Automobili

Lotus osigurava državno finansiranje potpuno električne LEVA platforme

LEVA platforma proizvođača u vlasništvu Geelia biće osnova za njegovu sledeću generaciju sportskih automobila, s tim što se marka ranije ove godine obavezala da će u potpunosti ukinuti ICE motore.

Lotus je obezbedio finansiranje vlade Velike Britanije za razvoj svoje potpuno nove električne platforme.

Dotacija je utvrđena putem takmičenja Advanced Route to Market Demonstrator, koje finansira britansko Odeljenje za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju.

Poznata kao LEVA – skraćenica od Arhitektura lakih električnih vozila – platforma će podržati celinu sledeće generacije sportskih automobila ove marke.

Lotus sarađuje na projektu sa partnerom u lancu snabdevanja Sarginsons Industries, zajedno sa akademicima sa Univerziteta Brunel London. „Ovo su sjajne vesti za našu industriju i njen prelazak na elektrifikaciju“, rekao je Lotusov izvršni direktor za inženjering, Matt Vindle.

„Nakon lansiranja Evije – našeg potpuno električnog hiper automobila – ovaj projekat je ključni gradivni element u našoj viziji da isporučimo čitav niz elektrifikovanih Lotus automobila.“

„Finansiranje ove prirode presudno je za stimulisanje automobilske industrije i lanca snabdevanja, jer se i dalje prilagođavaju predelu koji se brzo menja.“

Pomenuti hiper automobil jedan je od najmoćnijih serijskih automobila ikada napravljenih.

Četiri elektromotora u vozilu od 1,7 miliona funti (3,1 milion američkih dolara) crpe napon iz litijum-jonske baterije od 70kVh i proizvode 1470kV / 1700Nm.

Ranije ove godine Lotus je najavio da će u potpunosti ukinuti motore sa unutrašnjim sagorevanjem do 2022. godine.

Poznati britanski proizvođač ima neko prethodno iskustvo u proizvodnji električnih platformi, pošto je dizajnirao i napravio šasiju za originalni Tesla Roadster.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close