Automobili

Stiže novi Jeep Grand Cherokee, sa plug-in hibridom

Prošlo je dosta vremena od kada je naziv “Cherokee” nestao iz Jeep linije. Ali dobre vesti, vratiće se u drugoj polovini 2022. godine dolaskom novog Grand Cherokeeja!

Ova potpuno nova i peta generacija velikog američkog terenskog SUV-a predstavljena je u januaru 2021. godine, ali u svojoj verziji sa 7 sedišta . Evo verzije sa 5 sedišta koja će stići ovde i koja će po prvi put biti ponuđena u 4ke plug-in hibridnoj verziji! Neposredno pre nego što otkrijemo sve njegove motore, pogledajmo onoga ko će se vratiti da pređe preko zemalja BMV Ks5 i drugih Mercedesa GLE .

Galerija: 2022 Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee 2022
35 Slike
Jeep stoga otkriva novi Grand Cherokee koji je estetski jako udaljen od prethodne generacije koja je uspostavila vezu između 2010. i 2020. Donja linija pojasa, spušteni krov i vrlo tanka svjetla sprijeda i straga izgledaju prilično uspješno. Očigledno nalazimo čuvenu rešetku sa sedam proreza, veću, koja ima sistem automatskog otvaranja i zatvaranja deflektora. U ostatku primećujemo sjajni crni krov dostupan iz modela Overland i standarda u verzijama Trailhavk, Summit i Summit Reserve, dok su točkovi povećani na 21 inč.

Ova verzija sa pet sedišta ima 4,91 metar, međuosovinsko rastojanje 2,96 metara, dok potpuno nova verzija Trailhavk 4ke ima klirens od 28,7 cm i kapacitet klirensa 61 cm.

Iznutra su promene još očiglednije na ovom novom Jeepu Grand Cherokee. Stilizovanje je uredno, izazivajući inherentnu robusnost terenskog vozača, ali i luksuz koji karakteriše model, sa tanjim aeratorima, 10,1-inčnim digitalnim instrumentima i 10,25-inčnim centralnim infotainment ekranom. Inčima Uconnect 5.

Zadnji putnici takođe mogu uživati u 10,1-inčnom sistemu za zabavu sa dvostrukim ekranom sa funkcijom Fire TV za video striming, igre i muziku. Jeep takođe rezerviše petobojno raspoloženje za putnike kao standard za većinu opreme.

Vraćajući se na pogonske agregate, novi Jeep Grand Cherokee će imati benzinske motore V6 3.0 Pentastar sa 293 KS i 5.7 V8 sa 357 KS koji ima impresivan kapacitet vuče od 3265 kg.

Ali velika vest stoga dolazi od dolaska plug-in hibridnog motora zvanog 4ke, kao na Renegade-u i Vrangler-u ( pogledajte naš test ovde! ). Sa baterijom od 400 volti i 17 kVh, Grand Cherokee 4KSE obećava električni domet od oko 40 km, sa ukupnim dometom od 708 km uključujući i rezervoar za gorivo. 2.0 četvorocilindrični turbo benzinski motor iz porodice srednjih motora Stellantis Global proizvodi ukupno 375 KS i 637 Nm, u kombinaciji sa dva elektromotora.

Dva generatora motora su smeštena napred, jedan umesto tradicionalnog alternatora koji obavlja funkciju sistema za zaustavljanje / pokretanje, a drugi (veći) smešten na prednjoj strani menjača, umesto pretvarača obrtnog momenta. Ovo je sa dve kvačila povezano sa pogonskim sistemom Kuadra Trac II 4k4 sa dvostepenim menjačem i smanjenim odnosom 2,72: 1.

Na Jeep Grand Cherokee 4ke dostupna su 4 režima vožnje, koji se mogu birati putem komandi na komandnoj tabli, levo od upravljača:

Hibrid: kombinuje elektromotor i toplotnu mašinu, optimizujući tako spoj efikasnosti i performansi.
Električno: automobil se kreće samo pomoću elektromotora, bez ikakvih emisija. Kada je baterija prazna ili vozač zahteva veću snagu, toplotni motor se aktivira.
eSave: prioritetni rad sa benzinskim motorom, čuvajući bateriju za kasniju upotrebu. Ima dva sekundarna režima, koji se zovu Ušteda baterije i Punjenje baterije, koji omogućavaju ili da ne koristite električnu bateriju ili da je napunite toplotnim motorom.
Neka ljubitelji terenske vožnje budu sigurni, ovaj Grand Cherokee, iako je iznad svega vrhunski terenac, takođe zna kako da skrene svoje putnike sa utabanih staza. To je posebno zahvaljujući vazdušnom oslanjanju Jeep Kuadra-Lift sa poluaktivnim elektronskim prigušivanjem i automatskim ili ručnim podešavanjem klirensa. Pogon na sve točkove obezbeđuju tri različita sistema 4k4 sa aktivnom razvodnom kutijom: Kuadra-Trac I, Kuadra-Trac II i Kuadra-Drive II, a poslednji je rezervisan za verzije Trailhavk i sadrži zadnji diferencijal sa ograničenim proklizavanjem. elektronski.

Naprotiv, za manju potrošnju, po prvi put postoji i sistem za isključivanje prednje osovine. Kada vozilo otkrije da uslovi na putu ne zahtevaju upotrebu pogona na sve točkove, sistem automatski isključuje prednju osovinu i Grand Cherokee prelazi u režim pogona na zadnje točkove, što pomaže u uštedi goriva, gorivu i efikasnosti. Pogon na sve točkove se automatski ponovo uključuje kada sistem oseti potrebu za tim.

Poslednja reč o aktivnim i pasivnim bezbednosnim sistemima, koji su standardno veoma brojni: Upozorenje na sudar sa aktivnim kočenjem i detekcijom pešaka / biciklista, detekcija zadnje poprečne putanje, prilagodljiva kontrola brzine sa funkcijom Stop and Go, aktivno upravljanje trakom LaneSense napuštanje trake uz pomoć pri održavanju trake, naprednu pomoć pri kočenju, nadzor mrtvog ugla …

Kopajući u mogućnosti ovog novog Grand Cherokeeja, još uvek je moguće ovoj dugačkoj listi dodati novu kameru za noćno osmatranje sa detekcijom pešaka i životinja, novi sistem za pomoć pri sudaru na raskrsnicama, sistem za otkrivanje pospanosti u vožnji, paralelan i okomit. pomoć pri parkiranju i prepoznavanje novih saobraćajnih znakova, nova kamera od 360 ° sa sistemom za samočišćenje ili novi sistem pomoći u vožnji 2 (L2), ruke na volanu i pogled na putu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close