Automobili

Zeekr 001 predstavljen je u Šangaju kako bi se zaustavio dosadan EV

Holding grupa Zhejiang Geeli – možda poznatija jednostavno pod nazivom Geeli – predstavila je novu marku na salonu automobila u Šangaju, pozicioniranu da preuzme niz uspostavljenih odeljenja za performanse sa nizom EV-a.

Nazvan Zeekr, novi brend pridružuje se Geelijevom portfelju brendova koji već uključuje Volvo, Polestar, Lotus, Proton i manje poznate brendove poput Link & Co, Geometri i LEVC – proizvođača londonskih kabina.

Na prvi pogled Zeekr 001 uveliko pozajmljuje iz postojećeg dizajnerskog jezika kompanije Link & Co. Bez ikakvog značajnog pokušaja razlikovanja novog brenda ili njegovog prvog modela, 001 je gotovo tačna replika Link & Co 2020 Zero koncepta.

Prema izjavi kompanije Geeli, Zeekr 001 dizajniran je prema direktivi „Nema više dosadnih EV-a“. Kao rezultat, 001 ima prednje i zadnje električne motore za kombinovanih 400 kV i 0-100 km / h za 3,8 sekundi.

Ispod elegantne karoserije sa „puštajućom kočnicom“ sa pet vrata nalazi se verzija Geeli-jeve platforme Sustainable Ekperience Architecture (ili SEA) – EV šasije koju će Geeli koristiti za podupiranje niza budućih električnih vozila, uključujući autonomne taksije, što gotovo zvuči suprotno da nije dosadno.

Bilo kako bilo, na najavi SEA platforme krajem 2020. godine, Geeli je tvrdio da će platforma biti opremljena s izlaznom snagom od 600 kV i manjim brzinama od četiri sekunde sprinta, što sugeriše da još uvek može doći snažniji 001.

Kao skalabilna platforma, SEA se može prilagoditi međuosovinskim rastojanjima u rasponu od 1800 mm do 3300 mm, pomislilo je u ovom slučaju da Zeekr-ov debitantski model sedi na međuosovinskom rastojanju od 3005 mm, dužem od većine uobičajenih terenca sa sedam sedišta, ukupne dužine 4970 mm, širine 1999 mm i visine 1560mm.

Uz nešto poput stilski slične Porsche Panamere Sport Turismo, 001 se vozi na 55 mm dužem međuosovinskom razmaku, kraći je za 79 mm, širi je za 62 mm, ali je viši za 143 mm.

U prijavi Zeekr tvrdi se da su radovi na projektovanju i inženjeringu izvedeni u Švedskoj. 001 se vozi na vazdušnom oslanjanju sposobnom za automatsko podešavanje zazora između 117 mm i 205 mm, u zavisnosti od uslova.

Zajedno sa vremenom sprinta ispod 4,0 sekunde, kočenje od 100 km / h do nule moguće je na zauzeta 34 metra. Izlazna snaga od 400kV podržana je obrtnim momentom od 700Nm.

Biće ponuđen izbor baterija od 86kVh i 100kVh, s dometom vožnje za koji se tvrdi da iznosi 700km – i iako Geeli nije rekao koja će baterija pružiti taj domet, siguran novac kaže da se taj domet udružuje sa baterijom većeg kapaciteta.

Na tehnološkom frontu, Zeekr 001 uključuje automatska vrata koja se mogu otvoriti kad otkriju da se putnici približavaju i zatvaraju vrata po ulasku. Tehnologija prepoznavanja lica takođe može da prilagodi vozilo unapred definisanim postavkama korisnika.

Ažuriranja softvera u vazduhu se obećavaju za životni vek vozila, a kvartalna ažuriranja obećavaju da će vlasništvo biti „visoko konkurentno“ – šta god to značilo.

Zeekr bi se trebao naći u prodaji u oktobru 2021. godine u Kini, a globalno proširenje trebalo bi da usledi 2022. godine, za sada lokalno lansiranje izgleda manje verovatno. Umesto toga, Geeli-ov brend Polestar EV trebao bi stići u Australiju tokom druge polovine 2021. Uspešno lansiranje Polestara moglo bi biti dovoljan motiv da Geeli razmotri dovođenje Zeekra.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close