Automobili

2022 Ford Ekpedition osvežen sa više tehnologije, Timberline Edition

Naziv Ford Ekpedition 2022. će proslaviti 25. godišnjicu, a pojava kamufliranih ekspedicija na putevima u Mičigenu ovog leta nagovestila je da Dearborn radi na nadogradnji za proslavu. Naravno, osveženi Ford Ekpedition 2022. doneće nove tehničke karakteristike i novu Timberline opremu sa dodatnim mogućnostima za vožnju van terena.

Ford danas skida osveženu ekspediciju na sajmu Motor Bella u Detroitu, otkrivajući prvo vizuelno osveženje SUV -a od predstavljanja modela sadašnje generacije krajem 2017. Svih 2022 Ekspedicije će dobiti više standardnih bezbednosnih funkcija, veće ekrane za informisanje i zabavu integrisane u redizajniranu kontrolnu tablu. i ukrašeniji dizajn prednjeg i zadnjeg kraja, ali najopsežniji dodaci koncentrisani su na gornjem kraju linije.

CoPilot-360 sistem proizvođača automobila već je nudio dobar niz standardnih dodataka za aktivnu bezbednost, ali redizajnirana arhitektura elektronike za 2022. dodaje još više. Novo upozorenje na raskrsnici oseća nadolazeći saobraćaj i primenjuje kočnice kako bi sprečilo udaranje vozila. Pridružuju mu se izbegavajuća pomoć pri upravljanju, redizajnirani sistem surround pogleda i zadnje automatsko kočenje u nuždi.

Unutar kabine ekspedicije vozače će dočekati revidirana kontrolna tabla sa standardnim 12-inčnim infotainment ekranom, zamenjujući 8-inčni uređaj. Ogroman 15,5-inčni ekran u portretnom stilu koji se deli sa Mustang Mach-E biće opcionalan i standardan na vrhunskom platinu. Novi 12,4-inčni digitalni displej upravljačkog programa je takođe opcionalan.

Osim ovih promena, najveća vest je Timberline, potpuno nova oprema koja će dobiti značajne hardverske nadogradnje za svoju terensku misiju, ali će platinasta oprema dodati još više opreme za pomoć vozaču, a novi paket Stealth Performance donosi visoku izlazni motor.

Timberline ekspedicije cilja Tahoe Z71 i Vagoneer
Sa sve većim interesovanjem za terenske aktivnosti i Amerikancima u rekordnom broju na kamping lokacijama, Ford je ranije ove godine sa Ekplorer Timberlineom predstavio svoju pod-marku Timberline ekstra sposobnih terenskih terenaca.

Ford nije sam u kreiranju podmarke za avanturiste na otvorenom, a Subaru je ove godine takođe lansirao svoju liniju „Vilderness“, ali Ekpedition Timberline je prva takva ponuda među tradicionalnim SUV-ovima sa ramom u punoj veličini. Ova nova verzija namenjena je Chevrolet Tahoe Z71, GMC Iukon AT4 i Jeepovom potpuno novom Vagoneeru.

Kao i GM blizanci, veliki Ford je uvek bio u stanju da se dobro prilagodi off-road-u, ali njegova velika veličina i zahtev da zadovolji mnoge potrebe na putu znače da nikada nije bio guseničar ili razbijač dina. Ekpedition Timberline prati obrazac Tahoe Z71, opremljen dodatnim razmakom od tla, teškim hodom i revidiranim stilom prednjeg dela koji poboljšava uglove prilaza. Bar na papiru, dobro se slaže sa protivnicima i pobeđuje ih u nekoliko statistika.

Ogibljenje sa dužim hodom daje ekspediciji 10,6 inča razmaka od tla. To je više od 9,8 redovne ekspedicije i bolje od maksimuma od 10 inča njegovih rivala GM-a i Jeepa. To bi takođe trebalo da pomogne da se bolje apsorbuje uticaj dubokih kolotečina i neravnog terena.

