Automobili

2021. pregled Toiota Kluger GKSL Hibrid

U gradu je nova Toiota Kluger i prvi put je pokupila hibridni pogonski sklop koji štedi gorivo.

Sledeći izuzetno uspešne tragove RAV4, Camri i Corolla, Toiota Kluger 2021. godine obećava da će smanjiti potrošnju goriva bez značajnog skoka tražene cene.

Dobili smo ono što bi mogao biti najpragmatičniji i najpopularniji izbor iz 2021-te Klugerove linije: GKSL specifikacija, sa hibridnim pogonskim sklopom na sve točkove.

Da rezimiramo, dostupne su tri specifikacije Klugera 2021: GKS, GKSL i Grande. Sva tri su dostupna sa 3,5-litarskim benzinskim V6 motorom koji pokreće ili prednje točkove ili sva četiri točka. Hibridna snaga je, s druge strane, dostupna samo sa četiri pogonska točka.

Nakon sličnih Priusovoj paleti, gore pomenutim modelima, plus Iaris, Iaris Cross i C-HR, Kluger je osma i najveća Toiota u hibridnom pogonu u australijskoj postavi.

A ako ste se pitali, Kluger dolazi preko nemačke reči „klug“, što znači pametan ili pametan. Toiota je izabrala ovo ime jer je Klugerovo međunarodno ime Highlander zaštićeno kao Hiundai u Australiji za nivo opreme.

Ovome se pridružuju 134kV / 270Nm prednji i 40kV / 121Nm zadnji električni motori napajani nikal-metal hidridnom baterijom od 6,5 ampera.

U poređenju sa priključnim hibridnim električnim vozilom, ovaj takozvani hibrid zatvorene petlje nema mogućnost punjenja. Umesto toga, baterija se puni tokom vožnje, kretanja i kočenja. Vozači treba da brinu samo zbog punjenja rezervoara za gorivo, što bi trebalo da bude malo ređe.

Kombinovana maksimalna snaga je 184kV, ali nije navedena ukupna vrednost obrtnog momenta.

A za one koji žele da naprave lakši off-road, režim vožnje „Trail“ će prilagoditi vožnju, kočnice, gas i menjač tako da odgovaraju nekom laganom off-road putu. Ovog puta nismo izvršili nikakva terenska testiranja, ali Kluger bi trebalo da bude u stanju da relativno dobro reši neke osnovne situacije slabe vuče.

Standardna oprema koju GKSL dobija – takođe podeljena sa početnim nivoom Kluger GKS – uključuje LED farove, zadnja svetla i DRL, 18-inčne aluminijumske felne, 8,0-inčni info-zabavni ekran sa zrcaljenjem pametnog telefona, ulazak bez ključa i pokretanje pritiskom na dugme, automatski farovi i automatski brisači.

Za dodatnu potrošnju, GKSL modeli dobijaju prednja sedišta sa motorom i grejanjem, trozonsku kontrolu klime, presvlake od sintetičke kože, zadnja vrata, 7-inčni delimično digitalni sklop instrumenata i matičnu navigaciju na displeju za info-zabavu.

Promašaji u poređenju sa vrhunskim modelom Kluger Grande su panoramski krovni otvor, hendsfri otvor za vrata prtljažnika, ventilacija za prednja sedišta, head-up displej, monitor sa panoramskim pogledom, sedišta naglašena kožom, vrhunski JBL zvučni sistem sa 11 zvučnika i 20-inčni hromirani aluminijumski točkovi.

Naša testirana cena: 63.350 USD pre troškova na putu, što iznosi između 54.150 USD za GKS Hibrid i 75.400 USD za Grande. Hibridna snaga je najskuplji izbor pogonskog sklopa koji košta 6500 dolara više od 2VD V6 i 2500 dolara više od AVD V6.

Dobra vest je da, iako hibridnom pogonskom sistemu možda nedostaje ukupna hitnost Toiotinih 218kV 2GR V6, donosi opipljive koristi u pogledu uštede goriva.

