fbpx
Uncategorized

Pregled Mazda CKS-8 G25 Sport 2023

2023 Mazda CKS-8 G25 Sport
Smeštena između srednje veličine CKS-5 i većeg CKS-9, Mazda CKS-8 služi kao srećna srednja veličina koja razmazuje potencijalne kupce SUV-a po izboru.

U pokušaju da poboljša svoju ponudu, Mazda će postepeno izbaciti CKS-9 i potvrdila je CKS-80 i CKS-90 za australijsko tržište 2024. godine – ali po višim cenama.

Smrt CKS-9 ostavlja prostora za CKS-8 da zablista i učvrsti svoje mesto kao SUV po izboru za kupce sa ograničenim budžetom. Barem za Mazdinu neposrednu budućnost.

Ažuriran za 2023. godinu, CKS-8 je dobio remont stila zajedno sa nekim novim tehnologijama u kabini, plus gomilu funkcija dodatih kao standard u liniju.

Privlačan mlađim porodicama ili avanturističkim parovima sa ograničenim budžetom, čini se da CKS-8 konačno ulazi u sopstvenu ligu.

Koliko košta Mazda CKS-8 u Australiji?
Mazda CKS-8 Sport FVD za 2023. počinje od 42.660 dolara plus troškovi na putu ili od 47.346 dolara vožnje u Melburnu. Ovo je osnovni model serije, sa više premium varijanti koje koštaju čak 72.010 dolara plus troškovi na putu za vrhunski Asaki LE AVD dizel.

Asortiman kupcima daje izbor sa mešavinom FVD benzinskih i AVD dizel opcija, ali hibridne opcije se još uvek ne nude, iako se Mazda obavezala da će postepeno elektrificirati svoju liniju do 2030. godine.

Moj testni automobil je na benzinski pogon i pogon na prednje točkove, sa 2,5-litarskim neturbo četvorocilindričnim motorom uparenim sa šestostepenim automatskim menjačem i koji proizvodi maksimalnu snagu od 140 kV/252 Nm.

Pored fejsliftinga oštrog izgleda iz 2023., CKS-8 Sport dolazi sa aluminijumskim felnama od 17 inča, tri-zonskom kontrolom klime, platnenim sedištima (koja izgledaju prilično uglađeno za osnovni model, po mom mišljenju), startovanjem bez ključa i oštar digitalni ekran koji izgleda prilično vrhunsko.

Uz osnovni model takođe dobijate neke luksuzne dodatke, poput 10,25-inčnog infotainment sistema i sveobuhvatnog bezbednosnog paketa, ali druge funkcije poput grejanja sedišta, bežičnog punjenja i ulaska bez ključa rezervisane su za više klase.

Postoje i dve ISOFIKS tačke za pričvršćivanje i pet dodataka za gornji kavez ako vozite mališane po gradu.

Rivali CKS-8 uključuju Mitsubishi Outlander, Hiundai Santa Fe i Kia Sorento. I Santa Fe i Sorento počinju sa višim cenama, a Outlander je oko 1300 dolara jeftiniji sa sličnim karakteristikama.

Koliko prostora Mazda CKS-8 ima unutra?
Kada uđete u Mazdu CKS-8, dobrodošli ste sa zadivljujuće elegantnim izgledom i osećajem – da, čak i za osnovni model.

Kožni volan i ručica menjača daju dodatni vrhunski osećaj iskustvu u kabini. Uparen sa velikim informativno-zabavnim ekranom, unutrašnjost je prijatna za oči.

Sedišta od obične crne tkanine nemaju te udobnosti kao što su grejanje i napajanje ili podešavanje lumbalnog dela. Međutim, oni su dovoljno udobni i dobri su onoliko koliko biste očekivali za dno opsega.

Od velikog SUV-a se takođe može očekivati obilje prostora za odlaganje – čak i napred. Imate centralnu konzolu sa podeljenim poklopcem, USB-C port i par velikodušnih držača za čaše između sedišta. Tamo gde bi bežično punjenje bilo u GT-SP modelima i iznad, postoji mali kutak za čuvanje telefona tokom vožnje.

Kao neko ko ne vozi potpuno nove automobile redovno (moj svakodnevni vozač je iz 2006. godine), smatrao sam da je većina kontrola, svetla upozorenja i prekidača prilično intuitivna, i mogao sam da prilagodim sva podešavanja i preferencije vožnje da moj ukus.

