fbpx
Automobili

Rolls-Roice amblem na haubi redizajniran za električnu budućnost

Rolls-Roiceov kultni amblem na haubi – nazvan „Duh ekstaze“ – redizajniran je da poboljša aerodinamiku za električnu eru.

Krasi sva vozila luksuzne britanske marke od ranih 1920-ih, legendarna metalna statua prikazuje ženu koja se naginje napred u vetar sa raširenim rukama.

Najnovija izvedba je smanjena – smanjena sa 100,01 mm na 82,73 mm visine – i imale su zaokružene ivice da bi se smanjio otpor.

Ovaj ažurirani dizajn će debitovati na predstojećem električnom Spectre kupeu 2023. (prikazano ispod) i biće ugrađen u sve naredne nove modele.

Međutim, postojeći Fantom, Ghost, Vraith, Davn i Cullinan će zadržati trenutnu iteraciju amblema.

Spirit of Ecstasi je 1909. godine – više od decenije pre nego što je postao sveprisutan na Rolls-Roice automobilima – naručio vajar Čarls Robinson Sajks, po uzoru na englesku glumicu Eleonor Tornton. Zaštićen je pre 111 godina, 6. februara 1911. godine.

Tokom svog života pretrpeo je nekoliko ažuriranja dizajna – uključujući, nakratko 1930-ih, prikaz leteće žene na kolenima (pomerite se kroz galeriju iznad) – međutim, osnovna premisa se nije promenila više od jednog veka.

Uprkos tome, kod novijih automobila vlasnici mogu birati između četiri završne obrade: srebrna, zlatna, kristalna ili crna. Dugme na kontrolnoj tabli – ili ikona na ekranu osetljivom na dodir – omogućava vozaču da uvuče statuu u karoseriju.

Dok su pandemija COVID-19 i nestašica poluprovodničkih čipova zakočili automobilsko tržište, prodaja Rolls-Roicea je u poslednje vreme naglo porasla. Tokom 2021. godine, marka u vlasništvu BMV-a prodala je više automobila nego bilo koje druge godine u svojoj istoriji.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button