fbpx
Uncategorized

2024 Polestar 4 recenzija: Međunarodna prva vožnja

2024 Polestar 4
Mnogo se vozi na Polestar 4, najnovijem oružju švedskog brenda u pokušaju da se ozbiljno razmotri u areni vrhunskih električnih vozila.

Ne budite zabune, Polestar je možda već nekoliko godina poznat uglavnom kao brend jednog modela, ali navala novih modela u narednih nekoliko godina će povećati njegov portfolio, a time i profil među kupcima.

A Polestar 4 je verovatno najvažniji model do sada za brend, električni srednji SUV koji se nalazi na pravom mestu u onome što potrošači žele od svojih električnih vozila.

Ali zaboravite na ideju da je Polestar Teslin rival. Iako to može biti tačno za njegov prvi masovno proizveden model, Polestar 2, uzastopna lansiranja Polestara 3 i automobila koji ovde imamo, Polestar 4, ukazuju na brend koji sebe smatra besramno premijum brendom.

Čvrsto ima velike Nemce na vidiku i ne izvinjava se što je izdvojio novi Porsche Macan EV kao svoje merilo. Ali, sa početnom cenom oko 50.000 dolara pristupačnijom od nemačkog konkurenta, ostaje pitanje da li će kupci uzeti u obzir Polestar u odnosu na Porsche ili ga posmatrati kao skupljeg Teslinog rivala.

Prisustvovali smo globalnom predstavljanju u Španiji da bismo saznali da li je švedski brend pogodio pravi prestiž sa onim što bi, na papiru, trebalo da postane veliki prodavac brenda.

Koliko košta Polestar 4?
Dve varijante Polestar-a 4 kreću se ka Australiji. Početni motor sa velikim dometom sa jednim motorom pokreće stvari sa svojom cenom od 81.500 dolara (plus troškovi na putu). Pokreće ga, kao što ime kaže, jedan električni motor koji se nalazi na zadnjoj osovini.

Dobar je za 200 kV i 343 Nm, izlaz se šalje na zadnje točkove preko jednobrzinskog automatskog menjača.

Ubrzavši se u brzinu, dvostruki motor dugog dometa od 93.050 dolara povećava prednost, njegova dva elektromotora – po jedan na svakoj osovini – daju kombinovanu snagu od 400 kV i 686 Nm. Opet, automatski menjač sa jednom brzinom menja pogon na prednje i zadnje točkove. Razlika je u tome što je varijanta sa dvostrukim motorom opremljena elektronskom kvačilom koja će odvojiti prednje točkove u određenim uslovima vožnje, čime se izvlači do poslednjeg dometa.

Oba modela su opremljena baterijskim modulom od 100 kVh, koji nudi pristojan domet, pa otuda i Long Range u oznaci modela. U verziji sa jednim motorom, Polestar kaže da je 620 km dostižno – na osnovu VLTP testiranja – dok je dvostruki motor, zahvaljujući dodatnoj težini i povećanim performansama, dobar za 590 km.

Iako brend to ne priznaje, najočigledniji rival Polestar 4 je trenutno najprodavaniji automobil na svetu, Tesla Model I. Cena mu je od 55.900 dolara za Rear-Vheel Auto, dok Performanse u vrhunskom opsegu traže 82.900 dolara , oba modela potcenjuju najnoviji Polestar plejer, i to sa određenom razlikom.

Ali Polestar kaže da ne cilja na kupce Tesle. Umesto toga, njegov cilj je čvrsto postavljen na nišanu premium brendova, a novi Porsche Macan EV je istaknut kao Polestar Enemi Number One.

Macan EV tek treba da sleti u Australiju, a očekuje se da će cene početi oko 130.000 dolara. To ostavlja Polestar 4 u jazu između Tesla Model I i onoga što smatra svojim najočiglednijim rivalom, Macan EV.

Svakako, njegova lista opreme govori o vrhunskoj publici. Standardne karakteristike oba modela uključuju 20-inčne aluminijumske felne, LED farove, 15,4-inčni info-zabavni ekran osetljiv na dodir, 10,2-inčni digitalni instrument tablu, ulazak i pokretanje bez ključa, motorna vrata prtljažnika, dvozonsku kontrolu klime, brisače sa senzorom kiše, grejanje prednjeg dela sedišta, kamera od 360 stepeni, kao i kompletan komplet naprednih bezbednosnih tehnologija.

Opcioni paketi uključuju Plus Pack (8000 USD), napa kožu (7000 USD), Pro Pack (2500 USD) i Performance Pack (7000 USD, dostupan samo u varijanti Long Range Dual Motor). Ovde možete pročitati našu detaljnu priču o specifikacijama, uključujući sve dostupne opcije.

