fbpx
Automobili

Mišljenje: Politika automobilizma koju bismo želeli da vidimo na saveznim izborima u Australiji

Kao nacija koja se u velikoj meri oslanja na automobilski prevoz, pitanja automobilizma trebalo bi da budu visoki prioritet za vlade u vreme izbora. Ali u zemlji kojoj nedostaje održiva transportna infrastruktura, i sa vladama koje i dalje stoje iza arhaičnih poreza kao što je porez na luksuzne automobile, ponekad se čini da je automobilizam zaboravljeni krajolik.

Sviđali im se oni ili ne, to je razlog zašto je Australian Motoring Enthusiast Parti osnovana 2013. Formirana prvenstveno da zaštiti interese zaljubljenika u automobilizam, lider stranke je čak dobio mesto u saveznom parlamentu.

Iako je svet krenuo dalje od AMEP-a, još uvek se može osećati kao da se problemi automobilizma retko pominju na saveznom nivou. To nas je podstaklo na Drive-u da razgovaramo o tome šta bismo želeli da vidimo od strane budućih vlada uoči saveznih izbora za nešto više od mesec dana.

Tom Frejzer, novinar
Želeo bih da vidim uklanjanje – ili preoblikovanje – poreza na luksuzne automobile (LCT) u njegovom trenutnom obliku. Sada je daleko od svoje prvobitne svrhe zaštite interesa lokalne industrije proizvodnje automobila, nakon što je poslednji australijski proizvođač Holden zatvoren pre pet godina.

Ali analiza industrije iz Drive-a otkriva da su čak i porodični terenci i pogoni na sva četiri točka (koji nisu nužno luksuzni) sada pogođeni porezom – daleko od prvobitne svrhe.

Današnji prag LCT-a od 69.152 dolara trebalo bi da se poveća na relevantniju barijeru, na primer. Ili, u najmanju ruku, porez treba preimenovati.

Džoš Dauling, urednik nacionalnog automobilizma
Državna pravila o putevima. Nacionalne kazne.

Nacionalni pristup putnim pravilima koji bi mogao ublažiti neusklađenosti između različitih država.

Svaka država u Australiji treba da usvoji istu taksu. Ovo bi upoređivanje cena automobila učinilo daleko lakšim za razumevanje i imalo više smisla za kupce širom zemlje. Na primer, carina na automobil od 60.000 dolara u Novom Južnom Velsu je 2100 dolara, dok je carina na automobil iste cene u Tasmaniji 2400 dolara.

Justin Naraian, viši novinar
Scrap LCT.

Istorijska registracija od 25 godina u svim državama stara najmanje, ako ne i 20 godina, pošto klasični automobili postaju sve mlađi nego ikada ranije.

Možda čak i oblik nacionalne registracije, ili ja ovde razmišljam previše?

Ema Notarfrancesko, viši novinar
Lično, bio bih pod uticajem više infrastrukture za punjenje električnih vozila. Mora li biti toliko nemoguće napuniti električno vozilo ovih dana? I moramo li biti primorani da putujemo tako daleko da bismo im naplatili?

Gde je udobnost u saznanju da smo, ako kupimo EV, toliko ograničeni? I kad bismo samo mogli da putujemo na obalu ili u zemlju bez straha od dometa i opsežnog istraživanja koje mora da bude faktor. Previše smo zaostali.

Suzana Gatri, novinarka
Mislim da bi neka vrsta nacionalne politike o električnim vozilima – bilo da se radi o rabatu ili porezu, samo nešto konzistentno – umesto da bi pristup od države do države pojednostavio stvari za potrošače (i za one od nas koji moramo da pišemo o EV industriji , dodatni bonus).

Kez Kejsi, urednik produkcije
Australija možda nije zemlja pogodna za jedno rešenje za gorivo, ali nacionalni okvir o budućim gorivima treba da bude detaljan.

U idealnom slučaju, to bi bila detaljna analiza transportne industrije. Da li treba koristiti železnicu umesto drumskog transporta? Da li bi vodonik bio pogodniji za transport na kratkim relacijama? Kako će povećano usvajanje električnih vozila uticati na električnu mrežu?

Odatle, smernice i ciljevi kako i gde treba da se pojavi neophodna infrastruktura. Ciljevi za punjenja goriva (šta god da su) i detalji kao što je obezbeđivanje da se novi i postojeći stanovi mogu opsluživati uz održivo punjenje EV. Svi koraci na putu ka promeni australijske flote sa unutrašnjeg sagorevanja na alternativna goriva sa jedinstvenim nacionalnim pristupom koji odgovara jedinstvenim zahtevima naše zemlje.

Rob Margeit, urednik karakteristika
Voleo bih da se svi privatni putevi sa naplatom putarine vrate u javne ruke.

Možda bi privatne kompanije za puteve sa naplatom putarine trebalo da dobiju 10 godina da povrate svoje početne investicije, zatim još 10 godina upravljanja da bi ostvarile profit, pre nego što putevi budu vraćeni vladi.

Aleks Misojanis, novinar
Povećajte LCT prag na 100.000 dolara, prema Joshovom predlogu – ali da bismo nadoknadili izgubljeni prihod, šta ako uvedemo nešto slično novozelandskom programu Popusta/poreza za čist automobil?

Ovo bi kaznilo kupce automobila sa visokim emisijama – koji bi trebalo da donesu dosta prihoda za vladu, s obzirom na to koliko vozila kupujemo – ali će kupce EV, PHEV, pa čak i hibrida zatvorene petlje, nagraditi nacionalnim popustima od nekoliko hiljada dolara , pored (ili zamene) državnih podsticaja. Voleo bih da ovo bude nešto… Ali nažalost, ne mogu da vidim da je bilo koja stranka ovo uvela s obzirom na ogromnu reakciju koju bi to izazvalo.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button