fbpx
Automobili

2020 recenzija Aston Martin DBS Superleggera Volante

DBS Superleggera Volante ne treba uvoditi. Sa 5.2L V12 tvin turbo i 900 Nm, njegovo prisustvo se odmah oseti. Svako je nešto posebno kao što bi Aston Martin trebao biti.

Vožnja bilo kojim Aston Martinom je posebna prilika, ali vožnja 2020-te godine Aston Martin DBS Superleggera Volante našim lokalnim putevima zaista je vrlo posebna. Teško je poverovati da su prošle dve godine otkad sam imao sreću da se za nekim volanom DBS Superleggera coupe-a snabdevam na nekim senzacionalnim putevima u Nemačkoj, a mi ovde uzorkujemo vrh na lokalnim putevima.

Osvrćući se na moju priču s te vožnje, sledeći odlomak i dalje odjekuje – bez ikakvih kazna:

Umesto da uđem desnim stopalom u firevall, odmaknem se i gledam kako se stražnji automobil približava i zatim jurnem kraj sebe brzinom vožnje, ispušni nota gromovira sa zidova tunela i krova. Kakofonija agresije V12 koja vrišti prema crvenoj liniji dok širok rep nestaje sa drugog kraja tunela – 900 Nm je od velike koristi za pretjecanje.

Brojevima je potrebno malo vremena da se izračunaju, čak i ukratko. Početna cena, 570.200 USD. Snaga, 533kV. Obrtni moment, 900Nm. Cilindri, 12. Omjer reduktora, osam. Dobivate puno za puno, čak i ako vam se blizu 600 000 dolara na putu čini kao da vam treba oko očiju. Koja ekskluzivnost cena? Svakako, u ovoj zemlji ionako verovatno nećete videti previše. I koja cena ručne izrade i pažnja detaljima? Ako je krojenje nešto što poštujete, DBS će označiti sva prava polja.

U kabini, uprkos nekim vlasničkim sklopnim uređajima i uključenjima koja su veoma mercedesa, DBS se oseća posebno. Osjećam se kao da je pogodio. I oseća se ručno izrađenim. Audio sistem je kvalitetan u pogledu zvučne pozornice, dobijate digitalni radio, ali ne i vezu sa pametnim telefonima, čime se malo pokazuje njegova starost.

8,0-inčni ekran osetljiv na dodir takođe sada izgleda generacijom starim i u funkcionalnosti i u grafičkoj bazi, ali to teško da će iznervirati kupca na ovom kraju tržišta. 360-stepeni fotoaparat i funkcije asistiranja pri parkiranju dobro dolaze po gradu – ovo je veliki GT-top u najboljem smislu te reči.

Lično, više volim tvrd vrh na ovom kraju spektra performansi, međutim, na putu, Aston-ov širok stražnji deo i mišićavi trnci izgledaju još spektakularnije kada vrh padne. Dodatna prednost je naravno sedište u prednjem redu za simfoniju koja se odvija kada uđete pravo u njega kada je krov spušten.

5.2-litarski tvin-turbo V12 motor je senzacionalan, jašući talas snage i gromoglasni moment sve do crvene linije, divljajući ubrzavajući u carstvo teritorija koje ugrožavaju licence. Stalno ćete pripitomljavati zver koja je stvorena za nemačke autobahne, a ne za naše autoputeve i o tome morate imati na umu uvek. Ipak, činjenica da ćete znati na šta je vaš DBS sposoban biće dovoljna za većinu kupaca.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button