fbpx
Automobili

Volksvagen grupa planira rasprodaju Poršea

Nemački proizvođač sportskih automobila Porše mogao bi da bude delimično prodat putem IPO-a, otkrio je većinski deoničar Volksvagen AG (ili Folksvagen grupa).

IPO – skraćenica od „Initial Public Offering“ – je proces kroz koji se delovi kompanije nude investitorima u obliku akcija radi prikupljanja kapitala.

Analitičari koje je kontaktirao Bloomberg procenjuju da bi brend Porše mogao da se proceni na tržištu na čak 85 milijardi evra (133 milijarde AU). Za referencu, Volksvagen trenutno ima tržišnu kapitalizaciju od približno 116 milijardi evra (181 milijardu AU).

„Volksvagen AG i Porsche Automobil Holding SE [zainteresovane strane porodice Porsche] su trenutno u naprednim diskusijama u vezi sa potencijalnim IPO-om dr. Ing. h.c. F. Porsche AG“, navodi se u zvaničnom saopštenju nemačkog automobilskog giganta.

„U tu svrhu, Volksvagen AG i Porsche Automobil Holding SE pregovarali su o Okvirnom sporazumu koji treba da predstavlja osnovu za dalje korake u pripremi potencijalnog IPO-a… Zaključivanje Okvirnog sporazuma podleže odobrenju Upravnog odbora i Nadzorni odbor Volksvagen AG. Konačna odluka [još] [još] nije doneta.”

Razlog za ovaj potez još nije jasan, međutim poslednjih godina Folksvagen je izneo ideju o prodaji imovine kako bi finansirao svoje programe istraživanja i razvoja električnih vozila ID.

Prošle godine Folksvagen grupa je izbacila svoju marku Bugatti putem složenog ugovora sa hrvatskim proizvođačem električnih automobila Rimac, a međunarodni izveštaji sugerišu da možda još uvek traži da uvrsti Lamborghini.

Izveštaji iz inostranstva sugerišu da bi 25 odsto kompanije Porše verovatno bilo prodato putem IPO-a, a verovatno je da će Folksvagen i porodica Porše zadržati svoj trenutni kontrolni udeo u marki.

Portparol Poršea Australija odbio je da komentariše izveštaje. Ova priča će biti ažurirana kada više informacija bude dostupno.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button