fbpx
Automobili

Pregled hibrida Toiota RAV4 Cruiser 2022

Toiota RAV4 iz 2022. je jedan od najtraženijih automobila dostupnih na australijskom tržištu.

Ako želite štedljivu hibridnu verziju – poput našeg testnog automobila – očekujte da ćete čekati do 12 meseci na tu privilegiju. Kada ponuda i potražnja dođu do neodrživog praga, ovo je rezultat, ali da li je ovaj problem problem jednostavno nedovoljne ponude ili je Toiota RAV4 tako dobar automobil?

To je ono što planiramo da saznamo danas. Dakle, pre toga, hajde da rezimiramo divlje složenu i raznoliku australijsku Toiotu RAV4 asortiman. S obzirom da se ova recenzija odnosi na Toiota RAV4 Hibrid iz 2022. godine, za ovu recenziju ćemo se fokusirati na benzinsko-električne verzije.

Od kojih je mnogo. Najjeftiniji u asortimanu je Toiota RAV4 GKS hibridni pogon na prednje točkove iz 2022. po ceni od 36.900 dolara pre vožnje na putevima ili oko 41.700 dolara za vožnju, u zavisnosti od lokacije.

Koristi 131kV/221Nm 2,5-litarski benzinski motor zajedno sa prednjim električnim motorom da generiše kombinovanu snagu od 160kV. Ako više volite pogon na sva četiri točka, onda se cena povećava na 39.900 dolara pre vožnje na putevima ili 44.800 dolara na putu.

I automobili sa pogonom na prednje točkove i sa pogonom na sve točkove koriste 2,5-litarski benzinski motor od 131 kV/221 Nm, ali poslednje verzije uvode treći električni motor na zadnjoj osovini kako bi se stvorio sistem „na zahtev“. Modeli sa pogonom na sve točkove takođe imaju dodatnih 3 kV – ili ukupno 163 kV – i koštaju 3000 dolara dodatno.

Sledeće u hijerarhiji je ono što Drive vidi kao slatko mesto u asortimanu, Toiota RAV4 GKSL Hibrid. Po ceni od 40.450 dolara na listi/45.400 dolara za vožnju van kao hibrid sa prednjim pogonom, takođe se nudi i sa pogonom na sve točkove za istih 3000 dolara ekstra.

Dodaci koji dolaze na vrhu RAV4 GKS Hibrid uključuju masku i branik koji izgledaju elegantnije spolja, i volan obložen vinilom, bolju platnenu oblogu i retrovizor sa automatskim zatamnjivanjem iznutra, baš kao neki primeri.

Odavde se nalazi Toiota RAV4 KSSE – hibridna ekskluzivna i nova varijanta za 2022. Ona dodaje dramatične vizuelne naznake kao što se vidi na našem testnom automobilu RAV4 Cruiser, ali je lagan po pitanju dodatne opreme, što znači da je više stilski vođen pakovati nego bilo šta drugo. Na putu je po ceni od 43.250 USD/47.500 USD.

Međutim, ako volite da vaš površinski dizajn zaista dolazi sa dodatnim funkcijama i tehnologijom, Tojota će vam i dalje uzeti novac. Odavde se nalazi naš testni automobil, Toiota RAV4 Cruiser Hibrid iz 2022. i drugi, Toiota RAV4 Edge Hibrid – nešto novo za 2022. godinu.

Par se može nabaviti od 50.800 dolara i 57.500 dolara, respektivno, dok se vozi, i dolazi sa stvarima kao što su krovni otvor, JBL premium audio sistem, au slučaju RAV4 Edge, nešto što se zove „SofTek sedišta koja se dugo nose“. Osim oksimorona, to znači da su obučeni u trim bez životinjskih proizvoda koji je umesto toga dizajniran da izgleda baš kao koža mrtve krave.

Ranije je Toiota RAV4 Edge bio predstavljen kao model „životnog stila“ koji je imao za cilj laganu vožnju van puta, što je značilo pogon samo na benzin. Međutim, Toiota je došla na svoje dodavanjem hibrida na sva četiri točka nakon što je shvatila da većina ljudi i dalje radije troši manje goriva čak i kada se osećaju avanturistički.

To znači da naš testni automobil Toiota RAV4 Cruiser Hibrid više nije najskuplji i najbolje opremljeni hibrid u ponudi. To takođe znači da je RAV4 Cruiser Hibrid poslednja stanica za hibridne modele sa pogonom na dva točka, jer dolazi i sa prednjim i sa pogonom na sve točkove za 50.800 USD/54.000 USD u vožnji.

Iako iznutra nije najmodernije, skakanje iza volana otkriva upravo ono što biste očekivali od Tojote: tradicionalno, utilitarno i dobro promišljeno.

Instrument tabla je jednostavna stvar, sa dominantnom temom crne plastike plitkog zrna, srebrnim ukrasima oko menjača i nekim veštim lažnim šavovima radi stila. Znam da štednja nije loša stvar, ali neka boja ili veći izbor materijala ne bi zalutali u Toiota RAV4 Cruiseru.

Međutim, osnove su ispravne. Vozačevo sedište je udobno, električno podesivo sa lumbalnom potporom, a sada po prvi put i grejanje i ventilacija. Ovo poslednje je odličan dodatak automobilima na australijskom tržištu, jer će bez njega lepljiva leta učiniti veštačku oblogu sedišta jednako tako.

Sa vozačeve klupe dobijate fantastičan pogled sa ogromnim komadima stakla – i malim trouglastim prozorima na vratima – što znači da možete da vidite dole i spolja blizu automobila. Takođe olakšava parkiranje u uskim granicama i pomaže u podizanju ukupne bezbednosti.