Koliko je veliki Polestar 4?
Vitki dizajn Polestara 4 je u suprotnosti sa njegovim dimenzijama, više liči na limuzinu velikog lifta nego na srednji SUV kakav zapravo jeste. To nije loša stvar, 4 sedi nisko i široko na putu, i sa blago nagnutim krovom koji vodi u ono što je verovatno njegova najupečatljivija karakteristika (više o tome kasnije).

Njegove ukupne dimenzije se čvrsto uklapaju u srednju SUV kutiju: 4840 mm duga, 2139 mm široka (uključujući bočne retrovizore), 1534 mm visoka i sa međuosovinskim rastojanjem od 2999 mm.

To je SUV odličnog izgleda iz bilo kog ugla, sa oštrim naborima, vratima bez okvira, kvakama na vratima koje se mogu uklopiti i kosom linijom krova koji su obeležja SUV kupea.

Napred, Polestar-ov potpis „Thor Hammer“ LED farovi vode u aero lopatice koje ne samo da izgledaju cool, već pomažu da se protok vazduha usmeri oko prednjeg dela automobila.

Sa strane, agresivno zaobljeni deo na donjim vratima izgleda kao da potiče od Mikelanđelovog dleta, dok pozadi ćete naći najneobičniju dizajnersku karakteristiku Polestar 4 – odsustvo zadnjeg vetrobrana.

Pomalo je paradoksalno da je jedna od glavnih karakteristika koja kupe čini kupeom (bilo da je SUV ili na drugi način) takođe jedan od najvećih nedostataka kada je u pitanju udobnost kabine.

Kupe bilo koje vrste, uključujući i relativno moderan fenomen SUV kupea, definisani su svojom širokom linijom krova. I dok bi to moglo izgledati sasvim sportski i elegantno, taj široki zadnji kraj zapravo oduzima drugi red vrednog prostora za glavu.

Polestar-ovo rešenje je bilo eliminisanje zadnjeg stakla, što je omogućilo njegovim dizajnerima da pomere zadnji okvir krova 4 dalje unazad, oslobađajući na taj način vredan prostor za glavu u drugom redu, a istovremeno omogućavajući tu prepoznatljivu siluetu kupea.

Naravno, nepostojanje zadnjeg vetrobrana donosi nove izazove, koje je Polestar pokušao da prevaziđe pomoću zadnje kamere postavljene na krovu koja projektuje slike na ekran koji se nalazi tačno na mestu gde bi se mogao naći tradicionalni retrovizor. Ali da li je to dobro? Više o tome kasnije.

Kabina Polestar 4 je majstorska klasa u dizajnu i izvedbi. Švedski brend se ne izvinjava zbog svoje filozofije vođene dizajnom, a ne bi ni trebalo, kabina 4 je prelepo i promišljeno mesto za provođenje vremena.

Čista i nenatrpana, kabina odiše skandinavskim minimalizmom, a istovremeno je u skladu sa održivom filozofijom brenda.

Polestar je u velikoj meri iskoristio održive materijale. Od plastike napravljene od recikliranih boca, tepiha napravljenih od odbačenih ribarskih mreža, pa čak i upotrebe borovog ulja umesto sirove nafte u proizvodnji svoje plastike, Polestar je stavio svoje ekološke kartice na sto.

Čak i kada se kupci odluče za unutrašnjost od napa kože, mogu biti sigurni da je materijal etički nastao iz industrije otpada od hrane.

Napred, Polestar 4 tinja sa sportskim namerama. Izgleda i oseća se kao sportski kupe, sa udobnim sedištima sa podrškom koja nude idealan položaj za vožnju. Volan obložen vinilom, sa ravnim dnom, naravno, izgleda fantastično u ruci i ima samo najmanji prekidač i dugmad. Njegove krakove prelepo uokviruju 10,2-inčni digitalni instrument instrument koji se ponovo pridržava Polestarovog minimalizma.

Smeštena između vozača i suvozača, velika centralna konzola otkriva par držača za čaše ispod poklopca koji se uvlači i duboku centralnu kantu za odlaganje stvari. Rotacioni točkić, obično u domenu izbora stepena prenosa, umesto toga kontroliše audio funkcije 4, uključujući jačinu zvuka.

Pređite u drugi red i dočekaće vas isti nivo nenatrpanog raskoši kao na prednjem delu. Putnici se prevoze u udobnosti poslovne klase sa obiljem prostora u svim ključnim oblastima. Ravan pod 4 obezbeđuje dobre količine prostora za stopala u ponudi za sve putnike i taj prepoznatljivi dizajn krova je oslobodio dragocenu sobu za glavu.

