fbpx
Uncategorized

Pregled Škoda Kodiak RS 2023

2023 Škoda Kodiak RS
Kao i mnogi drugi iznajmljivači, stambena kriza u Sidneju mi igra na umu. Ideja da bih mogao da priuštim sopstveni dom u bliskoj budućnosti je smešna. Ali ove nedelje, imao sam trenutak za sijalicu. Umesto naizgled uzaludnog nastojanja da uštedimo za kuću, samo ćemo kupiti Škoda Kodiak RS i useliti se.

Zato što ovaj veliki SUV zaista ima sve karakteristike koje bih tražio u večnom domu: prostran je i udoban, bezbedan, opterećen tehnologijom, ima dosta prostora za odlaganje i promišljenih dodataka.

Ali RS dolazi sa mnogo višom cenom od dve druge varijante u Kodiak asortimanu. Da li je ovaj sedmosed koji je orijentisan na performanse ono što morate imati od tri, ili pristupačnije kategorije isto tako smanjuju senf?

Koliko košta Škoda Kodiak u Australiji?
Ja sam u vrhunskoj varijanti u Kodiak asortimanu, RS, koji košta 76.890 dolara na nacionalnom nivou. Postoji prilično značajan skok u ceni između RS-a i dva modela niže specifikacije: Sportline od 61.490 dolara i početni Kodiak Stile od 56.490 dolara, oba se mogu voziti.

Dakle, šta opravdava dodatnih 15.000 dolara za vrhunsku varijantu? RS je štedljiviji i dolazi sa još nekoliko sigurnosnih funkcija kao standard (iako se one mogu kupiti kao opcioni dodaci u Sportline), ima više kamera i unutrašnjih karakteristika i dolazi sa uključenim panoramskim krovom – koji košta 1900 dolara ako želite da to bude uključeno u vaš Sportline. Pored ovih dodataka, RS takođe ima 180kV/370Nm verziju 2,0-litarskog turbo motora sa četiri cilindra, što ga čini snažnijim pogonom od svojih kolega.

Osim Kodiak asortimana, možda biste želeli da razmotrite neke druge modele kada radite istraživanje tržišta. Ako se posebno radi o sedmosedima, neke pristupačnije opcije uključuju Kia Sorento, Hiundai Santa Fe i Mazda CKS-8. Najskuplja varijanta sa benzinskim motorom svakog od ova tri modela je u istom cenovnom rangu kao i Sportline, mada doduše nijedan od njih nema isti atletski sjaj kao Kodiak.

Zatim tu su i drugi sedmosedi koji su više u skladu sa cenom Kodiak-a. Tojota Kluger (koja je slučajno osvojila priznanje za najbolji veliki SUV vozač godine za 2023.), Ford Everest ili Nissan Pathfinder. Svi ovi automobili su malo veći od Kodiak-a, što je ili pozitivno ili negativno u zavisnosti od toga šta tražite.

Kodiak RS ima Škodinu prepoznatljivu rešetku, farove i oštre ivice, dajući automobilu izrazito sportski, gotovo agresivan izgled, što ima smisla s obzirom da je model performansi. Crni detalji preko automobila su takođe ekskluzivni za RS model, koji zaista stoji nasuprot metalik boji Moon Vhite ovog testera.

Kodiak RS takođe ima puna LED svetla i koristi najsavremeniju matričnu funkciju, ali o tome kasnije.

Koliko prostora Škoda Kodiak ima unutra?
Uzimajući u obzir činjenicu da je Kodiak, čak i malo, manji od nekih svojih konkurenata, unutrašnjost automobila se čini prostranom. Zaista, živeo sam u stanovima u Sidneju koji su se osećali manjim. Deo prostranstva kabine se spušta do krovnog otvora, koji pokriva prva dva reda automobila.

Slično ergonomiji sportskog automobila, prednji red Kodiak-a je dizajniran tako da je sve dostupno i na dohvat ruke.

Virtuelni kokpit – ekran sa informacijama za vozača i volan – je još jedan znak za njegov dizajn performansi. Volan je kompaktan, osetljiv i presvučen kožom. Ručice menjača omogućavaju vozaču da prebaci u manuelni režim, što je pomalo uzburkano nakon godina vožnje u redovnom automatskom režimu.

U međuvremenu, ekran informacija za vozača je jasan i ima mnogo različitih varijacija koje treba pregledati. U zavisnosti od toga u kom od šest režima izaberete da vozite, ekran i prostor za noge takođe menjaju boju putem LED osvetljenja.

Instrument tabla i centralna konzola izgledaju uredno i dobro izvedeno. Većina funkcija se može kontrolisati bilo putem infotainment sistema na dodir ili pomoću dugmadi ispod ekrana, a posebno cenim to što se dvozonskom klimatizacijom upravlja pomoću točkića, što ga čini veoma lakim za korišćenje tokom vožnje.

Rekavši to, moj partner je prokomentarisao da plastična dugmad nemaju isti kvalitet kao ostale karakteristike automobila, a sada kada je on to istakao, ne mogu a da se ne složim.

