Automobili

Lamborghini Countach LPI 800-4 – Uspeli su!

Lamborghini predstavlja savremeni Countach. A biće ih samo 112!
Nekoliko dana nakon iznenađujuće najave povratka legendarnog Countacha, Lamborghini predstavlja moderni Countach. Predstavljen kao svetska premijera na Pebble Beach Concours d’Elegance, Lamborghini Countach LPI 800-4 oživiće mnoge uspomene za sve one koji su imali plakat superautomobila u svojoj sobi 1970-ih i 1980-ih!

Predstavljanje ove posebne i ultra-ograničene serije nije sasvim slučajno jer firma Sant’Agata Bolognese ove godine slavi 50. prezentacije koncepta na sajmu automobila u Frankfurtu, 1971. Ovaj novi model dovodi u pitanje evoluciju modela i prerađuje oblike i performanse originalnog modela, prema današnjim standardima. Lamborghini Countach LPI 800-4 biti ultra retki jer samo 112 jedinica će se proizvoditi.

Countach LPI 800-4 odaje počast ovom Lamborghinijevom nasleđu zamišljajući kako je kultni Countach 70-ih i 80-ih mogao da se razvije u super sportski model 21. veka. Nema pitanja prepuštanja restomodu koji bi se sastojao od uzimanja originalnog Countacha i njegove prerade sa modernim delovima. Ovde je poenta zamisliti šta bi Countach bio da nije ustupio mesto Diablu 1990. i nastavio da se razvija tri decenije.

Stoga je sasvim normalno da su, u smislu dizajna, oblici snažno inspirisani modernim Lambosom, u kojem možemo otkriti reference na Countach, poput oblika i rasporeda prednjih svetala, koji napuštaju dizajn u “I” najnovije produkcije, bočni usisnici vazduha NACA i prednji horizontalni usisnici vazduha, šesterokutni lukovi točkova, četiri izduva i oštre linije. Namigi originalnom automobilu svuda gde pogledate!

Osim dizajna, bilo je potrebno reinterpretirati motor. I nemoguće je zamisliti Countach bez V12! Osim što novi Countach LPI 800-4 ustupa mesto sirenama elektrifikacije i preuzima hibridni motor Siana. S jedne strane, stoga nalazimo 6,5-litarski V12 koji sam razvija 780 konjskih snaga, povezan sa lakom hibridizacijom od 48 volti, koju pokreću superkondenzatori, i koji omogućava razvoj ukupno ne manje od 814 konjskih snaga.

Sa težinom od 1595 kilograma, novi bik Sant’Agata Bolognese najavljuje od 0 do 100 km / h za 2,8 sekundi, a 200 km / h za 8,6 sekundi. Najveća brzina je najavljena na 355 km / h.

Ako uporedimo ove brojke sa onima iz vremena Countach -a u to vreme, možemo videti kako su super automobili evoluirali. Tako je poslednji Countach do sada, LP500 KV, objavljen 1985. godine, izvukao 455 konjskih snaga sa svog V12 5.2 i mogao da dostigne 295 km / h. Štaviše, ako je imala manje 1500 kilograma, postoji samo 100 kilograma razlike između dve generacije. Uprkos naglo rastućim dimenzijama za novi Countach, a pre svega dodatnom električnom sistemu? Ali masovna upotreba ugljeničnih vlakana radi svoj posao i pomaže u održavanju težine što je više moguće.

Sa 20-inčnim felnama napred i 21 pozadi, i gumama Pirelli P Zero Corsa, Lamobrghini Countach LPI 800-4 biće prilagodljiv prema zahtevima kupaca, sa velikim izborom boja, a takođe će odgovarati najnovijim kreacije brenda nego na starijim modelima, uključujući očigledno Countach.

Zabavni detalji iznutra: 8,4-inčni HDMI ekran uključuje funkciju koja vam, po izboru, omogućava da uzmete lekciju iz istorije iz Countachove filozofije dizajna.

Ukupno će se proizvesti samo 112 jedinica ovog Lamborghini Countach LPI 800-4, a prve isporuke kupcima planirane su za prvi kvartal 2022. godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close