fbpx
Automobili

Počinje proizvodnja električnog automobila „Milestone“ General Motorsa

Proizvodnja Cadillac Lirik-a – najnovijeg električnog vozila General Motorsa – počela je u fabrici kompanije u Spring Hilu u Tenesiju.

Veliki električni SUV pod luksuznim brendom Cadillac, Lirik se smatra velikom prekretnicom za General Motors, jer se kreće ka „potpuno električnoj budućnosti“.

Ovo uključuje posvećenost 30 novih globalnih električnih vozila do 2025. godine, navodi se u saopštenju kompanije.

Proizvodnja Lirik-a prati ulaganje od 2 milijarde dolara (2,7 milijardi AU) u fabriku Spring Hill – najveću u Severnoj Americi – koja je takođe proizvela kratkotrajnu Holden Acadia za australijsko tržište.

Cadillac Lirik je izgrađen na novoj platformi General Motorsa „Ultium“ EV, koju pokreće električni motor od 255 kV/440 Nm na zadnjoj osovini.

Litijum-jonska baterija od 100 kVh daje procenjeni domet vožnje od oko 483 kilometra (300 milja).

Očekuje se da će isporuke Lirik-a početi u drugoj polovini 2022. godine, sa početnom cenom od približno 60.000 dolara (80.000 AU).

Na pitanje o mogućnosti da Cadillac Lirik dođe u Australiju – ako verzija sa desnim volanom ili program konverzije postanu dostupni – predstavnik General Motors Special Vehicles (GMSV) u Australiji rekao je za Drive:

„Kadilak Lirik je još jedno vozilo u liniji General Motors-a koje pokazuje našu viziju potpuno električne budućnosti. GM u ovoj fazi ne daje najave u vezi sa dodatnim globalnim tržištima.”

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button