fbpx
Automobili

2021. pregled Toiota Iaris: Benzin i hibrid

Toyota je prvi put napustila segment ispod 20.000 USD otkako je ovde počela da prodaje automobile 1959. godine. Da li je nova Toyota Iaris vredna novca?

Početna cena prve nove Toiote Iaris za skoro deceniju porasla je za više od 9000 dolara, a sada košta oko 25.500 dolara za vožnju. Do nedavno, taj iznos novca bio je dovoljan da se kupi potpuno nova Toiota Corolla, koja je sledeća veličina u hatchback-u.

Prema našem istraživanju, Toiota prvi put nije učestvovala u rasponu cena ispod 20.000 USD otkako je 1959. godine počela da prodaje automobile u Australiji. Porast cena je toliko dramatičan, Toiota je predložila kupcima da sa niskim budžetom razmotre polovni automobil ako ne mogu da priušte novi Iaris.

Nikada pre nisam čuo da neka automobilska kompanija daje takav predlog prilikom pokušaja lansiranja novog modela. Toiota je veći deo rasta cena pripisala dodatnim troškovima napredne bezbednosne tehnologije i strožim kriterijumima za sticanje ocene od pet zvezdica.

Međutim, sve marke automobila se suočavaju sa istim zahtevima. Postoje i drugi faktori: dva nova trocilindrična motora, potpuno nova struktura tela (DNK modela iz 2011. godine može se pratiti do verzije iz 2005. godine) i valutni pritisak prema slabljenju australijskog dolara.

Takođe sumnjam da postoji deo Tojote koji testira tržište kako bi se videlo koliko će kupci platiti za potpuno novi model, posebno pošto su rivali poput Mazde 2 takođe uveli nagli rast cena nakon nedavnog prepravka.

Početna cena Tojote Iaris u 2011. godini iznosila je 14.990 dolara plus troškovi na putu, što iznosi 17.383 dolara pre današnjih puteva na osnovu kalkulatora inflacije Rezervne banke.

Ako vratimo sat još više, početna cena za prvu generaciju Toiota Iaris 2005. godine bila je 14.490 dolara plus troškovi na putu, što danas iznosi 20.800 dolara na osnovu kalkulatora inflacije Rezervne banke. To je još uvek par hiljada dolara manje od početne cene najnovijeg modela, koju kompanija pripisuje snopu nove tehnologije.

Da li će kupci kupiti tu liniju, a automobil? Oni u automobilskoj industriji koji brane nedavni krug porasta cena kažu da su kupci imali prednost u većem delu dve decenije, a predugo plaćamo premalo za nove automobile. Na kraju, međutim, kupci će sami diktirati cenu. Ako kupci masovno ne kupe novi Iaris, Toiota će biti primorana da ponovo proceni cenu.

Globalna finansijska kriza pre deceniju dovela je do nivoa očaja i popusta koji ranije nisu viđeni na tržištu novih automobila. Tada je produžena era povoljnih deviznih kurseva pomogla da se cene smanje.

Čini se da su halijunski dani završeni, bar za sada, pošto je gotovo svaki brend počeo hrabro da podiže cene u poslednjih šest meseci – neki za mali iznos, a neki za znatan rast, kao što je ovde slučaj.

Svi modeli dolaze sa ukupno osam vazdušnih jastuka, uključujući dvostruke centralne vazdušne jastuke (na unutrašnjem jastuku oba prednja sedišta) kako bi se bolje zaštitili putnici u slučaju bočnog sudara.

Svi modeli takođe imaju prepoznavanje znakova brzine, pomoć pri traženju traka, autonomno kočenje u nuždi sa asistencijom pri raskrsnici, kameru za vožnju unazad i automatsko dugo svetlo.

Ali samo vrhunski ZR dolazi sa upozorenjem na slepu zonu, upozorenjem za poprečni saobraćaj pozadi i prednjim i zadnjim parking senzorima. S obzirom na premiju cena za sve modele, žalosno je što Toiota nije delila ovu dodatnu tehnologiju šire, pogotovo što je sve više standardna za nove modele.

Nova platforma ima veći otisak za sigurnije skretanje u krivinama i bolju udobnost pri neravninama. Takođe je nešto duži od branika do branika nego ranije, ali linija krova je niža za izgled elegantnijeg izgleda.

Kabina je i dalje prostrana – za gradski hečbek – ali osnovnom modelu Ascent Sport očigledno nedostaje vrhunska tehnologija, a dolazi sa osnovnom instrument tablom, a ne sa tri digitalna ekrana u SKS i ZR razredima. Samo smo sedeli i puzali preko Ascent Sport-a, ali morali smo opsežno testirati Toiotu Iaris SKS benzin i ZR hibrid, prelazeći 1000 km oba modela zajedno.

Performanse kočenja u nuždi bile su razočaravajuće. Uprkos tome što je Toiota Iaris lagan i okretan automobil, ona ima gotovo jednak dugačak put kočenja kao dvotonska ute sa pogonom na sva četiri točka.

Činjenica da oba modela imaju inferiorne zadnje kočnice sa bubnjem može biti jedan od razloga za dugačak put kočenja. Druga su gume sa malim trenjem, kojima nedostaje prijanjanje. Na našoj preciznoj GPS vremenskoj opremi, nehibridna Toiota Iaris je sa 100 km / h na nulu krenula za 39,8 m, dok se hibridna varijanta zaustavila za 40,2 m.

Suptilna razlika je verovatno do hibridne varijante koja ima nešto veću težinu i različit nivo prijanjanja guma između dva modela. Jedan je imao 15 inča, drugi je imao 16 inča gume.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button