fbpx
Automobili

1991 Mazda Miata je naš izbor dana na aukciji donesite prikolice

Kada je reč o laganim roudsterima sa zadnjim pogonom koji se lako menjaju i nezavisnim oslanjanjem na sva četiri točka, odgovor je uvek Miata.


• Sajt za aukciju Bring a Trailer je naveo ovaj, sa VIN brojem iz sredine 1991. koji se nalazi na desnoj strani velikog redizajna radilice.
• Licitiranje je otvoreno za ovu Miatu iz 1991. do nedelje, 6. marta, sa trenutnim licitiranjem na samo 9750 dolara.

Oni koji me poznaju razumeju zašto držim na oku ovaj automobil, moj izbor za aukcijski izbor dana na aukcijskom sajtu Bring a Trailer—koji je, kao i Auto i vozač, deo Hearst Autos-a. Ne sviđa mi se Miata od 1,6 litara jer sam u to vreme uspeo da se dočepam jednog od tri originalna prototipa koji su predstavljeni na sajmu automobila u Čikagu 1989. Crveni i plavi su ušli u flotu štampe, ali beli auto, VIN 000017, završio je u mom krilu nakon boravka u Mazdinom servisnom centru, gde su ga bezbrojni mehaničari rastavili i ponovo sastavili. Grupa nas je dodala kavez i nabavila mu SCCA dnevnik jer smo hteli da ga vodimo na trkama izdržljivosti, ali taj projekat je bio mrtvorođen i ja sam završio sa autom jer je, jednostavno, bio smešten u mojoj zatvorenoj prikolici.

Mogao sam da se takmičim samo sa tim automobilom jer nije mogao da se registruje za ulicu, ali sam odmah bio oduševljen njegovom sofisticiranom šasijom sa zadnjim pogonom i nezavisnim vešanjem sa dvostrukim prečkama na svakom kraju. 1,6-litarski motor sa četiri motora razvijao je samo 116 KS pri 6500 obrtaja u minuti, ali to je bilo dovoljno da ga učini užasnim za Shovroom Stock C (SSC), jer je njegova trkačka težina od približno 2150 funti i dobro izbalansirana šasija učinili da je to automobil vrhunskog momenta. Fabričke kočnice su bile više nego spremne za rad na stazi, a činjenica da je ručica menjača virila direktno iz menjača učinila ga je jednim od najboljih priručnika za menjanje koje mogu da navedem. Takođe je bilo izuzetno lako raditi.

U jednom trenutku sam kupio crvenu Miatu iz 1991. veoma sličnu onoj na listi BaT-a, uključujući i poželjni A paket koji je uključivao tempomat i električne prozore. Kupio sam svoj za 850 dolara od službenika kalifornijske autoputne patrole jer je imao veliku kilometražu i izduvan prsten i zupčanik. Ubacio sam motor iz sada penzionisanog trkačkog automobila i ugradio rezervni diferencijal koji sam imao okolo, i konačno sam imao Miatu za vožnju po ulici. Međutim, ubrzo nakon toga, bio sam ohrabren da obnovim stari trkački automobil, tako da je motor izašao i vratio se u stari broj 17. Moja crvena Miata do danas stoji bez motora u mojoj garaži.

Miata koja je predmet ove aukcije ima koristi od iste prednosti koju sam našao u crvenom automobilu koji sam kupio: to je konstrukcija iz sredine 1991. koja ima poželjnu radilicu sa “velikim nosom” koja je instalirana počevši od VIN 209447. Sve 1990. i početkom 1991. Miata su napravljeni sa kurlicama sa kratkim nosom sa lomljivim utorom za klin gde je donji lančanik zupčastog remena bio indeksiran. Utor za ključ je bio sklon lomljenju ako je ključ bio nepravilno instaliran ili ako vijak nije samo tako zategnut, zbog čega je bila neophodna zamena cele radilice. Trenutni savet za one koji menjaju zupčasti kaiš na pogođenim ranim automobilima je da ne uklanjaju donji lančanik zupčastog remena ako prednja zaptivka radilice ne plače. Neki čak idu toliko daleko da savetuju da automobil okrećete u petoj brzini umesto da okrećete ručicu ključem kada poravnate vremenske oznake. Ali stare motore na kraju treba ponovo izgraditi, tako da se radilica sa “velikim nosom” izbegne puno isceđivanja ruku.

Nije jasno da li je Miata na ovoj aukciji ikada imala zamenjen zupčasti kaiš. Samo na kilometraži, to nije neophodno. Ali ovaj automobil je napravljen pre 31 godinu i želeo bih da potvrdim starost zupčastog remena i planiram da ga zamenim ako se pokaže da je originalan. Ostatak automobila takođe izgleda veoma originalno. Ima malo istrošenosti, ali samo dovoljno da možda spreči da dođe do najvišeg dolara. Vrata farova se lepo slažu sa haubom, a ispod nema mnogo rđe, što ukazuje na to da je lepo tretiran i čuvan unutra zimi. Gume su pogrešne veličine, ali to je razumljivo jer je teško pronaći gume 185/60R-14 osim ako ne tražite autokros gumu visokih performansi, koja je veoma dostupna u toj veličini.

Ovaj automobil pokazuje samo 17.000 milja i trenutno se nalazi u Severnoj Karolini, a licitacije bi trebalo da se završe u nedelju, 6. marta. Bilo bi šteta videti da ovaj automobil i dalje uglavnom stoji bez pogona, ali pretpostavljam da moram da se pozabavim činjenica da su rani Miatas možda postali klasik kada nisam gledao.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button