Centralna konzola ima dosta prostora za skladištenje i dolazi sa funkcijama za koje nisam ni znao da želim. Mali privezak za ključeve? Naravno! Džep za novčiće? Da hvala! Međutim, ako ne želite da koristite kutiju za male predmete, možete da je uklonite i ubacite sve svoje delove zajedno.

U stvari, postoji mnogo drugih promišljenih funkcija razbacanih svuda, dizajniranih da olakšaju život. Na primer, minijaturne kante u džepovima na vratima i držač za kišobran u vratima. Slučajno sam testirao automobil tokom nedelje po vlažnom vremenu u Sidneju i ovaj dodatak je bio tako zgodan.

A tu su i štitnici za ivice vrata – plastični dodaci koji se automatski preklapaju iza unutrašnje ivice vrata i premotavaju preko ivica kako bi sprečili da vrata udare u okolne predmete. Ostalo mi je da se pitam zašto više automobila ne dolazi sa ovim.

Pretinac za rukavice takođe ima dva odeljka koji nude dodatni prostor za odlaganje, iako mi je trebalo do poslednjeg dana u automobilu da ovo otkrijem – to nije sasvim očigledno u dizajnu.

Jedina moja mana je to što su držači za čaše u celom automobilu (ukupno pet) mali, a dva USB punjača na prednjoj strani su jedina dva u celom automobilu, koji deluje oskudno s obzirom na to da može da primi sedam putnika. Ako sam izbirljiv, bežični punjač za telefon je pomalo temperamentan za mene, ali tek treba da nađem onaj koji nije ni u jednom automobilu koji sam testirao.

Sedišta su kožna kao standard u dve veće specifikacije Kodiak-a, a RS dolazi sa crvenom opremom koja je veoma sportsko luksuzna, ali pretpostavljam da bi ovo mogao da izazove podele. Udobnost, međutim, nije upitna. Sedišta u prvom i drugom redu su zagrejana i dobro se drže na dužim vožnjama. Sedišta vozača i suvozača imaju ventilaciju, električne komande i lumbalno podešavanje za dodatnu podršku.

U drugom redu ima dovoljno prostora za noge i glavu za više putnike, a ISOFIKS tačke za dečija sedišta. Na tu temu, na svim sedištima u drugom redu postoje pričvršćivači za gornji kavez, tako da možete tamo da ubacite tri dečija sedišta ako slučajno putujete sa troje male dece (pozdravljam vas). Zavese za sunce u ovom redu takođe čine automobil posebno prilagođen deci. Počinjem da mislim da je ovaj automobil dizajnirao roditelj.

Srednje sedište se može povući nadole kako bi se obezbedio naslon za ruke i ponovo dva veoma mala držača za čaše. Pored grejnih sedišta, postoji i odvojena klima za putnike u srednjem redu, tako da sve u svemu imaju prilično udobnu postavku.

Treći red nije naročito lak za podizanje i dole, a kada se podignete, imate prilično skučen prostor. U stvari, otišao bih toliko daleko da bih rekao da samo deca mogu udobno da sede u trećem redu tokom bilo kog vremenskog perioda, ali on ne dolazi sa ISOFIKS tačkama za razliku od nekih konkurenata (mislim na Kia Sorento), tako da svako dete u automobilu sedišta definitivno zauzimaju drugi red.

Nažalost, to znači da iako je ovaj automobil odličan za do pet ljudi, bio bi tesan za sedam ljudi za koje je dizajniran, i moje konačne ocene za udobnost i namenu unutrašnjosti na dnu ove recenzije to odražavaju u skladu s tim.

Kada su drugi i treći red spušteni, imate dovoljno prostora za prtljažnik – vredi 2005L – ili sa samo trećim redom, ima 765L, što u mom slučaju znači dovoljno mesta za moja posebno glomazna kolica, sve torbe koje dolaze sa posedovanjem malog deteta i nedeljne prodavnice. Kada se podigne treći red, imate 270 L prostora, što će skoro držati moja kolica ako uradim neko pametno konfigurisanje. Od Kodiak-ovih konkurenata, samo Sorento ima neznatno veći prtljažnik kada su zadnji redovi spušteni (2011L), ali manji kada je treći red podignut (187L).

Da li Škoda Kodiak ima Apple CarPlai i Android Auto?
Kodiak RS uključuje infotainment sistem od 9,2 inča na dodir, koji je malo manji od nekih konkurenata, ali je grafika jasna i ceo sistem je veoma jednostavan za korišćenje, čime se negiraju bilo kakve pritužbe na veličinu.

Bežični Apple CarPlai i Android Auto su kompatibilni u automobilu i nisam imao apsolutno nikakvih problema da se povežem na CarPlai.

I dok sam ja prvi koji obično jadikuje zbog ekrana osetljivog na dodir, dugmad i točkić na volanu su značili da mogu lako da kontrolišem CarPlai bez potrebe da posegnem do ekrana.

