fbpx
Automobili

NHTSA je odobrila proizvodnju replika automobila po principu „ključ u ruke“ male količine

Replike vozila i komplet automobila su dugo bili način da entuzijasti dobiju deo nekih od najvećih primera automobilskog neobtainijuma. Zahvaljujući naporima SEMA-e (ranije poznate kao Udruženje tržišta specijalne opreme) i njenih partnera koji lobiraju na Kongresu, tržište replika uskoro će postati mnogo veće.

Kupci u Sjedinjenim Državama će sada moći legalno da kupuju po principu „ključ u ruke“, fabrički sastavljene replike vozila, na osnovu dizajna starih više od 25 godina, sada kada je Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputu (NHTSA) zvanično primenila Zakon o proizvođačima motornih vozila male količine .

Prema ovoj novoj politici, proizvođači vozila male količine moći će da naprave do 325 replika vozila godišnje – bilo šta, od hot rodova stare škole do automobila srednjeg veka i modernijih klasika. Od ovih vozila će se i dalje zahtevati da budu u skladu sa nekim nivoom federalnog nadzora, ali ne na nivou modernih vozila masovne proizvodnje. Ovo bi trebalo da omogući malim proizvođačima koji nemaju resurse zastarelog proizvođača automobila da prave replike ograničene proizvodnje koje su u skladu sa novim zakonom.

Uz to, ova replika vozila će i dalje morati da ispunjavaju trenutne propise o emisiji iz godine u godinu, a svi proizvođači replika moraju da se registruju kod NHTSA, EPA i Kalifornijskog odbora za vazdušne resurse kako bi mogli da prave i prodaju vozila koja su dozvoljena na ulici. Proces verifikacije kod ovih subjekata može trajati nekoliko meseci, navodi SEMA. To znači da još uvek verovatno imamo put da idemo pre nego što počnemo da vidimo priliv novih pseudo-vintage mašina koje pokreću moderni motori usklađeni sa emisijom. Za one koji ne žele da čekaju, treba da primetimo da ova nova politika nema uticaja na vašu sposobnost da napravite tradicionalni automobil.

Čini se da automobilski entuzijasti ovih dana ne hvataju mnogo pauza, posebno pošto se naša budućnost sa nultom emisijom sve više približava. Ovo je pobeda za kojom svi možemo da zaostanemo, i ona koja bi mogla da pomogne da se neki zaista cool automobili u skorijoj budućnosti pojave na putu.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button