fbpx
Automobili

Potvrđeno ažuriranje Nissan Leaf-a za 2022. za Australiju

Ažurirani Nissan Leaf električni hečbek iz 2022. je predstavljen za Evropu, uoči dolaska prvih australijskih salona u drugoj polovini 2022.

Četiri i po godine nakon njegovog globalnog predstavljanja – i skoro tri godine od dolaska u Australiju – Nissan je svoju drugu generaciju električnog automobila Leaf počastio onim što će verovatno poslužiti kao njegov fejslift za srednji život, uz niz spoljašnjih promena.

Međutim, ažuriranja se ne protežu dalje od revidiranih opcija boja i ukrasa, novih dizajna točkova i „crnog paketa“ – bez izmena na branicima ili limovima Leaf-a, kao što se vidi u fejsliftovima za većinu drugih vozila.

Leaf-ova prednja ‘rešetka’ ploča je sada dostupna u crnoj boji – naizgled kao deo ‘crnog paketa’ koji pokriva poklopce retrovizora i donje usisnike za vazduh – spajajući nove dizajne točkova od legure od 16 inča i 17 inča, kao i novi Nissanov amblem. na točkovima, prednjoj maski i vratima prtljažnika.

Šest jednobojnih i pet dvobojnih spoljašnjih boja pridružene su univerzalno plavoj i magnetno plavoj, pozajmljene od Kashkai malog SUV-a i Ariia električnog SUV-a srednje veličine.

Nisu napravljene nikakve promene unutar Leaf-a, gde je zadržao 7,0-inčni ekran instrumenta, kao i 8,0-inčni ekran osetljiv na dodir sa Apple CarPlai-om i Android Auto-om – iako se čini da poslednji dobija podršku za Amazon Aleka glasovni asistent.

U Evropi, ProPilot poluautonomni sistem vožnje trenutnog modela se prenosi, sposoban da ubrza, koči i centrira vozilo unutar svoje trake – iako ostaje da se vidi da li će ovaj sistem stići do Australije, jer je dostupan od sredine Leaf-a. Lansiranje 2019.

Vozila koja se isporučuju lokalno imaju manje napredan sistem pomoći pri održavanju trake, koji koristi kočnice kako bi sprečio da automobil napusti svoju traku, a ne upravljanje – plus prilagodljiv tempomat (bez funkcije zaustavljanja i kretanja), autonomno kočenje u slučaju nužde, praćenje mrtvog ugla i upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi.

Ispod kože, Leaf zadržava izbor litijum-jonske baterije od 40kVh i elektromotora od 110kV/320Nm u početnim varijantama, nadograđenog na bateriju od 62kVh i elektromotor od 160kV/340Nm u e+ varijanti – obe baterije koriste pasivne (vazdušne ) hlađenje, a ne tečno hlađenje koje se može videti u većini drugih električnih automobila.

Nissan tvrdi da je domet vožnje prema evropskom VLTP testiranju 270 km za varijantu od 40 kVh, povećavajući se na 385 km za drugu – sa vremenom od 0-100 km/h za 7,9 odnosno 6,9 sekundi.

Varijanta e+ je sposobna za brzo punjenje od 100 kV DC – dobro za punjenje od 20 do 80 posto za 40 minuta – dok 50 kVh DC modela modela od 40 kVh dovršava isti podvig za jedan sat. Vredi napomenuti da Leaf koristi CHAdeMO utikač za brzo punjenje, a ne uobičajenu CCS utičnicu.

Ažuriranje Nissan Leaf-a za 2022. trebalo bi da bude u prodaji u Evropi u aprilu, uoči prvih isporuka u Australiju u drugoj polovini 2022. Lokalne cene i specifikacije biće objavljeni bliže lansiranju.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button