fbpx
Automobili

Nestašica nacionalnih automobila za iznajmljivanje uzrokuje potpuno rezervisan vozni park, povišene cene

Agencije za iznajmljivanje automobila širom Australije bore se kako bi išle u korak sa povećanom potražnjom kupaca, a turisti ne mogu da obezbede automobile za naredni domaći izlet.

Budući da državne vlade nude putne vaučere za podsticanje lokalnog turizma, a odmori napokon mogu preći neke granice bez ograničenja, rezervacije cvetaju – ali zalihe su niske, a cene mogu biti visoke.

Glasnogovornik Hertz-a rekao je da su potražnji uoči Uskrsa imali flote u nekim oblastima – uključujući Perth, Cairns i cijelu državu Tasmaniju – “potpuno rezervisane za Uskrs”.

„To je nacionalni problem“, rekao je portparol NRMA-e, koja je vlasnik nacionalne agencije za iznajmljivanje automobila Thrifti.

“Kada je pandemija pogodila svoj najgori kraj prošle godine, potražnja za iznajmljenim vozilima opala je za oko 95 odsto, pa su kompanije za iznajmljivanje morale smanjiti svoju flotu. Hertz je smanjio svoju flotu za oko 40 procenata.”

Međutim, post-pandemija, potražnja za domaćim turizmom dramatično se povećala – ali kompanije za iznajmljivanje automobila nisu uspele da dopune svoju flotu zbog nedostatka novih i polovnih automobila.

“Faktori koji pokreću potražnju uključuju otvaranje državnih granica i vlade koje podstiču ljude da putuju putem mera kao što je Savezna vlada subvencija za avionske karte za milijardu dolara kako bi podstakla međudržavna putovanja”, rekao je portparol Hertza za CarAdvice.

Sa druge strane, „pandemija je uticala na globalni lanac snabdevanja i teže je uvesti nova vozila u zemlju“, rekao je portparol NRMA.

Šta više, model određivanja cena zasnovan na potražnji znači da potrošači treba da očekuju da plate više za ono ograničeno što je na raspolaganju.

„Ne postoji nijedna cena koja odgovara svima i stvari se mogu brzo promeniti“, rekao je portparol NRMA.

Tailor Blackburn, specijalista za lične finansije u kompaniji Finder, rekao je da je na stranici za upoređivanje automobila zabeležen porast prometa od 360 procenata u martu 2021. u poređenju sa martom 2019. (pre-pandemija).

Na Finder-ovoj stranici za najam automobila takođe je zabeležen rast prometa od 900 procenata u istom periodu.

Dok se nivo zaliha ne poboljša, Hertz savetuje kupce da rezervišu što je moguće unapred kako bi izbegli razočaranje.

Pored toga, pripazite na previsoke cene i istražite pre nego što se obavežete. „Osnovne stope mogu biti veće tokom određenih vikenda sa velikim prometom, posebno kada putuje više Australijanaca, ali cene najma automobila mogu znatno pasti kada je potražnja niska“, rekao je gospodin Blackburn.

„Ako sumnjate da vam se previše naplaćuje stanarina, verovatno ste u pravu, zato obavezno uporedite svoje mogućnosti.“

Za one koji su postigli prepreku u planiranju odmora, Finder-ova ponuda za iznajmljivanje automobila zaokružuje sve aktuelne ponude za najam automobila, dok usluge deljenja automobila i pretplate poput Car Nekt Door, Flekicar i GoGet mogu pružiti kratkoročni pristup automobilima u odabranim gradovima.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button