fbpx
Automobili

Južna Australija povećava subvencije za električne automobile, dodaje porez na putnike

Vlada Južne Australije usvojila je amandmane na svoj Akcioni plan za električna vozila u Zakonodavnom veću države koji će i podsticati i odvraćati od upotrebe električnih vozila.

Amandmani na zakon koji predviđaju subvencije od 3.000 dolara za kupovinu novih električnih vozila biće nadoknađeni porezom na putnike – naknadom koja je osmišljena da nadoknadi manjak od odsustva akcize na gorivo, koja ide za puteve.

Dok će prvih 7000 kupaca električnih automobila u Južnoj Australiji dobiti popust od 3000 dolara od vlade, oni će platiti 375 dolara za svakih 15 000 km vožnje umesto akcize na gorivo (ili 2,5 centa po kilometru).

Izmenama će se ukupan paket električnih vozila povećati sa 18,3 miliona dolara u finansijskoj godini 2020-21 na 22,7 miliona dolara.

Promene uključuju:

Subvencija od 3000 dolara za prvih 7000 (povećanje od 1000) električnih vozila na baterije kupljenih u Južnoj Australiji.
Trogodišnje oslobađanje od registracije novih električnih vozila kupljenih do 30. juna 2025.
Odloženo uvođenje naknade za korišćenje u saobraćaju za električna vozila od 1. jula 2022. do 1. jula 2027. ili kada prodaja električnih vozila na baterije dostigne 30 odsto prodaje novih automobila u Južnoj Australiji, šta god se prvo dogodi.
Porez na puteve je koštao 2,5 centa po kilometru za električna vozila, a pao je na 2 centa po kilometru za plug-in hibride (isto kao i druge australijske države sa sličnim šemama).

Na osnovu prosečnog pređenog puta u Australiji od 15.000 km godišnje, porez na električna vozila iznosio bi 375 dolara godišnje, dok bi plug-in hibridna vozila bila podložna nametu od 300 dolara.

Pored rabata od 3000 dolara na električne automobile, vlasnici električnih vozila u Južnoj Australiji dobiće trogodišnju besplatnu registraciju, koja po sadašnjim cenama vredi između 540 i 805 dolara godišnje.

Ta vozila će biti ugašena dva puta – plaćajući i porez na korisnike u saobraćaju, a takođe i uplaćujući akcizu na gorivo koja se plaća na benzinskoj pumpi, dok će takođe propustiti podsticaje vlade SA.

Blagajnik Južne Australije Rob Lukas rekao je da je „tempo promena ogroman – tamo gde je budućnost nula emisija, budućnost su električna vozila“.

O porezu na putnike, gospodin Lukas je rekao: „Kako država prelazi na veću koncentraciju vozila sa nultom i niskom emisijom štetnih gasova, od vitalnog je značaja osigurati da svi vlasnici vozila, bez obzira koji automobil voze, doprinose održavanju naših puteva u Budućnost.”

Ograničenja amandmana uključuju ograničenje cene od 68.750 dolara (uključujući GST) za električna vozila koja ispunjavaju uslove.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button