fbpx
Automobili

Posao napred, zabava pozadi? VGV VKS7 ute baziran na SUV-u lansiran u Kini

Iako nije tako nespretan kao Geeli Farizon FKS ute, novi VGV VKS7 ‘lifestile pick-up’ koji se sada prodaje u Kini može biti još jedan odgovor na pitanje koje još nismo postavili: da li možemo da imamo više SUV-ova baziranih na ute, zašto ne više SUV-ova?

Proizveden od strane kineske državne kompanije Sinotruk (China National Heavi Duti Truck Group), VGV VKS7 preuzima kompanijski SUV srednje veličine VGV U75 Plus, uklanja gornji deo karoserije iza C-stuba i dodaje teretni ležaj od 1114 mm.

Na stranu upitne estetske odluke, kada izgleda da je prilično funkcionalna jer nudi ivice obložene plastikom, podno skladište, plus širinu od 1438 mm, visinu 588 mm i nosivost od 330 kg.

Unutra je zadržan raspored sa pet sedišta srednjeg SUV-a, sa sedištima obloženim kožom, velikim ekranom osetljivim na dodir od 10,25 inča i interfejsom za kontrolu klime u haptičkom stilu što sugeriše da je VKS7 predstavljen više kao luksuzni turist nego kao radni konj .

Ispod haube se nalazi 2,0-litarski benzinski motor sa turbopunjačem od 167 kV/385 Nm, povezan sa osmostepenim automatskim menjačem i pogonom na prednje točkove. VKS7 košta od 115.800 juana (oko 25.000 AU).

Dostupno je sedam boja, uključujući prilično smelu ljubičastu, a vrata prtljažnika imaju integrisanu stepenicu poput onog na GVM Cannon Ute.

Iako VGV VKS7 nikada neće doći u Australiju, nismo u potpunosti izolovani od automobila zasnovanih na SUV-u.

SsangIong Musso je zapravo baziran na SUV-u SsangIong Rekton – a ne obrnuto, kao što je uobičajeno – koji korejcima daje bolje manire na putu od mnogih njegovih konkurenata zbog upotrebe vešanja sa spiralnim oprugama na sva četiri ugla ( iako se i jedni i drugi i dalje koriste na arhitekturi karoserije na ramu).

Kompromis je u artikulaciji van puta i visini vožnje, kao i konzervativnijoj nosivosti nego što ćete naći u drugim duplim kabinama.

I iako je lansiranje u Australiju isključeno, Hiundai Santa Cruz ute iz 2021. koji se prodaje u SAD zapravo je zasnovan na Hiundai Tucson SUV-u.

Iskoristićemo ovo vreme da se setimo još jedne sumnjive ikone seta proizvoda od karavana do pikapa, severnoameričkog ekskluzivnog Subaru Baja iz 2004., koji je pretvorio običan Outback karavan u nešto daleko jedinstvenije.

Iako ovaj pristup možda nije vodeći u ‘prelepom’ automobilskom dizajnu, trend ka životnom stilu vozila na mnogim tržištima može dovesti do toga da sve više proizvođača automobila istražuje šta bi se moglo uraditi sa postojećom SUV platformom i rezačem…

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button