fbpx
Automobili

2022. godine Škoda Fabia zvanično otkrivena, australijsko lansiranje očekuje se u martu 2022. godine

Otkrivena je Škoda Fabia 2022. godine, uoči australijskog lansiranja za koje se očekuje da će se dogoditi kasno u prvom kvartalu 2022. godine (marta 2022. godine).

Četvrta generacija popularnog Škodinog gradskog automobila Fabia vidi kako se pločica sa imenom migrira na najnoviju platformu MKB-A0 grupe Volksvagen, podeljenu sa Volksvagen Polo, Škoda Kamik i Škoda Scala – čime je stekao niz savremenih mogućnosti povezivanja i aktivne bezbednosne funkcije.

Arhitektonski prekidač je rezultirao značajnim rastom rasta, s novim modelom dužine 4107 mm, širine 1780 mm i visine 1460 mm, koji se vozi na međuosovinskom razmaku od 2564 mm – ukupne dužine je 110 mm, širi je za 48 mm, niži je za 7 mm i međuosovinski razmak je za 94 mm duži od treća generacija Fabia.

Prostor za prtljažnik povećava se na 380 litara sa postavljenim zadnjim sedištima – do 50 litara – povećavajući se na 1190 litara sa preklopljenim drugim redom. Masa praznog vozila nije se značajno povećala u odnosu na odlazni automobil, na oko 1100 kg.

Kupci željni još više prostora moći će da se odluče za karoseriju koja vuče teret, koja će se vratiti za novu generaciju, i za radar Škode Australije za lokalni uvod.

Lokalna podružnica Škode nada se da će sledeće godine lansiranje karoserije sa dugim krovom biti pokrenuto pored brata i sestre sledeće godine, pod pretpostavkom da vreme izrade dođe na svoje mesto, međutim inostrani izveštaji sugerišu da bi vagon mogao da se lansira u Evropi već 2023. godine.

Odeća nove platforme je evoluciona spoljašnjost, oštrijeg stila od automobila koji zamenjuje, i elementi dizajna inspirisani Scalom, Octavijom i drugim nedavnim Škodinim modelima.

Spredaj, tanki dvo-LED farovi uz bok predstavljaju izvajanu interpretaciju Škodine korporativne maske, sa donjim širokim usisom vazduha (sa svetlima za maglu).

Oštri bočni nabor dovodi do zadnjeg dela vozila, gde su tanka LED zadnja svetla u obliku slova C i sportski krovni spojler.

Točkovi u prečniku od 14 do 18 inča popunjavaju lukove, dok proširena obloga podvozja, aero-optimizovani dizajn točkova, aktivne letvice prednje rešetke (koje same štede 0,2 L / 100 km pri 120 km / h) i gore pomenuti spojler pomažu u smanjenju koeficijenta otpora do 0.28Cd.

Unutra, najnovije tehnološke karakteristike brenda, sa vodećim modelima koji uključuju konfigurabilni 10,25-inčni digitalni sklop instrumenata ispred vozača i 9,2-inčni ekran osetljiv na dodir u informacijsko-zabavni sistem na vrhu instrument table, pokrećući najnoviji Škodin softver sa bežičnim Apple CarPlai i Android Auto, gestom kontrola i satelitska navigacija.

Modeli početnih i srednjih specifikacija se „snalaze“ sa centralnim ekranom od 6,5 ili 8,0 inča, plus analogni instrumenti odvojeni 3,5-inčnim digitalnim displejem. Ostale funkcije u ponudi uključuju bežično punjenje pametnih telefona, ambijentalno LED osvetljenje, dvozonska kontrola klime, grejani volan, zvučni sistem sa sedam zvučnika i pet USB-C portova.

Evropski kupci će imati na raspolaganju benzinske motore sa tri i četiri cilindra male zapremine, dostupne sa ili bez turbopunjača. Dizel je ukinut u Evropi, dok opcije blago hibridnog i priključnog hibrida nisu dostupne, u pokušaju da se nabavne cene smanje. Svi modeli imaju pogon na prednje točkove.

Na putu su da dođu u Australiju 1,0-litarski turbobenzinski trocilindrični benzinski motori, dostupni u melodijama od 70 kV / 175 Nm i 81 kV / 200 Nm, verovatno iako bez filtera za čestice benzina koji se standardno nude u Evropi.

Melodija od 70kV dostupna je samo sa petostepenim ručnim menjačem, sprint od 0-100km / h završava za 10,6 sekundi i tvrdi da pijucka 5,1 litara goriva na 100 kilometara.

U međuvremenu, verzija od 81kV nudi izbor šestostepenih ručnih ili sedmostepenih automatskih menjača sa dvostrukom spojkom, pri čemu će ovi potonji (verovatno u Australiji biti standardni) trčati do 100km / h sa mesta za 9,5 sekundi, dok troše 5,5 l / 100km goriva. Ručna opcija je efikasnija, na 5.0L / 100km.

Opcijom rezervoara za gorivo od 50 litara povećava se maksimalni domet motora na preko 900 km.

1,5-litarski turbo četvorocilindrični 110kV / 250Nm (uparen sa sedmostepenim automobilom sa dvostrukom spojkom) nalazi se na vrhu prekomorskih dometa – sposoban je za 7,9 sekundi brzine od 0-100km / h – dok evropski kupci sa ograničenim budžetom mogu da biraju od 48kV / 95Nm ili 59kV / 95Nm verzija 1,0-litarskog atmosferskog trocilindričnog benzinskog motora.

Iako RS model sa fokusom na performanse neće biti ponuđen, Škoda će predstaviti model Monte Carlo sa sportskom tematikom kasnije 2021. godine, sa crnim elementima stila, sportskim sedištima i specifičnim značkama.

Na sigurnosnom frontu dostupan je čitav niz aktivnih tehnologija pomoći vozaču – mnogo novih na pločici sa podacima – uključujući autonomno kočenje u slučaju nužde sa detekcijom pešaka / biciklista, prilagodljivi tempomat sa stop-and-go, nadzorom pažnje vozača, slepe nadzor na licu mesta, upozorenje za poprečni promet, prepoznavanje saobraćajnih znakova i poluautonomno parkiranje.

Prilagodljivi tempomat kombinuje se sa sistemima za pomoć pri zadržavanju trake i sistemima za pomoć pri centriranju trake kako bi se omogućio poluautonomni sistem za pomoć pri putovanju Volksvagen grupe, omogućavajući Fabiji da ubrzava, koči i centrira unutar svoje trake na autoputevima brzinom do 210km / h.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button