fbpx
Automobili

2021 pregled Alfa Romeo Stelvio Kuadrifoglio

Ako jedva čekate da Ferrari napravi SUV, onda bi Alfa Romeo Stelvio Kuadrifoglio 2021. mogao biti za vas. Trenutno je najbliži SUV-u poznate marke Prancing Horse i nećete morati da izdvojite više od 400.000 dolara da biste ga kupili.

Kuadrifoglio je varijanta visokih performansi porodice SUV srednje veličine Alfa Romea Stelvio. Cena je 146.950 dolara pre troškova na putu, što je otprilike 80.000 dolara više od najpovoljnije od četiri varijante Stelvio. Sve varijante Stelvija ažurirane su sredinom 2021. godine, uzimajući u obzir poboljšanja enterijera, bezbednosti i tehnologije koja su prikazana na limuzini Giulia.

Asortiman modela Stelvio za 2021. godinu počinje sa „samo me nazovi Stelvio“ po ceni od 64 950 USD pre troškova na putu, a dostupan je samo putem direktne narudžbe kupca. Ova varijanta ima 2,0-litarski turbo-benzinski četvorocilindrični motor koji napaja 148 kV i 330 Nm preko osmostepenog automatskog menjača na sva četiri točka.

Sledi Stelvio Sport od 69 950 dolara, koji ima isti mehanički paket kao i osnovna varijanta, ali više opreme da opravda višu cenu (saznajte više ovde).

Za sportskije kupce Stelvio-a, Veloce od 78.950 dolara izvlači 206 kV i 400 Nm iz svog poboljšanog 2,0-litarskog benzinskog motora, koji mu pomaže da ubrza do 100 km/h za 5,7 sekundi. Takođe ima još nekoliko finih delova spolja i unutra, koji su detaljno opisani u gore navedenom članku.

Zatim dolazi ogroman korak od 68.000 dolara do Stelvio Kuadrifoglio (146.950 USD) – što je prilično za reći (i otkucati), pa ću ga od sada nazvati Stelvio K. Ta cena je, inače, 3000 dolara manja od prošlogodišnjeg modela, što je lepo s obzirom na napredniji enterijer i poboljšanja bezbednosnog paketa.

Da biste razumeli zašto je Stelvio lažni Ferrarijev SUV, morate znati da su i Alfa Romeo i Ferrari bili deo Fiat Chrisler automobila u aprilu 2013. godine, kada su započeli projekti Giulia i Stelvio. Ubrzo nakon toga, Ferrari je pretvoren u javno kotiranu kompaniju, pri čemu je trećinu zadržao bivši vlasnik FCA-e Ekor, a deset posto Piero Ferrari, drugi Enzov sin. Nedavno se FCA spojila sa Peugeot Societe Anonime (grupa Peugeot-Citroen) kako bi formirala Stellantis grupu marki.

Tokom razvoja, Alfa Romeo je zatražio pomoć od Ferrarijevih inženjera kako bi se uverio da su ova dva ključna nova modela najbolja. Njihov uticaj je najočigledniji u Stelvio K-ovom 2,9-litarskom V6 motoru sa dvostrukim turbopunjačem-koji je u osnovi Ferrari California i Portofino V8 sa dva manje cilindra-iako su takođe igrali ulogu u razvoju šasije i dinamici vozila.

Prirodni rivali za Stelvio K uključuju BMV Ks3 M, Mercedes-AMG GLC63 S i Porsche Macan Turbo-koji su svi sami po sebi žestoki izvođači.

Ažuriranja MI21 fokusirana su prvenstveno na tehnologije nivoa 2 za pomoć vozaču i poboljšanja enterijera. Nije se mnogo mehanički promenilo. Ali onda, nije potrebno mnogo menjati u tom odeljenju jer su Stelvio K-ovi 375kV/600Nm izlazi i ubrzanje od 0-100km/h od 3,8sec i dalje veoma, veoma konkurentni.

Spolja, naš Stelvio K testni automobil izgleda kao da sedi na 21-inčnim kovanim točkovima deteline sa prianjajućim Pirelli P-Zero gumama. Ima duboku i agresivnu prednju masku, otvore za hlađenje u poklopcu motora, bočne pragove i duboku zadnju suknju sa četvorostrukim ispuhom koji reklamiraju performanse unutar. Krov na našem testnom automobilu Trofeo Vhite je crn i staklen zahvaljujući prvenstveno dva velika krovna krova.

Ti 21-inčni točkovi i gume su opcija troškova (1950 USD), kao i panoramski krovni prozor (3300 USD) i Trofeo bela boja (2797 USD) koji, zajedno sa dole navedenim opcijama enterijera, dovode testiranu cenu na 155.997 USD plus -putevi.

Tema performansi nastavlja se u Stelviovoj sada već klasičnijoj, luksuznijoj kabini – ovo je jedno područje na koje se Alfa Romeo fokusirao za ovo ažuriranje. Koža, alkantara i ugljenična vlakna su materijali po izboru, sa minimalnom upotrebom tvrde plastike-ograničeni uglavnom na dno vrata i bazu B-stuba. Ostatak je koža sa (opciono) zeleno-belim dvostrukim šavovima i umetcima od ugljeničnih vlakana preko armature i vrata.