Nasloni sedišta na našem lansirnom automobilu su imali moć naginjanja, omogućavajući još veći komfor i posebno korisni na dužim putovanjima. Oni su deo opcionog Plus paketa od 8000 dolara koji takođe donosi trizonsku kontrolu klime i Harman Kardon zvučni sistem sa 12 zvučnika među dugačkom listom dodatnih funkcija.

Preklopivi naslon za ruke je takođe pažljivo dizajniran i ne izgleda kao naknadna misao, kao što je to ponekad slučaj. Otkriva par držača za čaše i zgodnu ladicu za skladištenje idealnu za pametne telefone ili novčanike.

Ispod tih impozantnih vrata prtljažnika bez prozora, i priznajem da je potrebno malo da se naviknete na prvih nekoliko puta kada ih vidite, nalazi se 526 litara slobodnog tovarnog prostora. To se proširuje na izdašnih 1536L sa preklopljenim sedištima u drugom redu, dok je napred ispod haube dostupno dodatnih 15L prostora za odlaganje.

Da li Polestar 4 ima Apple CarPlai i Android Auto?
Novi ekran osetljiv na dodir od 15,4 inča je domaćin infotainment sistema Polestar 4 koji je, kao i ostatak automobila, promišljeno dizajniran i integrisan.

Pokreće najnoviju verziju Google-ovog Android Automotive operativnog sistema, a to znači da dolazi sa unapred instaliranom gomilom Google-ovih dodataka, uključujući Mape, Asistenta i Google Plai prodavnicu. Uprkos tome što je sistem zasnovan na Androidu, podešavanje je kompatibilno sa Apple CarPlai-om.

Interfejs je dizajnirao Polestar i, kao i mnoge druge u 4, odražava filozofiju brenda.

Sa čistim i neopterećenim interfejsom, infotainment sistem izbegava boje i sjaj u korist jednostavnog dizajna u tri nijanse, gde je čak i font (Unica 77) pažljivo odabran da poboljša korisničko iskustvo.

Izgleda fantastično; prijatno jednostavan interfejs koji je lak za korišćenje, čak i ako je mnogo vitalnih funkcija automobila zakopano u menijima, a la Tesla.

Stvari poput podešavanja sedišta i volana se vrše preko ekrana, kao i otvaranje pretinca za rukavice, kontrola klime i režimi vožnje.

Međutim, zahvaljujući Polestar-ovom intuitivnom dizajnu, koji sadrži meni sa prečicama koji se lako čita, pronalaženje tih kritičnih funkcija je lako, nikada vas ne ostavlja da lutate u moru tehnoloških frustracija.

Ovde ću se potruditi i predložiti da je Polestar-ov informativno-zabavni sistem najbolji koji sam do sada iskusio, i u smislu funkcionalnosti i estetike.

Uređaji su dopunjeni četiri USB Tipe-C utičnice (dva napred i dva u drugom redu), kao i podloga za bežično punjenje.

Integrisano 5G povezivanje omogućava bežično ažuriranje i omogućava pristup aplikaciji Polestar koja nudi daljinski pristup funkcijama vozila kao što su prethodno klimatizacija, provera statusa baterije, zaključavanje i otključavanje automobila, između ostalog.

Koji je domet Polestar 4?
Oba modela u liniji Polestar 4 opremljena su baterijom od 100 kVh. Pruža 620 km dometa u varijanti sa jednim motorom dugog dometa i 590 km u varijanti sa dvostrukim motorom dugog dometa.

Polestar tvrdi da će Single Motor prožvakati 17,8–18,1 kVh na 100 kilometara, dok će malo teži i snažniji Dual Motor trošiti 18,7–21,7 kVh/100 km

Iako naše pažljivo odabrane lansirne rute verovatno nisu najbolji pokazatelj upotrebe u stvarnom svetu, moje vreme za volanom – isključivo – u Dual Motoru je vratilo naznačenih 24,2 kVh/100 km. Ublažavanje te blago povećane potrošnje (u poređenju sa tvrdnjom proizvođača) bili su neki zapanjujući planinski putevi u Španiji koji su predstavljali idealno platno za prikazivanje sportskih poteza varijante fokusirane na performanse. Ne izvinjavam se.

Postoji nekoliko nivoa rekuperacije energije – od isključenja do jedne pedale – koji pretvara kinetičku energiju u električnu, koja se zatim vraća u bateriju, pomažući da se poveća domet vožnje.

Polestar 4 je sposoban za brzo punjenje do 200 kV na DC utičnici ili 22 kV na AC utikaču. Polestar tvrdi da će biti potrebno 30 minuta da se baterija napuni sa 10–80 procenata, dok će za korišćenje punjača od 22 kV na naizmeničnu struju biti potrebno 5,5 sati od 0–100 procenata.

Nismo bili u mogućnosti da testiramo vremena punjenja na međunarodnom lansiranju Polestar 4.

Povezani Clanci

Back to top button