Novi stil prednjeg dela omogućava pristupni ugao od 28,5 stepeni, u odnosu na 23,3 na redovnoj ekspediciji. To se može uporediti sa 24 stepena na Vagoneer -u, ali 31,5 na Tahoe Z71. Timberline-ov odlazni ugao od 23,7 stepeni ravnomerno pada između Z71-ih 21,5 i Vagoneerovih 25 stepeni. Timberline će se nuditi samo na redovnoj ekspediciji, a ne i na rastegnutoj ekspediciji MAKS, sa još dužim zadnjim prevjesom.

Pored visokog stasa i prednjeg izgleda specifičnog za model, sa zatamnjenom rešetkom sa crvenim akcentima i dve crvene kuke za vuču poput Ekplorer Timberline, Ekpedition Timberline će imati prednje klizne ploče i obloge podvozja F-150 Raptor. Dodatno koristeći tehnologiju drugih Fordovih SUV -ova, model će takođe dobiti Broncovu tehnologiju pomoći pri skretanju na tragu, što je prava prednost u ovako velikom vozilu.

Iako se ozbiljna terenska vožnja obično dešava pri malim brzinama, Timberline će dobiti značajno povećanje snage. Dok će redovne ekspedicije 2022. zadržati 2021. 3.5-litarski EcoBoost V6 sa dvostrukim turbopunjačem, Timberline će dobiti snažnu verziju motora sa 440 konjskih snaga i 510 funti stopa obrtnog momenta, sa 375 i 470, respektivno. To je takođe više od Tahoe ili Vagoneer V8s, iako skuplji Grand Vagoneer nudi još više soka.

Timberlines dobija nadograđen enterijer u skladu sa Ekplorer Timberline, crn sa crvenkasto-narandžastim šavovima i akcentima. Takođe će dobiti posebne značke i falsifikovanu zelenu boju koja je sada povezana sa debijima Timberline -a. Kao i u Ekploreru, druge boje će biti dostupne nakon lansiranja.

Timberline nije jedina mehanički posebna ekspedicija za 2022. Timberline-ov motor velike snage deliće se sa Stealth paketom performansi, koji je varijacija usredsređena na put. Osim snažnog pogonskog agregata, ovaj novi paket standardno će se isporučivati sa prilagodljivim ogibljenjem i neprekidnim kontroliranim prigušivanjem proizvođača automobila i pregledom puta. Ovaj poslednji sistem koristi senzore za ispitivanje puta ispred sebe i preventivno sprema suspenziju za sve neravnine koje dolaze.

Fordovi SUV-ovi orijentisani na performanse, na Edge-u i Ekplorer-u, tradicionalno su koristili značku ST nasleđenu od starijih automobila, ali ne u ovom slučaju, kaže menadžer brenda Ford Ekpedition Devon McParlane.

Paket performansi Stealth nije samostalan model, već proširenje postojećeg paketa izgleda Stealth koji je pokrenut 2019. godine, prvenstveno se sastoji od zatamnjenih obloga, 20-inčnih obojenih crnih točkova i crne unutrašnjosti sa crvenim šavovima. „Naši kupci vole napomene dizajna i to je zaista bilo uspešno“, rekao je McParlane u sesiji pitanja i odgovora o novoj ekspediciji. „Tako da smo se odlučili za nastavak Stealth brenda i dodavanje varijante performansi.“

Chevrolet-ove i GMC-ove vrhunske verzije Tahoe-a i Iukona nude snažne 6,2-litarske V8-e i prilagodljive suspenzije, naspram kojih paket Stealth performansi može biti moćnija, ali alternativa po sličnim cenama. Njihove prilagodljive suspenzije takođe nemaju funkcije slične pregledu puta.

Stealth Edition je skoro 6.000 dolara ekstra na Ekspediciji 2021. godine, a paket performansi će verovatno koštati više. Međutim, cene ekspedicije neće biti objavljene sve bliže datumu prodaje.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close