Koju bezbednosnu tehnologiju poseduje Škoda Kodiak?
Kao što biste očekivali sa najvišim specifikacijama u asortimanu, RS dolazi sa gomilom bezbednosnih funkcija. Ovo uključuje upozorenje o napuštanju trake, pomoć pri održavanju trake, pomoć pri parkiranju (uključujući zadnju, bočnu i prednju kamere i pomoć pri upravljanju), senzore mrtvog ugla i detekciju umora vozača. Prilagodljivi tempomat osigurava da automobil automatski usporava kada se približava vozilu koje se sporije kreće ispred.

Kamera od 360 pogleda je jasna i postoje upozorenja za pozadinu. Dok sam bio u kolima, otkrio sam da se njih dvoje nisu uvek sinhronizovali; bilo je malo zaostajanja između senzora i kamere. To nije bila velika prepreka, a Škoda je bila iznenađujuće okretna da se parkira unazad uprkos svojoj veličini, ali sam imao kvalitetnije kamere za vožnju unazad u drugim automobilima.

Koliko košta održavanje Škode Kodiak?
Škoda je povećala svoju neograničenu petogodišnju garanciju na kilometražu na sedam godina u skladu sa mnogim drugim brendovima na tržištu. Servisni interval je na svakih 12 meseci ili na 15.000 km, što je opet na nivou drugih brendova. Kupovinom pre-paid servisnog paketa košta 2600 dolara za servis Kodiak-a tokom pet godina, ili 3400 dolara tokom sedam godina, što otprilike znači 485 dolara godišnje.

Tih 485 dolara je prilično strmo u poređenju sa nekim od Kodiakovih konkurenata: Tojota nudi godišnji servis od 265 dolara, dok je Ford 379 dolara, ali samo za prvih pet i četiri usluge.

Što se tiče osiguranja u RS, jedan vodeći osiguravač naveo je 1463,56 dolara na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg muškarca koji živi u Chatsvoodu, NSV. Procene osiguranja će se razlikovati u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Kako se vozi Škoda Kodiak?
RS dolazi sa šest različitih režima vožnje, uključujući Snežni i Individualni režim, tako da možete da kreirate sopstvene personalizovane uslove vožnje, iako sam uglavnom menjao Normal i Sport kada sam želeo da malo zagrizem na autoputu. Za automobil sa performansama, to je i dalje savršeno sposoban porodični SUV, a zamena sa Normal na Sport je glatka tranzicija dok osećate da se vešanje pomera u nešto malo čvršće.

Uprkos tome što je bio veliki automobil, u njemu nije bilo ničeg teškog ili tromog. Snaga od 180kV u RS motoru je opet ono što ga razlikuje od ostalih varijanti u asortimanu, jer i Sportline i Stile imaju snagu od 132kV i nemaju baš istu snagu.

U znak pažnje na performanse automobila, ubrzanje je brzo, a Kodiak RS takođe dolazi sa progresivnim upravljanjem, što znači da se upravljanje automobilom prilagođava vašem okruženju. Pri velikoj brzini, od vozača je potrebno manje unosa, a u oblastima niže brzine ili prilikom parkiranja, upravljanje je i dalje lagano i bez napora.

Još jedan poziv od mene su svetla. Imao sam nekoliko ponoćnih putovanja (ne zato što sam noćna sova, već zato što je moj jednogodišnjak; ponekad je auto jedini način da ga uspava) i bio sam svedok LED svetla automobila u punom efektu .

Kodiak-ova matrična funkcija detektuje nadolazeća vozila i koristi punu snagu svojih LED farova da maskira distribuciju svetlosti ovih vozila ili putnih znakova, što efikasnije osvetljava put ispred vozača. Nisam super samouveren noćni vozač, tako da me ovaj sistem čini mnogo opuštenijim.

Da li da kupim Škodu Kodiak?
Gledajući samo brojke, da, Škoda Kodiak RS se čini skupim – za kupovinu, za vožnju i za servis. Ali moj bože, kako sam prodat!

Lepo za vožnju, impresivno za pogled i potpuno praktično zahvaljujući nizu tehničkih i bezbednosnih funkcija, rado bih se vozio kući u Kodiak RS. Dovraga, rado bih napravio dom u RS.

Ako vas ne ubedi viša cena, onda su dve niže specifikacije vredne alternative. Za mene, međutim, RS je samo drži nad svojim kolegama iz stale. Mislim da se trošak može opravdati činjenicom da ovaj model dolazi bez opcionih dodataka – jer već dolazi sa najboljim, a usuđujem se reći da je potrošnja goriva efikasnija od Sportline i Stile.

Plus, ako ostavimo sav senzibilitet po strani, druga dva nemaju isti snažan motor koji ovaj automobil čini tako zabavnom vožnjom.

Kako da kupim Škoda Kodiak – sledeći koraci?
Kada odlučite koju varijantu Kodiak-a želite, idite na veb lokaciju Škoda da biste napravili svoj savršeni automobil sa svim vašim personalizovanim završnim detaljima. Ili se možete uputiti direktno do najbližeg prodavca Škode – pronađite svoju najlokalniju opciju ovde.

Takođe možete pronaći Škode za prodaju na Drive.com.au/cars-for-sale.

Ako želite da budete u toku sa svime što se desilo ovom automobilu od našeg pregleda, ovde ćete pronaći sve najnovije vesti.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button