fbpx
Automobili

Još 100.000 automobila Hiundai, Genesis dodato na listu opoziva požara

Tri nova NHTSA opoziva izdata ove nedelje utiču na 95.000 automobila na benzinski pogon Hiundai Genesis i Genesis G70 i G80, kao i na 5000 električnih modela Hiundai Kona (na slici gore) i Hiundai Ionik.

Problemi proističu iz sistema protiv blokiranja kočnica u vozilima Genesis i kratkog spoja litijum-jonske baterije u EV, rekao je NHTSA. Popravke će se obavljati besplatno kod lokalnih dilera počev od maja, ali dok se ne poprave, preporuka je ne parkirati u zgradama ili u blizini zgrada.

Ovim novim opozivima, Hiundai i Kia su sada povukli oko 1,5 miliona vozila zbog različitih rizika od požara u poslednjih nekoliko godina. Hiundaijev niz opoziva opasnosti od požara se nastavlja. Ove nedelje je Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima (NHTSA) najavila tri nova opoziva koja su uključivala nešto manje od 100.000 vozila Hiundai i Genesis. Svi opozivi uključuju rizik da će se vozila zapaliti dok se parkiraju, ali važno je napomenuti da u SAD još uvek nije bilo potvrđenih slučajeva.

Prvi i drugi opoziv uključuju istu komponentu u više različitih vozila. Pogođeni modeli uključuju Hiundai Genesis 2015–2016 i Genesis G80 2017–2020, ukupno 94 646 vozila, kao i 552 Genesis G70 2019–2021. Problem ovih vozila je taj što bi njihovi moduli protiv blokiranja kočnica (ABS) mogli „interno da kvare“, rekao je NHTSA, a kvar bi mogao da izazove kratak spoj električne struje, koji bi vremenom mogao da izazove požar u motornom prostoru.

To se može dogoditi dok je vozilo u pokretu ili parkirano, zbog čega Hiundai i NHTSA poručuju vlasnicima da je „najsigurnije mesto za njihovo parkiranje van i izvan domova i drugih objekata“. Dobra vest je da su potvrđena samo tri požara vozila koja su dovela do ovog kvara na ABS-u, rekao je Hiundai, nijedan od njih u SAD-u

Popravke će se u bliskoj budućnosti provoditi u Hiundai-ovim prodavnicama, bez ikakvih troškova za vlasnike. Popravak je jednostavan: zamenite osigurač ABS modula. Pošto je zamenljivi osigurač ocenjen na nižu amperažu, on će „efikasno ograničiti radnu struju ABS modula“, rekao je NHTSA i trebalo bi da spreči više požara. Tačni koraci za rešavanje ovog opoziva distributeri će biti obavešteni početkom maja.

Treći opoziv uključuje 4694 vozila Hiundai Kona Electric od 2019-2020 i dva – da, samo dva – 2020 vozila Hiundai Ionik Electric. Iako je potencijalni krajnji rezultat ovde isti – „povećanje [d] rizika od požara pri parkiranju, punjenju i / ili vožnji“ – uzrok je drugačiji. Problem ovih potpuno električnih vozila je rizik od kratkog spoja unutar ćelija litijum-jonske baterije. Ćelije potiču iz kompanije LG Energi Solutions i ispostavilo se da anoda tabinira baterijsku ćeliju.

Ako postoji nabor, litijumska obloga na jezičku možda će moći dodirnuti katodu, što će rezultirati kratkim i, opet, potencijalnim požarom. Privremeno rešenje je da vozači Kona Electric i Hiundai Ionik donesu svoja električna vozila trgovcu kako bi smanjili nivo napunjenosti baterije kao način ublažavanja rizika. NHTSA je rekao da će vlasnici takođe moći da dobiju uputstva da sami spuštaju ograničenje koristeći sistem info-zabave. Dugoročno rešenje biće instaliranje “lekovite baterije”, prema NHTSA, koja će imati izolacioni premaz na katodi. Kao i kod ostalih vozila, opoziv predlaže da se ne parkira blizu ili u zgradama. Prodavci i vlasnici pogođenih vozila biće obavešteni o opozivu krajem aprila.

Ranije ovog meseca, NHTSA i Kia objavile su opoziv za 379.931 Cadenzas i Sportages. Ovo povlačenje takođe je uključivalo rizik od požara, ali tamo je potencijalni kratki spoj bio unutar hidrauličke elektronske upravljačke jedinice (ECU). To je usledilo nakon velikog povlačenja 591.000 vozila prošle jeseni zbog potencijalnog curenja kočione tečnosti koje bi moglo dovesti do požara. Ranije 2020. godine, Hiundai je opozvao 430 000 limuzina Elantra, jer bi voda mogla da uđe u ABS modul i, što možda nije iznenađujuće u ovom trenutku, može podmetnuti požar. Vlasnici potencijalno pogođenih vozila mogu da pogledaju sajt za opoziv NHTSA za više detalja.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button