fbpx
Automobili

Reno, Nisan i Micubiši utrostručili su za deljenje budućih benzinskih i električnih automobila

Alijansa Renault, Nissan i Mitsubishi – koja je postala trojac 2017. godine kada je Mitsubishi dodat partnerstvu Renault-Nissan osnovanom 1999. – najnoviji je multinacionalni automobilski gigant koji je najavio masovno uvođenje električnih vozila (EV), potvrđujući 35 novih električnih vozila. automobila do 2030. godine, uz dublje veze sa budućim benzinskim i dizel vozilima i autonomnom tehnologijom.

Kompanija kaže da će 80 odsto njene buduće linije deliti zajedničke “platforme” vozila i određene mehaničke komponente – i ili imati suptilne razlike u dizajnu ili jedinstvenu karoseriju, kako bi se smanjili troškovi.

Industrijski analitičari strahuju da bi budući modeli mogli sve više da izgledaju isto – sa samo suptilnim promenama stila – međutim, prvi automobili koji dolaze iz nove alijanse do sada su imali jedinstvenu karoseriju koja je razlikovala svaki brend.

Najavljene preko noći, tri kompanije su detaljno predstavile svoje planove za ostatak decenije – uključujući ulaganje od 23 milijarde evra (36,4 milijarde AU) u narednih pet godina koje će proizvesti 35 novih električnih vozila do 2030. godine, od kojih 90 odsto voziće se na pet novih električnih platformi.

Uključeno u predstavljanje električnih vozila je i novi gradski automobil za brend Nissan, dizajniran da zameni Micra u Evropi, i uparen sa predstojećim ponovnim pokretanjem Renaulta 5.

Prednjačit će platforma CMF-EV – na kojoj se zasnivaju srednji SUV Nissan Ariia i mali SUV Renault Megane E-Tech Electric – koja će činiti osnovu za 15 modela do 2030. godine, što predstavlja 1,5 miliona godišnje prodaje.

Zamena za Renault 5 i Nissan Micra biće zasnovana na platformi CMF-BEV, za koju kompanija hrabro tvrdi da je „najkonkurentnija kompaktna električna platforma na svetu“, koja nudi do 400 km dometa i košta 33 odsto niža od trenutni električni automobil Renault Zoe (poslednji put prodat u Australiji za 50.000 dolara).

CMF-AEV i KEI-EV će biti osnova budućih pristupačnih gradskih automobila na tržištima u razvoju, Evropi i Japanu, dok je LCV-EV dizajniran za komercijalna vozila – iako je kao arhitektura sa pogonom na prednje točkove namenjena kombijima, malo je verovatno da će biti osnova dvostrukog taksi za Australiju.

Svi budući automobili koje razvija Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi biće razvijeni u skladu sa strategijom „lidera, sledbenika“ konglomerata automobila – koja smatra da je jedan brend imenovan kao „lider“ u određenom segmentu vozila, sa određenim tipom pogonskog sklopa (benzin /dizel, hibrid ili električni).

Dok drugi brendovi (ili jedinstveni brendovi) koji razvijaju vozila za taj segment imaju doprinos u dizajnu i inženjeringu, oni su „sledbenici“ i prilagođavaju osnovno vozilo koje se razvija tako da odgovara njihovom brendu – bilo sa suptilnim promenama stila ili potpuno jedinstvenom karoserijom, npr. kao i drugi elementi diferencijacije.

Strategija – koja je prvi put objavljena 2020. – povećaće procenat vozila Alijanse zasnovanih na „zajedničkim platformama“ sa 60 procenata danas na 80 procenata (od ukupno 90 modela) 2026. godine – uključujući Mitsubishi Triton sledeće generacije „lider” i Nissan Navara „sledbenik” utes.

Ovo će takođe uključiti novi Mitsubishi ASKS mali SUV (iznad), koji će biti zbratimljen sa gradskim SUV-om Renault Captur, i koji će biti lansiran u Evropi početkom 2023. (sa australijskim lansiranjem tek treba da bude zaključano). Kliknite ovde za više detalja o tom modelu.

U oblasti električnih vozila, alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi planira da smanji troškove baterija za 50 procenata do 2026. godine, povećavajući se na 80 procenata do 2028. godine – i ima za cilj da poveća godišnju proizvodnju baterija na 220 GVh do 2030. (ekvivalentno 4,4 miliona Nissana Leaf električni hečbek).

Planirano je da se poluprovodničke baterije sledeće generacije uvedu sredinom 2028. godine, za koje Alijansa kaže da će ponuditi dvostruko veću gustinu energije od današnjih litijum-jonskih paketa, uz jednu trećinu vremena punjenja.

U neodređenom trenutku nakon njihovog uvođenja, Renault, Nissan i Mitsubishi kažu da će čvrsti paketi koštati samo 65 USD (92 USD) po kilovat-satu (kVh) – postižući „paritet troškova“ sa automobilima sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem (u drugim reči, kada se cena izgradnje električnog automobila poklapa sa troškovima vozila na benzin/dizel).

Alijansa je takođe najavila ‘Alliance Cloud’, “najbolje digitalno iskustvo u klasi” oko naprednih poluautonomnih sistema vožnje i infotainment-a – iako konkretni detalji o tome šta će Cloud podrazumevati tek treba da budu otkriveni.

Proizvođači automobila imaju za cilj da do 2026. imaju „više od 10 miliona vozila na putu kroz 45 modela Alijanse opremljenih [polu] autonomnim sistemima vožnje“.

„Alijansa će lansirati svoje prvo potpuno softverski definisano vozilo do 2025. Sa ovim vozilom, Alijansa će poboljšati performanse svojih automobila Over The Air tokom njihovog životnog ciklusa. To znači vrednost za kupce integracijom njihovog automobila u njihov digitalni ekosistem u ponudi personalizovano iskustvo, nove poboljšane usluge i smanjeni troškovi održavanja“, kažu kompanije.

Ostaje da se vidi kako će se Australija uklopiti u buduće planove alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi.

U Australiji se trenutno nude samo dva električna automobila Renault, Nissan ili Mitsubishi – Nissan Leaf hečbek i Renault Kangoo ZE kombi – iako se veruje da su u toku planovi za predstavljanje Renault Megane E-Tech Electric i Nissan Ariia SUV-ova Dovn Under.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button