Prednja sportska sedišta su snažno ojačana kožom sa umetcima od alkantare, električno podesiva i grejana. Putnici na prednjim sedištima imaju dva držača za čaše između njih, jedan USB-A slot i 12V tačku za punjenje. Džepovi na vratima su prilično mali i teško bi uzeli bocu vode pristojne veličine.

Kožni upravljač sa ravnim dnom na našem testnom automobilu standardan je za Giulia K, ali opcija košta 1000 USD za Stelvio K. Greje se, uključuje svetlo crveno dugme za pokretanje zajedno sa tasterima za telefon, tempomat i ozvučenje, i ima dve lopatice od velike legure za promenu stepena prenosa. Točak se može podešavati gore/dole i unutra/van, ali ne izlazi dovoljno daleko da bih se udobno postavio.

Na zadnjem sedištu nastavljaju se materijali i ambijent velikog kalibra. Postoje tri sedišta, iako kompaktne dimenzije Stelvija čine ovo zadnje sedište za dve odrasle osobe. Oba vanbrodska sedišta su zagrejana, a naslon centralnog sedišta se preklapa u naslon za ruke sa dva držača za čaše. Postoje mreže za naslone za tanke predmete i male džepove na vratima. Postoje dva USB-A porta i dva ventilaciona otvora, ali nema odvojenih kontrola klime.

Stelvio ima ISOFIKS nosače na dva vanbrodska sedišta i tri sidra za gornju traku postavljena prilično nisko na naslone sedišta. Zadnje sedište se takođe preklapa 60/40 kako bi se povećao prtljažni prostor, ali na 525L nije tako malo prostora. Prtljažniku se pristupa putem prtljažnika sa električnim upravljanjem.

U Stelvio Kuadrifoglio nema rezervne gume, samo komplet za popravku bušenja.

Dajem poene Alfi Romeo za integrisanje svog infotainment ekrana u dizajn kontrolne table, za razliku od Mercedes-AMG-a i drugih koji usred ogromnih brojeva zamišljaju sjajan ekran u stilu tableta i to nazivaju gotovim. Pristup Alfa Romea je skuplji i otežava nadogradnju, jer je to prilagođeni dizajn, a ne prilagođeno rešenje. Ali izgleda integrisano i to govori o majstorstvu.

Centralni TFT ekran Stelvio K-a meri samo 8,8 inča u poređenju sa 10 i više inča za svoje rivale-ali veličina nije bitna, zar ne? To je ono što radite s tim, a Alfa je uradila sjajan posao sa svojim digitalnim sistemima. Grafika za interakciju sa zabavnim i informacionim sistemima moderna je i elegantna. Odgovaraju automobilu i odaju počast Alfinom ponosnom italijanskom nasleđu, mada ponekad mogu biti malo spori u reagovanju.

Osnovni sistemi uključuju Apple CarPlai i Android Auto, satelitsku navigaciju, digitalni radio, kontrole automobila i nešto što Alfa naziva Performance Pages. Svemu ovome se može pristupiti pomoću centralno postavljenog okretnog točkića i tastera ili dodirivanjem ekrana – ovo drugo je definitivno prednost jer rotirajući taster ponekad otežava razumevanje kretanja po ekranu. Pretpostavljam da će vlasnici koji imaju Stelvio više od nedelju dana provaliti kod, ali za mene dodir ekrana nema zabune.

Tu je i 7,0-inčni TFT ekran montiran u ormarić za instrumente. Grafika je dobra, ali sadržaj na pet ekrana je prilično jednostavan i ne može se prilagoditi. Sa obe strane ovog malog ekrana nalaze se brojevi okretaja i brzine starih škola.

Počnimo sa sigurnošću. Alfa Romeo Stelvio Kuadrifoglio nema ANCAP bezbednosnu ocenu, ali su manje varijante sa 2,0-litarskim benzinskim motorima testirane 2017. godine i zaradile su pet zvezdica za bezbednost.

ANCAP je dodijelio Stelvio 97 posto za zaštitu odraslih putnika, 84 posto za zaštitu djece, 71 posto za zaštitu pješaka i samo 60 posto za pomoć u sigurnosti. Pošteno je pretpostaviti da bi poslednji rezultat bio veći ako bi se testirao danas, jer su aktivni bezbednosni sistemi glavni fokus nadogradnje Stelvija 2021. godine.

Standardne aktivne bezbednosne funkcije uključuju autonomno kočenje u nuždi, upozorenje na sudar napred, pomoć pri zadržavanju trake, nadzor mrtvog ugla, upozorenje na poprečni saobraćaj unazad, pomoć vozaču i nadzor pritiska u gumama. Aktivna pomoć pri mrtvom uglu, pomoć pri zastoju u saobraćaju, prepoznavanje saobraćajnih znakova i inteligentna kontrola brzine takođe su deo ponude MI21.

Sada o tehnološkim stvarima fokusiranim na vozača.

Prvo, ono što Stelvio nema. Nema aktivni prednji razdelnik Giulia K koji pada ispod prednjeg branika kako bi povećao aerodinamično prianjanje pri brzini.

Ali Stelvio ima pogon na sve točkove, dok je Giulia samo sa zadnjim pogonom. Sistem sa pogonom na sve točkove je podešen da bude 100 odsto unazad pristran što je više moguće, pozivajući samo prednje točkove kada stražnji deo ponestane vuče.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button