fbpx
Automobili

Pregled Kia Picanto GT 2022: Dugoročno predstavljanje

Australijski segmenti mikro i lakih automobila su zanimljivi. Nikada nisu bili konkurentniji niti su predstavljali ubedljivije ponude u segmentima u koje Australijanci ulaze i iz kojih izlaze, u zavisnosti od njihovih potreba.

Prvi automobil, drugi automobil, smanjenje, nedostatak prostora u urbanoj stambenoj situaciji – Australci ulaze i izlaze iz ovih segmenata, a ne nužno želeći. Međutim, to ne znači da ne postoje neki visokokvalitetni automobili u dva segmenta koji zaslužuju pažnju.

Kia Picanto iz 2022. je jedan od naših omiljenih, zbog čega smo ga dodali u Drive garažu. Sa cenama koje počinju od 18.490 dolara za vožnju (za Picanto S), asortiman od tri modela je na vrhuncu sa našim GT – počevši od 22.490 dolara za vožnju.

Ta početna tačka od oko 20 hiljada ima mnogo toga da ponudi. Ušulja se Fijat 500, a nekada i sada oprošteni Micubiši Miraž. Međutim, sa nestankom Miragea, Picanto zaista vlada mestom.

Zakoračite sa Micro na Light, a vi dodajte stabilne Kia Rio, Škoda Fabia i Suzuki Baleno. Suzuki Svift – još jedan favorit Aussie – je malo iznad cene Picanto GT, sa početnom cenom od 24.490 dolara.

Dakle, postoji jaka konkurencija sa kojom se treba boriti, a sve nude svakodnevnu praktičnost, vrednost i efikasnost goriva u različitim stepenima. Štaviše, u zakrčenim urbanim sredinama, ne možete osporiti praktičnost ovih malih otvora, koji se sa savršenom lakoćom uklapaju u bilo koje parking mesto, niz bilo koju gradsku uličicu ili u bilo koji smešno dizajniran podzemni parking.

Gore sam pomenuo drugi slučaj upotrebe automobila, a Picanto je zaista solidan slučaj u tom smislu.

Ako ste porodica sa dva automobila, možete sve svoje gradsko trčanje u nečemu smešno lakom za parkiranje i imati drugo vozilo koje radi nešto potpuno drugačije. Takođe ćemo pogledati kako Picanto funkcioniše i za domaćinstvo sa jednim automobilom.

Razlog zašto volimo Picanto koliko i mi je to što se potpuno uklapa u taj mali automobilski etos. Motor ispod 1,5 litara, ručni menjač, pametna ergonomija kabine i mala spoljašnja veličina. To je zaista suštinski mali automobil.

Što se tiče veličine, Picanto je dugačak 3595 mm, širok 1595 mm i visok 1485 mm. Njegovo međuosovinsko rastojanje od samo 2400 mm i dalje omogućava 255L prtljažnog prostora sa podignutim drugim redom i 1010L sa preklopljenim sedištima.

Osim oštrog stila i kompaktnih dimenzija, fokus Picanto-ove privlačnosti je njegov 1,0-litarski trocilindrični motor od 74 kV/172 Nm. Volimo trojke ovde u Drajvu, a posebno volimo punu malu trojku koja voli da se vrti. Picanto prebacuje vagu tek nešto iznad magične tone, sa težinom tare od samo 1012 kg.

ADR tvrdnja za gorivo je smešno štedljivih 5,2 L/100 km. Ipak, očekujemo da ćemo koristiti nešto više od toga, s obzirom na sklonost motora ka okretaju.

Provešćemo dosta vremena u gradu u Kia Picantu, ali ćemo se uputiti i na duže putovanje. Usmeravanje ovakvog automobila na autoput je u velikoj meri izvan njegove zone udobnosti i verovatno će ga testirati izvan onoga za šta bi kritičari mislili da je sposoban. Mi ćemo to otkriti za vas.

Takođe ćemo pažljivo razmotriti praktičnost i skladištenje kabine. Ako kupite samo jedan automobil i on je u ovom mikro segmentu, potrebno je da iskoristite što više prostora u ponudi. Saznaćemo koliko Kia Picanto može biti praktičan.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button