fbpx
Automobili

2021 Grand Prik Emilia Romagna Formule 1: Pregled trke

Drugi krug se odvija na kultnom krugu Imole – ali da li će ovoga puta biti druga priča?

Nakon pauze od tri nedelje, F1 se vraća na drugu trku u sezoni 2021. Velika nagrada Emilije Romanje vratila se u kalendar 2020. godine.

S obzirom na to da različitim trkama nije dozvoljeno da dele isto ime u istoj sezoni F1 svetskog šampionata, a Velika nagrada Italije potvrđena u Monci kasnije ove godine, krug Imole je nazadovao do svog prošlogodišnjeg naziva – VN Emilije Romagne.

Levis Hamilton je bio onaj koji je prošle godine stajao na najvišoj stepenici, u stvari bio je to još jedan Mercedes dva nakon što je Mak Verstappen srušio zbog dramatičnog kvara na gumama. Da li će se istorija ponoviti ili ćemo videti kako će druga ekipa odneti pobedu?

Ovde je sve što treba da znate o drugom kolu sezone Formule 1 2021. godine.

Staza
Imola (takođe poznata kao Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari od 1988. godine) prvi kamen temeljac položio je u martu 1950. Međutim, tek 1980. godine staza je prvi put dobila čast da bude domaćin Velike nagrade Italije . Trka ove nedelje obuhvatiće 63 kruga oko 4.909 km staze. Levis Hamilton drži rekord kruga sa 1: 15.484, postavljenim 2020. godine.

Dvoje vozača na ovogodišnjoj mreži prethodno su pobedili u Imoli – Fernando Alonso (Grand Prik San Marino 2005.) i Levis Hamilton (Grand Prik Emilia Romagna 2020).

Nemački vozači su bili najuspešniji u ovom krugu, sa devet pobeda. Sve od jedne od devet pobeda Nemačke na stazi, osim jedne, odneli su Schumachers, Michael je pobedio sedam puta, a Ralf jednu pobedu 2001. godine.

Ferrari, McLaren, Villiams i Mercedes su jedini timovi koji su zabeležili 1-2 završnice na stazi.

Nelson Pikuet, Damon Hill, Michael Schumacher i Airton Senna odneli su uzastopne pobede u Imoli. Senna je tragično poginuo u krugu 1994. godine, a nakon fatalne nesreće u uglu Tamburello dodat je novi šikan za usporavanje automobila.

Naša predviđanja
Levis je pobedio prošle godine i takođe je pobedio u prvom kolu sezone 2021, tako da znamo da će ovde dobro nastupiti. Rekavši to, prošli put je izazivan, pa bi njegovo samopouzdanje moglo biti malo osakaćeno?

Sve oči biće uprte u Maksa Verstappena koji je uspio pole position u Bahreinu i nije se plašio da ide prstom do pete sa sedmostrukim mogućim šampionom. Još uvek verujemo da će Mercedes izaći njišući se i obaviti posao – bilo da je to Levis ili Valtteri.

Pazi na Daniela Riccarda. Prošle godine je postigao postolje na ovoj stazi i nastojaće da poboljša svoj sedmi iz Bahreina, gde je pretrpeo štetu nakon kontakta u prvom krugu, što je objašnjenje za njegov nedostatak tempa. Njegov saigrač Lando Norris nesumnjivo će biti deo bitke za podijum nakon prilično jakog starta u svojoj sezoni.

Biće zanimljivo videti gde će Ferrari završiti na svom Grand Priku, jer su njihovi rezultati iz prvog kola bili bolji od očekivanih. Mogu li i dalje biti deo tog paketa? Nismo baš sigurni.

Naš drugi tim koji ćemo ovog puta gledati je AlfaTauri nakon pucajućeg rezultata u Bahreinu – oba vozača su uspela da završe u prvih deset!

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button