Još jedna stvar koja gleda u vas sa vozačevog sedišta je instrument tabla prilično tradicionalnog izgleda. Dok je većina brendova prešla na potpuno digitalne displeje, Tojota i dalje vuče svoje ruke nudeći tri ‘analogna’ merača uz digitalni displej od 7,0 inča.

Iako je ekran lep dodatak, suviše je mali da bi se uporedio sa ostalima u istoj klasi. Besmisleni i starinski merači takođe zauzimaju mnogo prostora da vam ne kažu mnogo – poput merača efikasnosti, koji je fizički prevelik za posao koji mora da obavlja.

Sećaš se kada sam kabinu nazvao tradicionalnom? Iako je tehnologija jeftina i postoji, a priručnik za dizajn je napisan o tome kako dodati digitalne displeje u unutrašnjost automobila, Toiota i dalje ostaje na staromodnom – baš kao i dugmad i dugmad za kontrolu klime.

Iako su novine i zabavne veličine poput simbola ekonomičnosti na instrument tabli koji sam upravo pomenuo, oni zapravo služe svrsi. Interakcija sa sistemom za kontrolu klime u vozilu je laka kada vozite, a okretanje tih gumiranih točkića za temperaturu je lagana taktilna poslastica.

Ostala ergonomska snaga se može videti u podlozi za bežično punjenje koja se logično nalazi tamo gde biste ionako bacili telefon, urednoj električnoj ručnoj kočnici koja je smeštena sa strane menjača i ogromnom jamu za skladištenje odmah iza njega – zajedno sa parom velikih držača za flaše.

To je pametno dizajnirana kabina koja ima hektare prostora za skladištenje svuda, poput otmjenog rukohvata ispod kontrolne table koji je i dubok i dovoljno dugačak da pohrani najmanje pet iPhone uređaja jedan pored drugog.

U drugom redu, prostor je na nivou razreda. Sedeći pozadi iza prednjih sedišta prilagođenih za nekoga visokog 183 cm (mene), otkrio sam da postoji prihvatljiv nivo prostora za kolena i stopala, a gornji deo tela mi je ostao sa adekvatnim naslonom sedišta da se osećam udobno.

Zadnja sedišta su prilično ravna i mehka, tako da će se oni koji više vole oblikovati donji deo leđa osećati kao da su malo promenjeni. Prednost ravnanja znači da se dečja sedišta lepo postavljaju.

Par tankih Britak Graphene konvertibilnih dečjih sedišta lepo okrenutih prema napred, a kada su okrenuta unazad, ne zahtevaju pomeranje prednjih sedišta napred. Osim dva otvora za ventilaciju, dva USB porta i dva držača za čaše, sve je to relativno jednostavno i prostrano.

U tovarnom prostoru, prostor varira između 542–580L u zavisnosti od toga gde se nalazi pod prtljažnika na dva nivoa. Sa zapreminom od 580 l, prostor je apsolutno ogroman i sa zadovoljstvom će progutati ogromnu prodavnicu iz Voolies-a, zajedno sa vašim omiljenim kolicima, torbicom i bilo kojim kišobranom koji se kotrlja oko vaše čizme.

Infotainment i povezivanje
Svi 2022 Toiotini RAV4 imaju isti 8,0-inčni infotainment sistem sa žičnim Apple CarPlai i Android Auto vezom koji dolazi uz DAB+ radio.

Osim malog ekrana, njegov ukupni dizajn vrišti početkom 2000-ih. Ne manje od osam srebrnih tastera i dva dugmeta okružuju ekran, što dodatno čini ekran malim i starim.

Softver takođe izgleda i deluje loše, što ne pomaže u prezentaciji kabine. Čak i shvatajući da je Tojota tradicionalista u svetu automobilizma, mogla bi da uradi bolji posao ovde.

Neki u istom segmentu imaju elegantne ekrane od 10 inča, a drugi odlične kontrolere za informacije i zabavu, zbog kojih se Toiota oseća osnovnim. Ostale tehnologije uključuju bežično punjenje telefona i JBL stereo sa devet zvučnika.

Zvučni sistem je dovoljno dobar za paket, sa odjekom i atmosferskim raspoloženjem iz U.N.K.L.E-ove Psience Fiction koji je dobro uhvaćen, a tanka svetlost iz Oasisovog Morning Glorija takođe je dobro predstavljena.

Međutim, kada imate zadatak sa zauzetom elektronikom ili jako izobličenom gitarom, miks može postati mutan.

Bezbednost i tehnologija
Asortiman Toiota RAV4 za 2022. postigao je ANCAP rezultat sa pet zvezdica nakon što je testiran još 2019. godine.

Uspeo je posebno u dve oblasti: zaštita odraslih korisnika (93 procenta) i zaštita dece (89 procenata).

U čitavom asortimanu Toiota RAV4 2022 ima mnogo naprednih sistema pomoći vozaču. Oni uključuju Toiota Safeti Sense sa asistencijom pri održavanju trake i upozorenjem o odlasku, autonomno kočenje u slučaju nužde sa detekcijom pešaka i biciklista tokom dana, prepoznavanje znakova brzine, prilagodljivi tempomat i automatska duga svetla.

Tu je i nadzor mrtvog ugla, kontrola ljuljanja prikolice i prednji i zadnji parking senzori. Pored pristojnog bezbednosnog paketa koji imaju svi Toiotini RAV4, model Cruiser takođe ima koristi od kamere za parkiranje od 360 stepeni.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button