Automobili

Nova Škoda Fabia RS neotporna, električni model isključen

Škoda je gotovo isključila povratak za Škodu Fabiju RS vrući hečbek – a šanse za potpuno električnu Fabiju su još manje, barem na osnovu njene trenutne arhitekture.

Govoreći nakon najave češke marke “Sledeći nivo” preko noći, izvršni direktor Škode Thomas Schafer rekao je medijima da industrijski pomak ka električnim vozilima čini poslovni argument za novi gradski automobil Fabia RS teškim za izgradnju.

“Videćemo da li još možemo da izračunamo ovaj model u tom prostoru. Znam, i ja ga volim, ali sve je teže izračunati ga i opravdati ulaganje”, rekao je izvršni direktor.

Iako je Škodina dugogodišnja Octavia RS nedavno obnovljena za drugu generaciju – pojačani nedavno uređenim Kodiakom RS i potpuno električnim modelima Eniak iV RS – Škoda od 2013. godine ne nudi brzu RS verziju Fabije koja je pokretana 1,4-litarskim četvorocilindričnim dvostruko napunjenim motorom snage 132 kV / 250 Nm sa šestostepenim automatskim dvostrukim kvačilom.

Savremeni ekvivalent četvrte generacije u međuvremenu bi verovatno delio svoju pogonsku opremu sa svojim blizancem ispod kože, Volksvagen Polo GTI, koji je nedavno dobio ažuriranje na 2.0-litarski turbo četvorocilindrični i sedmostepeni dvostruki sedmostepeni od 152 kV / 320 Nm automatski menjač kvačila – dobar za brzinu od 0-100km / h od 6,5 sekundi.

Međutim, gore pomenuti potisak električnog vozila (EV) ne znači prelazak na potpuno električnu Fabiju – umesto toga, fokus MKB-A0 arhitekture novog modela znači da bi se bilo koji električni gradski automobil Škoda vozio na namenskom MEB EV platformu i zato izbegavajte pločicu sa imenom Fabia.

“Ne. Rekao bih da ovo ekonomski nije izvedivo”, rekao je Schafer. “MKB A0 [i] MKB tehnologija su dizajnirane za ICE (motore sa unutrašnjim sagorevanjem), [oni] su posebno moćni u ovom prostoru. To vidimo sa MEB platformom …. imamo jaku [EV] platformu koja je sada skalabilan.

“Ne treba da elektrificiramo staru ICE platformu. To nikada nije idealno”, dodao je on.

Škoda je obećala da će do 2030. godine lansirati “najmanje” tri električna vozila – od kojih se očekuje da će jedan biti ‘pristupačan’ gradski automobil po ceni od oko 20.000 evra (31.000 američkih dolara), ili u rangu sa odlaznom verzijom na srednjem nivou Gradski automobil Fabia.

Pobratimljeni sa sličnim modelima nemačkog Volksvagena i španskog Seata, očekuje se da će svi modeli biti zasnovani na novoj MEB-Lite platformi – verziji trenutne MEB arhitekture koja je fokusirana na troškove, dizajnirana za manje, jeftinije automobile – sa baterijom od 45 kV koja isporučuje oko 200-250km dometa.

Da li će nova Škodina električna vozila doći u Australiju nije jasno, jer Škoda Australija tvrdi da nedostatak propisa o emisijama šteti za vozila sa niskim emisijama koja su prioritet za druga tržišta, što omogućava Australiji da padne sa liste.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close