fbpx
Automobili

INEOS Grenadier nastoji da pruži iskustvo klasičnog SUV-a

Mnogi od nas duboko poštuju svoje omiljene automobile, ali malo ko može da se meri sa posvećenošću koju je Jim Ratcliffe pokazao jednom od svojih. Izvršni direktor hemijske kompanije INEOS i jedan od najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji, Ratcliffe je toliko oplakivao smrt Land Rover Defendera prethodne generacije da je naredio stvaranje novog automobila, očigledno inspirisan njim. I, pošto je Britanac, nazvao ga je po pabu u kojem je ideja nastala: Grenadir.

Dovođenje automobilskog Grenadiera do statusa skoro lansiranja uključivalo je pravnu bitku sa Jaguar Land Roverom oko prava da se napravi nešto sa tako očiglednim vizuelnim odnosom sa klasičnim Defenderom, plus vrsta teškog pisanja čekova koji će umoriti čak i milijardera ručni zglob. Magna Steir je konstruisala Grenadir u Austriji. Koristiće BMV redni šestokrevetni motor i trebalo bi da se proizvodi u ono što je donedavno bila Daimlerova fabrika — fabrika u Hambahu u Francuskoj koja je prvobitno stvorena za proizvodnju Smart Fortvo.

Pošto je potrošio ono što je navodno predstavljalo devetocifrenu sumu na remont Hambaha za proizvodnju Mercedes-Benz EKA i EKB, Daimler je odlučio da prebaci proizvodnju kompaktnih električnih vozila u Mađarsku. Tako je INEOS uspeo da nabavi ono što je zapravo bilo potpuno novo postrojenje opremljeno linijskim robotima koji su još uvek bili u pakovanju za isporuku. INEOS će nastaviti da proizvodi mali Fortvo EV nekoliko godina kao deo ugovora. (Prizor Fortvo EV-a i Grenadira napravljenih pilotom koji zajedno prolaze kroz oblast završne inspekcije je neprikladan.)

Grenadir je namerno staromodan. Dok je novi Defender prešao na nezavisnu suspenziju i ciljano je na bogate kupce koji su fokusirani na životni stil, Grenadier je namenjen onima koji očekuju manje ustupaka od svojih SUV-ova – to jest, više korisnosti nego sporta. Kao takav, ima konstrukciju karoserije na okviru, osovine pod naponom na oba kraja i dvobrzinsko kućište za prenos kao standard, zajedno sa centralnim diferencijalom za zaključavanje. Elektronski zaključavanje prednjeg i zadnjeg diferencijala biće opciono, ali Grenadier nema podesive režime vožnje kao što je Land Roverov Terrain Response sistem, niti vazdušne opruge podesive po visini ili prilagodljive amortizere. Ovo je zamišljeno da bude teško, jednostavno vozilo sposobno za život u pravoj divljini; najbliža trenutna alternativa američkom tržištu je Jeep Vrangler.

Obilazak blistave fabrike Hambah potvrđuje da će Grenadier biti potpuno drugačiji automobil od onog koji ga je inspirisao. Stari Defender je izgrađen u mračnom, prljavom delu Land Roverove fabrike Solihul u skladu sa tolerancijama koje bi se pristojno mogle opisati kao veoma promenljive. Grenadirska linija više liči na operacionu salu, sa skeniranim školjkama tela da bi se potvrdila tačnost na većoj od 1 milimetra. Uprkos spoljašnjim sličnostima, novi automobil je suštinski drugačiji ispod površine. Pogled u unutrašnjost prednjih blatobrana otkriva zamršenu strukturu koja obezbeđuje deformaciju neophodnu da omogući njihovim prepoznatljivim ravnim vrhovima da zadovolje standarde udara pešaka.

Odeljak motora Grenadira takođe izgleda veoma dobro ispunjen motorom iz BMV-a. INEOS će nuditi i benzinske i dizel turbo šestice zapremine 3,0 litara, iako je samo verzija na gas planirana za države. Ima 281 konjsku snagu i 332 funte-stope obrtnog momenta i uparen je sa osmobrzinskim ZF automatikom. Opcija ručnog menjača bi više odgovarala duhu Grenadira, ali se smatralo preskupom za razvoj.

Naša vožnja bila je ograničena na dobro istrošeni prototip pre proizvodnje na stazi koja je u potpunosti sastavljena od želatinoznog blata – gomile plijena bivšeg francuskog rudnika uglja. Celokupno iskustvo je sprovedeno u niskom opsegu, pri čemu je najveća brzina dostigla skromnih 16 mph. Prototipu su takođe nedostajali elektronski zaključani prednji i zadnji diferencijali ili kontrola proklizavanja koju će imati gotov automobil.

Grenadirova kabina je prostranija od skučenog smeštaja starog Defendera, i iako većina razvodnih uređaja prototipa nije radila, kontrolna tabla ima prijatno utilitaran dizajn — raspored dugmadi na centralnoj i krovnoj konzoli ima jaku sličnost sa CRM114 Diskriminator panel iz klasičnog filma Dr. Strangelove. Jedan centralni ekran prenosi sve informacije o vožnji; ono što izgleda kao sekundarni paket digitalnih instrumenata ispred volana samo sadrži svetla upozorenja. Poreklo pogonskog agregata je očigledno zahvaljujući poznatom bulbus dizajnu BMV menjača, iako se kućištem prenosa upravlja odvojenom mehaničkom polugom pored njega.

Terenski kursevi kreirani za medijske događaje obično su pažljivo dizajnirani da pokažu talente automobila bez rizika da se zaglave. Ne ovde. Grenadir je zaglavio nekoliko puta tokom naše vožnje, ali nikada tako strašno da ne bi mogao da se izvuče i zatim savlada prepreku uz veću brzinu ili poboljšanu tehniku. Prototip se osećao kao teško korišćena test mazga, njegov menjač je zveckao i veći unosi gasa ponekad su izazivali oklevanje motora. Ali osnove su svakako obećavajuće, sa papučicom gasa opterećenom da daje nežne početne reakcije koje su dobro prilagođene vožnji van puta, a motor ima dosta snage srednjeg opsega da nastavi da se kreće kroz blato.

Dok nedostatak elektronskih podešavanja treba da bude deo glavne privlačnosti Grenadira – manje je pogrešnih u teškim okruženjima – biće potrebno određeno prilagođavanje za one koji su se navikli na različite režime koji preovladavaju u modernim vrhunskim SUV-ovima . I ne postoji opcija za podizanje visine ogibljenja (klirens je 10,4 inča). Grenadir nema čak ni kontrolu spuštanja nizbrdo, koja je postala skoro standardna među današnjim terenskim vozačima.

Za mnoge potencijalne kupce taj pristup vraćanju na osnove biće ključni deo privlačnosti Grenadira i daje neospornu vezu sa vozilom koje ga je inspirisalo. Pretpostavljamo da će gotova verzija mnogo više ličiti na klasični Defender nego na novi Land Rover Defender. Drugo pitanje bez odgovora je gde će se pozicionirati na tržištu kada se nada da će biti u prodaji u SAD sledeće godine. Pretpostavljamo da se staromodno iskustvo vožnje neće poklopiti sa isto tako staromodnom cenom, sa izveštajima koji nagoveštavaju raspon od oko 75.000 dolara.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button