Automobili

Hiundai Kona N sleće sa 280 PS i 8-stepenim DCT-om

Apstraktni izgled ispunjava 280 KS i … prednji pogon. Pa, već ste N-fied?
Priznajte, potpuno ste zaboravili da je danas Hiundai N Dai! 27. aprila, mislim da se toga možete setiti. Pa, prvi je Dan N, zato ne želimo da budemo takvi. Zato se radujmo novom Hiundaijevom festivalu automobila pristupačnih performansi. I o činjenici da su nam upravo dali jednu takvu vrstu.

Pozdravi novi Hiundai Kona N. Da, nakon bezbrojnih spekulacija i špijunskih snimaka , kreštavi, brzi mini sportski terenac je konačno tu. I kao što i priliči odgovarajućem SUV-u, Kona N ima … hm … pogon na prednje točkove.

To je verovatno zato što je odličan u mnogim delovima komponentne police i30 N kojom je upravljao. Kao i Hot Hatch, Hiundaijev samoprozvani “Hot SUV” takođe koristi 2,0-litarski četvorocilindrični turbo snage 280 ks i 392 Nm. Takođe je uključen: elektronski diferencijal sa ograničenim klizanjem na prednjoj osovini, tako da se sva snaga može razumno pretvoriti u pogon.

Nije sve tako mala i prilično suptilna razlika: Kona N standardno dolazi sa 8-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom. Ovde neće ni postojati ručni prekidač sa 6 brzina. Čak i ako nadani pogon na sva četiri točka nedostaje, performanse Kona izlaze iz kvarka vrlo dobro. Prema proizvođaču, 0-100 km / h se postiže za 5,5 sekundi. Moguće je maksimalno 240 km / h.

Naravno, glavni konkurent na svim točkovima VV T-Roc R je brži za pola sekunde, ali vruća Kona je lakša za dobrih 70 kilograma sa 1.510 kilograma i gotovo 10.000 evra jeftinija sa osnovnom cenom od 37.750 evra. Prilagođena opremi, delta bi trebalo da bude mnogo veća.

Korejci nas uveravaju da N održava potrebnu količinu SUV-a. Klirens je isti kao i kod konvencionalnih Konasa, a postoji i izbor načina terenske vožnje.

Oni rade nezavisno od dobro poznatih N režima vožnje, pomoću kojih se oštrina odziva gasa, šasija ili napomena izduvnih gasova mogu razlikovati. Potonji bi, ako su prethodni N modeli služili kao referenca, ponovo tačno naznačili dvanaest.

Dvostruko kvačilo zauzvrat ima svoj arsenal opcija podešavanja. Tu spadaju kontrola lansiranja i pomalo hrabro krštena funkcija „Grin Shift“, koja je u osnovi dugme za preticanje, kao što je poznato iz Porsche-ovog dugmeta Sport Response.

Maksimalizuje performanse motora i menjača sa dvostrukim kvačilom za 20 sekundi. Nakon aktiviranja specijalnog dugmeta na volanu, elektronika se prebacuje u brzinu koja omogućava maksimalno ubrzanje u situaciji vožnje. Odbrojavanje na instrument tabli prikazuje sekunde preostale za upotrebu, a kada se generisano pojačavanje završi, vozač mora da sačeka najmanje 40 sekundi pre ponovne upotrebe funkcije.

Možete čak i da izaberete da li ćete pustiti automobil da se kotrlja kada odmaknete nogu sa kočnica. Pored toga, Hiundai obećava da će menjač zadržati brzine ako se sami prebacite i koristite graničnik obrtaja.

Koliko će Kona N zapravo biti na trkalištima sveta, ostaje da se vidi. Međutim, čini se da je automobil dobro opremljen za ovo. Između ostalog, sa „Sistemom za upravljanje podacima o performansama“ koji beleži vaše napore na trkalištu i neumorno vam pokazuje gde još uvek ima mesta za poboljšanje. Dobro poznata armada sigurnosnih sistema takođe je na brodu sa Kona N.

Iznutra se sportski model izdvaja sa oštrim sedištima i posebnim sportskim upravljačem. Ekrani digitalnih instrumenata i infotainment imaju po 10,25 inča. Tu je i takozvani performansni head-up ekran koji prikazuje stvari poput brzine motora, brzine i preporučene promene stepena prenosa.

Spolja možete prepoznati N ispod Konasa po kovanim 19-inčnim vozilima, odbojnicima i lukovima točkova obojenim u boju karoserije, masnom zadnjem difuzoru, specijalnoj rešetki i crvenim prugama na pregačama i bočnim suknjama.

Hiundai bi želeo da postigne slične cifre prodaje kao vrlo uspešni i30 N. To bi bilo dobrih 11.000 jedinica godišnje. Za razliku od i30, međutim, Kona N je globalna stvar, pa dolazi i u Severnu Ameriku, koja se smatra jednim od glavnih tržišta za crossover performansi. Kona N će biti dostupan kod prodavaca od leta 2021.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close