fbpx
Automobili

Tojota BZ4Ks GR Sport, Subaru Solterra STI električni SUV koncept blizanci otkriveni

Tojota i Subaru su iskoristili sajam automobila entuzijasta u Tokijskom auto salonu 2022. kako bi otkrili sportske konceptualne varijante svojih zajednički razvijenih električnih SUV-ova Toiota BZ4Ks i Subaru Solterra 2022 – ali nema reči o tome da će ova dva vozila stići u proizvodnju.

Otkriveni u roku od nekoliko sati jedan od drugog, koncepti Toiota BZ4Ks GR Sport i Subaru Solterra STI dodaju izbor sportskih delova eksterijera i/ili unutrašnjosti prvim Toiotinim i Subaruovim prvim namenskim električnim vozilima – ali bez poboljšanja njihovih električnih motora ili šasije.

Dok su standardne Toiote BZ4Ks i Subaru Solterra zajedno razvile dve kompanije na zajedničkoj platformi za električna vozila – i biće proizvedene na istoj proizvodnoj liniji – samo je Toiota namenjena australijskim salonima, verovatno krajem ove godine.

BZ4Ks GR Sport Concept tretira i svoj eksterijer i unutrašnjost na nadogradnje, koje uključuju veće (verovatno 21-inčne) točkove, Bridgestone sportske gume, crvene kočione čeljusti, GR oznake, sportska prednja sedišta i mat crne karoserije – iako branici osnovnog automobila , bočni pragovi i lukovi točkova su preneti na izložbeni automobil GR Sport.

U međuvremenu, Solterra STI Concept se koncentriše na promene eksterijera, dodajući zadnji krovni spojler, trešnja crvene razdelnike i pragove, crne 20-inčne aluminijumske felne i poklopce retrovizora, i trešnja crvene akcente na kracima točkova.

Bez detaljnih promena u pogonskim agregatima vozila, koncepti BZ4Ks GR Sport i Solterra STI ili crpe snagu iz jednog elektromotora od 150 kV na prednjoj osovini ili dva elektromotora od 80 kV (podeljenih preko osovina) za pogon na sve točkove.

Nedostatak poboljšanja performansi ne bi trebalo da čudi obožavatelje Toiote i Subarua, s obzirom na to da se oznaka GR Sport primenjuje na vozila sa sportskim izgledom, ali bez značajnih poboljšanja performansi – dok je STI brend prikačen na katalog dodataka sportskog izgleda u Japanu.

Nije jasno da li će koncepti Tojote i Subarua ući u proizvodnju. Međutim, Toiota Japan nudi GR Sport varijante širokog spektra svojih modela – od C-HR malog SUV-a, do HiLuk ute-a – dok STI dodatna oprema može biti opciona na većini novih Subaru modela na japanskom tržištu.

U ovom drugom slučaju, Solterra STI koncept je otkriven zajedno sa ‘STI Performance Concept’ verzijama Subaru VRKS, BRZ i Levorg karavan (ili VRKS Sportsvagon), dodajući slične trešnje crvene delove karoserije, crne točkove i uvećane zadnje spojlere onima koji se vide na električni SUV.

Da li će proizvodne verzije koncepata Toiota BZ4Ks GR Sport i Subaru Solterra STI biti ponuđene u Australiji, tek treba da bude potvrđeno.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button