Automobili

2021. Kia Stinger: 2,5-litarski turbo motor isključen za Australiju

2,5-litarski četvorocilindar od 224 kV ne dolazi u Australiju zbog spore prodaje četvorocilindričnog Stingera i nedostatka evropske dostupnosti.

Novi 2,5-litarski turbo četvorocilindraš Kia Stinger iz 2021. godine neće se probiti do Australije, zahvaljujući žeđi lokalnih kupaca za snagom od šest cilindara.

Potvrđujući ono što su mnogi već očekivali, modernizovani Stinger – predstavljen lokalno krajem 2020. godine – nastaviće sa izborom 2,0-litarskog turbo četvorocilindraša ili 3,3-litarskog tvin-turbo V6 do kraja svog životnog ciklusa, sa visokim -izlazni 2,5-litarski turbo četvorocilindar dostupan u inostranstvu van Australije.

Ključ odluke je nedostatak potražnje za četvorocilindričnim modelima Stinger Dovn Under, pri čemu Kia Australia potvrđuje da preko 90% lokalne prodaje ima GT varijanta koja ima vrhunsku cenu po ceni od 67.690 američkih dolara, a pokreće je 274 kV / 510Nm dvostruki turbo V6.

Čak i kada bi lokalna podružnica korejske marke bila zainteresovana za motor za naše tržište, podrazumeva se da odluka Kia Europe – koja uključuje tržište sa desnim volanom u Velikoj Britaniji – da ne ponudi mlin od 2,5 litara znači da je preduzeto australijsko lansiranje van stola.

Standardni fit u Južnoj Koreji i SAD-u, 2,5-litarski četvorocilindrični benzinski motor sa turbopunjačem razvija 224kV i 422Nm – identične rezultate kao i druge primene u luksuznom brendu Genesis ‘G80 sedan i GV80 SUV.

Pogon se šalje na zadnje točkove pomoću osmostepenog automatskog menjača.

Takođe se na američkom tržištu (ali ne i u Australiji) nudi specijalno izdanje Scorpion sa V6 motorom (dolje), uz dodatak zadnjeg spojlera, crnih obloga prednje četvrtaste ploče i poklopaca ogledala, tamnih vrhova izduvnih gasova, 19-inčnih crnih aluminijumskih felni i unutrašnji ulošci od ugljeničnih vlakana.

Kia Australia je potvrdila da “ne planira” predstavljanje varijante Dovn Under, međutim nije isključila i australijsko lansiranje kasnije – verovatno kao posebno izdanje za Australiju, na isti način kao i američki Stinger GTS su korišćeni za stvaranje australijskog izdanja Carbon u 2019.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close