infotainment sistema — uključujući opcioni Revel audio sistem sa 28 zvučnika koji daje sve od sebe da protrese prozore iz kamiona — ekran osetljiv na dodir je takođe jasno prikazan i pametno raspoređen. Dodatne animacije, kao što su trake slabih svetlucavih zvezda koje prate igle oko digitalnog brzinomera i obrtomera, krase ekran sa instrument tablom od 12,0 inča koji je više fokusiran na podatke.

Mnoštvo piksela Navigatora proteže se do njegovih zadnjih delova, pri čemu putnici u drugom redu dobijaju i opcioni ekran osetljiv na dodir za info-zabavu od 5,8 inča i par 10,1-inčnih monitora opremljenih Amazon Fire TV-om pričvršćenim na naslone prednjih sedišta. Dok je klupa u drugom redu sa tri poprečne dužine i dalje dostupna, držite se standardnih kapetanskih stolica i otključaćete novododatu funkciju masaže za ta srednja sedišta sa grejanjem i ventilacijom. Stavite zadnjicu u svako sedište L modela sa međuosovinskim rastojanjem od 131,6 inča i još uvek ima dovoljno prtljažnog prostora za sve putnike—34 kubna stopa iza trećeg reda naspram 19 kocki u standardnoj verziji sa međuosovinskim rastojanjem od 122,5 inča.

Od opcionih prednjih sedišta sa električnim podešavanjem u 30 smera do ljupkih drvenih ukrasa sa otvorenim porama laserski ugraviranih mapom staza u njujorškom Central parku—potonji je uključen u jedan od dva nova paketa dizajna za Black Label modele— Navigator je toplo i primamljivo mesto. Osim klasičnih luksuznih vibracija, ovaj Lincoln-ov najveći interes će verovatno biti novi ActiveGlide pomoćnik vozača, koji debituje kao standardna oprema na gornjim rezervnim i Black Label oblogama kao brendova verzija Fordovog BlueCruise-a. Slično kao i GM-ov Super Cruise, ActiveGlide koristi centriranje trake, adaptivni tempomat i nadzor vozača kako bi obezbedio vožnju bez upotrebe ruku na otprilike 130.000 milja podeljenih autoputeva. Virtuelne ikone na volanu i pregledi vozila na putu kombinuju se na meraču kako bi ukazali kada je sistem aktivan. Dostupni head-up displej (standardno za Black Label), plus falanga standardne opreme aktivne bezbednosti, pruža dodatnu udobnost i sigurnost.

Iako je naša ekspozicija bila kratka, ActiveGlide funkcioniše kako je reklamirano, a kamera na stubu upravljača i infracrveni emiteri svetlosti videli su naše pokušaje da prevarimo njihov vid nošenjem maske, naočara za sunce i šešira. Ako otkrije da je vaša pažnja skrenuta sa puta, sistem će pištati sve jačim, volan vibrira, a vozilo će na kraju pritisnuti kočnice pre nego što se sistem isključi. Neće zaustaviti vozilo ako ne poslušate njegova upozorenja, kao što to čine neki drugi sistemi. Ford je unapred rekao da je ova početna verzija BlueCruise/ActiveGlide programirana prilično konzervativno i da će poboljšane mogućnosti, između ostalih funkcija, doći putem ažuriranja putem bežične mreže. Ovo je dobra stvar, jer ActiveGlide trenutno nije toliko sposoban koliko verovatno može biti i, prema našem iskustvu, nije tako stoičan u radu kao GM-ov Super Cruise. Primetili smo lutanje između traka, sistem se brzo isključuje u užim krivinama, a povremeno je odbijao da prepozna da obraćamo pažnju, čak i nakon što smo pomerali volan. Ali kao sredstvo za smanjenje opterećenja usled zastoja i dosadnih putovanja autoputem, to je dobrodošao dodatak.

Srećom, Navigator je sada bolji za vožnju kada čovek ima potpunu kontrolu, delimično zahvaljujući ponovo podešenom ogibljenju koje uključuje čvršću zadnju šipku protiv prevrtanja i novi sistem zasnovan na kameri koji skenira put ispred sebe i aktivira adaptivne amortizere za predstojeće udarce. Ovo je i dalje veliko i teško vozilo prožeto minimalnim atletizmom – uprkos onome što njegov režim vožnje Ekcite sugeriše – ali njegovo sporo, umrtvljeno upravljanje je dobro prilagođeno njegovom željenom ležernom tempu, a pokreti tela su mirniji i sabraniji nego što se sećamo. Novododati elektronski pojačivač kočnice je podešen da obezbedi uverljivo čvrstu i progresivnu pedalu kočnice, čineći glatko zaustavljanje lakim. I sve verzije se sada mogu nabaviti sa novim dizajnom točkova od 22 inča (20-e ostaju standardne na osnovnim modelima), koji su vratili dobar kvalitet vožnje na glatkom trotoaru oko Feniksa. Ali odlagaćemo konačnu presudu dok je ne odvezemo našim poznatim kozjim stazama na srednjem zapadu, pošto su se veliki valjci neprijatno klecali zbog nekoliko oštrijih udaraca na koje smo naišli.

Malo se promenilo ispod haube Navigatora od debitovanja ove generacije za 2018. Dvostruki turbo 3,5-litarski V-6 i dalje razvija obrtni moment od 510 funt-stopa i podržan je automatskim 10-brzinskim menjačem bez žurbe. Poznati su i maksimalni kapacitet vuče od 8700 funti i standardni pogon na zadnje točkove; Pogon na sva četiri točka je opcija od 2695 do 3000 dolara, osim na Black Label-u, gde je uključen. Međutim, manje promene podešavanja su smanjile broj konjskih snaga motora sa 450 na 440, što očigledno EPA primećuje više nego mi. Navigatorova kombinovana procena uštede goriva je porasla za 1 mpg na 18 ili 19 mpg, u zavisnosti od modela. Ali ne očekujemo mnogo odstupanja od trčanja od 5,2 sekunde do 60 mph koje smo zabeležili u našem testu modela iz 2021. To je zadovoljavajuće brzo za veliki SUV koji košta 78.405 dolara za početak i može da premaši 120 hiljada dolara u napunjenom L obliku. Podjednako vredna pažnje je i revidirana nota izduvnog sistema V-6, koja se čuje dublje nego ranije i daje ovom velikom Linkolnu odgovarajući grleni glas koji bi (skoro) mogao da se pomeša sa brbljavim V-8.

Uporedni test će na kraju utvrditi kako će se novi Navigator ponašati u poređenju sa svojim takođe svežim kolegama, uključujući svog glavnog rivala, Escalade. Mogli bismo da tvrdimo da je Linkoln petljao do kraja tako što nije preuzeo izduvani V-8 iz GT500 Mustanga kao odgovor na Escalade V. Ali kao oslonac segmenta koji je bio pionir 1998. godine, najnovije revizije Gator-a pomažu da ga zadrži u korak sa vremenom.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button