fbpx
Automobili

Raspon Hiundai Ionik 5 za 2023. za proširenje, ali nove karakteristike u inostranstvu nisu potvrđene za Australiju

Paleta električnih automobila Hiundai Ionik 5 za 2023. godinu je spremna da se proširi kasnije ove godine sa pristupačnijim varijantama – ali nove karakteristike otkrivene za prekomorska tržišta nisu potvrđene za lokalne obale, a veća baterija dostupna u Južnoj Koreji i Evropi je isključena.

Preslikavajući komentare zvaničnika kompanije prošle godine, Hiundai Australia je potvrdio da ima „planove da proširi asortiman Ionik 5 i uvede modele nižeg nivoa opreme“ – i dok vreme tek treba da bude potvrđeno, lansiranje kasnije 2022. ili negde 2023. ranije se pričalo.

„U ovoj fazi ne možemo da potvrdimo bilo kakve detalje ili specifikacije, ali možete očekivati slične ponude kao na inostranim tržištima – uključujući verziju sa manjim baterijama“, rekao je portparol Hiundaija Australije za Drive, a razume se da bi dve nove kategorije opreme mogle dodati, ukupno tri.

Cene za ove varijante tek treba da budu potvrđene, ali koristeći inostrane brojke kao vodič, početni model sa manjim paketom baterija i manje funkcija mogao bi da bude po ceni od 55.000 do 60.000 dolara plus troškovi na putu – sa modelom srednje specifikacije kapa za punjenje do 71.900 USD-75.900 USD plus vodećeg modela na putevima.

Ova manja baterija je jedinica od 58kVh, uparena sa elektromotorom od 125kV/350Nm u modelima sa pogonom na zadnje točkove, ili dva elektromotora koji proizvode 173kV/605Nm kombinovanim u varijantama sa pogonom na sve točkove. Ovi modeli nude manje od 400 km dozvoljenog dometa vožnje.

Iako se očekuje da će manja baterija biti ponuđena u Australiji, Hiundai-jeva lokalna divizija kaže da nema „trenutnih planova“ da predstavi veći paket od 77,4 kVh koji je sada dostupan u Južnoj Koreji, Evropi i SAD – koji se deli sa Kia EV6, uz podršku na istoj E-GMP platformi.

U korejskim modelima, glasine sugerišu da će veća baterija povećati domet vožnje na 480-490km, prema lokalnim protokolima testiranja – u poređenju sa 423km koji se tvrdi za trenutnu bateriju od 72,6kVh ‘dugog dometa’ u Južnoj Koreji, ili između 431km i 451km u Australiji .

Pored potvrde da je veća baterija namenjena Evropi, Hiundai je najavio izbor drugih ažuriranja za svoj debitantski električni automobil za prekomorska tržišta – iako nije jasno da li je bilo koji od ovih dodataka namenjen australijskim salonima.

Novi pametni prigušivači frekvencije postavljeni su napred i pozadi u Evropi (ili pozadi samo u Velikoj Britaniji) da bi „povećali udobnost vožnje, kao i poboljšali kontrolu karoserije i rukovanje“.

Dostupni kao opcije su digitalni centralni retrovizor – koji prikazuje kameru sa zadnjeg spojlera na retrovizoru, za nesmetan pogled – dok digitalni bočni retrovizori zamenjuju tradicionalne retrovizore sa aerodinamičnijim kamerama, koje projektuju svoje signale na ekrane unutar automobila. .

Bočni retrovizori kamere su već bili dostupni u Južnoj Koreji, ali su sada u ponudi u Evropi. Nije poznato da li će retrovizori stići do Australije, ali su legalni za prodaju u Australiji, s obzirom da su slične jedinice ugrađene u Audijev električni SUV E-Tron.

Novi “nefarbani crni branici” dostupni su u Evropi, sa crnom oblogom i projektorskim LED farovima.

Hiundai Ionik 5 iz 2023. biće lansiran u Evropi u drugoj polovini 2022. godine, kao model 2023. godine. Vreme lansiranja u Australiji tek treba da bude naznačeno.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button