Automobili

Lancia oživljavanje planirano sa tri elektrifikovana kompaktna automobila

Preimenovani vlasnik Stellantis planira oživljavanje marke Lancia sa mnoštvom novih modela u narednih šest godina, sugeriraju novi izveštaji.

Prema podacima Automotive Nevs Europe, do tri nova modela Lancia su u planovima brenda: ‘lagani’ hečbek veličine grada, sredinom 2024. godine, mali SUV početkom 2026. godine, i Volksvagen Golf, suparnički mali hečbek, krajem 2027 – sve dostupno sa nekim oblikom elektrifikacije.

Prvi model na tržište, lagani hečbek, služio bi kao zamena za ostarjeli Ipsilon (gore i dole) – jedini preostali Lancia model, gradski automobil koji svoju podlogu deli sa Fiatom 500, koji je, uprkos tome što je u prodaji od 2011. godine, i dalje uspeo da postane drugi najprodavaniji automobil u Italiji 2020. godine.

Italija je jedino tržište na kojem se Ipsilon (i brend Lancia) prodaje – što omogućava proizvodima nove generacije brenda da prošire svoj domet na druga evropska i prekomorska tržišta, potencijalno uključujući i Australiju, koja je Lancia vozilo poslednji put videla u izložbenim salonima 1985.

Zasnovana na drugoj generaciji CMP platforme bivše PSA grupe (danas poznate kao STLA Small) koja će se pojaviti 2022. godine, Ipsilon zamena će se navodno nuditi i sa benzinom i sa električnom energijom – a ova druga će biti prvo električno vozilo u 115-godišnjoj istoriji Lancie .

Pratiće ga mali SUV u prvom kvartalu 2026. (od januara do marta), vozeći se na novoj platformi STLA Medium (ranije poznata kao e-VMP, pod upravom PSA) i dostupan isključivo u potpuno električnom ruhu.

Treći model – mali hečbek, sličnih dimenzija kao Volksvagen Golf ili stara Lancia Delta – u planu je za kraj 2027. godine, mada su izvori kompanije rekli za Automotive Nevs Europe da proizvođač automobila još nije dao zeleno svetlo za proizvodnju i još uvek procenjuje da li će biti dovoljne potražnje za njom.

Sva tri modela nadgledaće novi Lancioin šef dizajna Jean-Pierre Ploue, kojeg je početkom ovog meseca direktor Stellantisa imenovao Carlos Tavares, da predvodi oživljavanje dizajna vođenog u italijanskoj podružnici.

Nažalost, nema znakova da će se marketa vratiti na Svetsko prvenstvo u reliju (VRC), niti postoji naznaka da će ponuditi verzije performansi svojih novih modela.

Lanciono oživljavanje pod novim menadžmentom Stellantisa videće brend premešten u „premium“ marku, uporedo sa italijanskom sunarodnicom Alfa Romeo i francuskom markom DS – s tim da Stellantis želi da deli komponente i platforme između tri marke, kao i jedan surazvijeni model.

„Radimo sa italijanskim kolegama na specifičnim premium modulima, pogonima i karakteristikama kako bismo razlikovali premium brendove od glavnih brendova“, rekla je direktorka DS-a Marion David u februaru za Automotive Nevs Europe.

„Automobili koji su već u toku nastaviće se i lansirati, a onda smo za sledeću generaciju usredsređeni na stvaranje sinergija koje su razlog spajanja [Stellantis]“, a izvršni direktor navodno potvrđuje zajednički razvijeni modeli „pojaviće se 2024. ili 2025. godine“.

Lancia u mirovanju u vlasništvu Fiata Chrisler (FCA) može se pripisati nedostatku resursa potrebnih za oživljavanje ikonične markete, a izvršni direktor Stellantisa John Elkann rekao je istoj publikaciji u martu. Lancia, na koji poslednjih godina nismo mogli ulagati niti davati resurse koliko smo želeli “.

“U ovoj novoj grupi biće mnogo veće mogućnosti nego u prošlosti za ova dva brenda, sa sedištem u Torinu,” dodao je on.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close