fbpx
Automobili

Proizvodnja električnih automobila Porsche Taican zaustavljena je zbog sukoba u Ukrajini

Proizvođač sportskih automobila Porše u vlasništvu Folksvagena bio je primoran da pritisne pauzu u proizvodnji svoje električne limuzine Taican, pošto sukob u Evropi pokreće nove logističke izazove i povećava postojeće nedostatke u snabdevanju.

Ovaj model sa četvoro vrata se pravi u fabrici u gradu Štutgartu na jugozapadu Nemačke, i pod normalnim okolnostima, svaki dan iz pogona napusti oko 110 primeraka (na osnovu godišnje proizvodnje od 40.000).

Međutim, ta cifra će pasti na nulu najmanje narednih nedelju i po – što će verovatno rezultirati proizvodnjom približno 1100 automobila manje.

“Porše gleda na oružani sukob u Ukrajini sa velikom zabrinutošću i užasnutošću. I dalje se nadamo prekidu neprijateljstava i povratku diplomatiji”, rekao je portparol marke Drajvu.

„Pogođeni su lanci snabdevanja Porsche fabrika, što znači da u nekim slučajevima više nije moguća uredna proizvodnja… kompanija će biti prinuđena da obustavi proizvodnju Taican-a u Štutgart-Zufenhauzenu od srede popodne [9. marta 2022.], u početku do krajem sledeće nedelje [18. marta 2022.]“.

Prekomorski mediji su izvestili da bi drugi modeli u liniji mogli biti pogođeni, ali Porsche tvrdi da će se proizvodnja njegovih 911, 718 Caiman, 718 Bokster i Caienne SUV-a za sada nastaviti bez prekida. Ova priča će biti ažurirana ako se situacija promeni.

Drive shvata da bi zatvaranje Štutgarta moglo da utiče na snabdevanje Taican vozila sa volanom na desnoj strani u Australiji, ali je prerano da se potvrdi koliki će verovatno biti uticaj.

Prošlog meseca je prijavljeno da je 48 primeraka Porsche Taican-a prodato lokalno prema podacima VFACTS industrije, što ga čini drugom najprodavanijim velikim luksuznim sedanom iza samo BMV-a serije 5.

Cene za početnu varijantu Taican limuzine sa pogonom na zadnje točkove počinju od 156.300 dolara pre troškova na putu. Vodeća limuzina Taican Turbo S – koja završava sprint od 0-100 km/h za traženih 2,8 sekundi – počinje od 345.800 dolara pre troškova na putu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button