Prosečno sam prosečno iznosio 6,4 litara na sto kilometara sa 2021 Kluger Hibrid-om, koji se prilično dobro poredi sa navodnih 5,6 L / 100 km u kombinovanom ciklusu. Toiota tvrdi da potrošnja autoputa iznosi 5,6 l / 100 km i ravnih 6,0 l / 100 km za gradsku upotrebu. Najgore što sam video u gradskom puzanju bilo je 7,8 L / 100 km.

Pazite, ovo je bilo nakon skoro 40 minuta vožnje manje od 7 km preko sidnejskog lučkog mosta i do CBD-a, pa otprilike onoliko loše koliko uslovi mogu dobiti. A koristeći malo manje od osam litara na sto u velikom terencu sa sedam sedišta, to bih nazvao pobedom.

Takođe treba napomenuti da je Kluger porastao u svim pravcima u poređenju sa prethodnom generacijom: 4966 mm dužine ostavlja novi Kluger 76 mm dužim, a 1755 mm visine je 25 mm više od prethodnog modela. Širina se takođe povećala za 5 mm, a međuosovinsko rastojanje je poraslo za 60 mm (2850 mm).

Sjedeći na novoj platformi, Kluger se pokazao kao ugodno i tiho prebivalište, kada djeca nisu previše urlala. 18-inčni aluminijumski točkovi umotani su u mnoštvo gume Toio, a viši bočni zidovi dodaju udobnost i upijanje oko grada.

Električni upravljač nije previše lagan, oseća se direktno i reaguje. Odgovara primeni gradske i magistralne vožnje.

Još jedan dobar element je podešavanje pomoćnih sredstava u vožnji, koja nisu toliko teška da se brzo isključe. Prilagodljivi tempomat deluje besprekorno, a upozorenje na napuštanje trake ne smeta (što bih nazvao) normalnoj, sigurnoj vožnji.

Kombinacija benzina i električne energije je – tipična za Toiotine hibride – prilično besprekorna. Elektromotori se bave sporim ubrzanjem do tačke, a uvođenje benzinske snage ne dovodi do trzaja ili naglosti.

Brže ubrzanje koristi sve izvore napajanja odjednom, a ubrzanja ima dovoljno da ne bude neugodno. Nije tako brz kao V6, ali pretpostavljam da je dovoljno brz.

Unutrašnjost Klugera je možda malo skromna u poređenju sa enterijerom konkurenata po uporedivim cenama poput Kia Sorento, Hiundai Santa Fe i Mazde CKS-9, ali ne možete da ometate funkcionalnost i životni izgled rasporeda.

Unutra ima nekoliko lepih prenosa sa prethodne generacije Klugera, koji pomažu svakodnevnoj praktičnosti. Sviđa mi se polica ugrađena u kontrolnu tablu, zajedno sa rupom za kačenje telefonskog kabla. A i klizni poklopac velike centralne konzole takođe dobro funkcioniše.

Kontrole za info-zabavu olakšavaju se pomoću dugmadi i točkića koji okružuju ekran, a operativni sistem je jednostavan za navigaciju. Isto tako, klima uređaji i višenamenski displej ispred vozača osećaju se moderno i lako za upotrebu.

Drugi red je srazmerno prostran i udoban, sa dobrom udobnošću i svestranošću u ponudi. Sedišta imaju podelu 60/40 i mogu se pomeriti napred i nazad pomoću nisko postavljenih poluga blizu vrata. Dodatne poluge omogućavaju vam lako pomicanje i naginjanje sedišta u jednom mahu, što nudi pristojan pristup trećem redu.

Pre nego što uđemo u treći red, postoji nekoliko dodatnih pogodnosti koje treba pokriti: dvostruke USB utičnice, otvori za vazduh na krovu i komande na centralnoj konzoli. U svaka vrata možete staviti dve boce i nešto poput novčanika u gornju kvaku. U preklopnom naslonu za ruke nalaze se držači za čaše, a podni tepisi su tepih dostojnog kvaliteta.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close