Putnici na zadnjim sedištima će pronaći masivna zadnja vrata koja omogućavaju ulazak u drugi i treći red CKS-8. Ovo čini ulazak i izlazak udobnim i bez preteranog čučnjenja, mada preporučujem da pazite na glavu kada se uvlačite jer me je niska linija krova pogodila nekoliko puta.

Kada se bezbedno ugnezdite u drugom redu i odbacite svoj manji sudar glave sa linijom krova, možete da iskoristite obilje prostora koji možete da zauzmete. I bože, ovde je sigurno prostrano! Putnici u srednjem redu imaju luksuz da se protežu i osećaće se izuzetno udobno na tim dugim vožnjama.

Ako nemate sreće da sedite na srednjem sedištu, ovde je prostor za noge otežan tunelom za prenos, ali to ne bi trebalo da predstavlja preveliki problem, posebno za brze zadatke ili trčanje u školu (ili kraće noge).

Bez nikoga na srednjem sedištu, ovo se može preklopiti i koristiti kao naslon za ruke. Takođe sam bio oduševljen držačima za flaše na svim vratima, što znači da nijedan putnik nikada neće biti dehidriran na putu sa svim tim skladištem pića.

Ventilacioni otvori takođe krase srednji red zahvaljujući trozonskoj kontroli klime.

Pristup trećem redu podrazumeva ručno pomeranje sedišta u srednjem redu napred povlačenjem poluge pored naslona za glavu. Oni su aktivirani na snagu u višim razredima.

Iznenađujuće, ovo bi stalo dve odrasle osobe relativno udobno i usuđujem se da kažem da dugo putovanje ovde ne bi bilo nemoguće. I ovde se nalaze držači za čaše, ali nema ventilacionih otvora za kontrolu klime u zadnjem redu modela Sport. Međutim, i dalje je prilično prostran i funkcionalan za redovnu upotrebu.

Prtljažnik CKS-8 ima razumnih 209L prtljažnog prostora sa svim uspravnim sedištima. Sa preklopljenim sedištima u trećem redu, ovo se povećava do kavernoznih 775L. U ovoj varijanti povlačite trake pričvršćene za naslone sedišta trećeg reda da biste ih postavili ravno.

Tu je i dodatnih 33L podnog skladišta. Ovo je posebno zgodno ako imate neke manje dragocenosti za skladištenje jer ne dobijate poklopac za teret sa CKS-8 Sport. Ispod toga ćete pronaći privremenu rezervnu gumu.

Mislio sam da moj hečbek dnevni vozač ima dovoljno mesta pozadi, ali CKS-8 je prilično nadogradnja u ovom odeljenju.

Sa spuštenim zadnjim sedištima, ovde ima otprilike dovoljno mesta za prevoz slona – šalim se, naravno. Ali, ozbiljno, otkrio sam da ima više nego dovoljno prostora da stane moja dva velika psa i njihova dva velika kreveta unutra. Otmjeni triatlon bicikl mog partnera bi takođe mogao da stane bez previše petljanja sa točkovima i upravljačem.

Da li Mazda CKS-8 ima Apple CarPlai i Android Auto?
Veći 10,25-inčni infotainment ekran je dobrodošao dodatak i oprašta se od nekadašnjeg 8,0-inčnog ekrana.

Grupa ekrana vozača je takođe delimično digitalna sa ekranom od 7,0 inča i nekim opcijama prilagođavanja. Prekidači na volanu su mi bili pomalo nezgodni, ali to sam možda bio samo ja.

Takođe dobijate bežični Apple CarPlai i Android Auto, iako nedostatak ekrana osetljivog na dodir otežava navigaciju. Mazdin okretni točkić radi sasvim dobro za svoj izvorni operativni sistem i smatrao sam ga prilično intuitivnim; međutim, kada sam se telefon automatski povezao svaki put kada bih seo za volan, moja osećanja prema brojčaniku su počela da se pogoršavaju.

Još jedna ključna karakteristika koja nedostaje u modelu Sport je bežično punjenje, što bi bilo zgodno. Uvek sam morao da se setim da ponesem USB-C kabl sa sobom svaki put kada bih skočio u auto ili jednostavno otišao bez punjenja.

Za mene, najkorisnija karakteristika je head-up displej. Mogao sam da apsorbujem informacije u realnom vremenu bez odvlačenja očiju sa puta. Ograničenje brzine i čitač putnih znakova bili su jedan od onih „kako sam ranije živeo bez ovoga?“ momente. Kada koristite ugrađenu GPS navigaciju Mazde, ovde se takođe prikazuju uputstva.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button