fbpx
Automobili

Ford Ranger 2022: detalji o terenskoj vožnji, vuča, težine potvrđene za novu generaciju

Ford je otkrio dodatne terenske detalje za svoju sledeću generaciju Ford Ranger za 2023. godinu, koji će biti dostupan za naručivanje od sledećeg meseca (aprila 2022.).

Sedeći na modifikovanoj varijanti T6 platforme koju je razvila Australija, Ford Ranger sledeće generacije donosi niz novih tehnologija, funkcija i nadogradnji u odnosu na postojeći model.

Tu je novi 184kV/600Nm V6 turbo dizel motor i stalni pogon na sva četiri točka koji su dostupni na višim specifikacijama, zajedno sa stalnim sistemom pogona na sva četiri točka.

Ovo će biti ponuđeno zajedno sa poznatijim dvolitarskim četvorocilindričnim dizel motorima, u iteracijama sa jednim turbo (125kV/405Nm) i tvin-turbo (154kV/500Nm).

VIŠE: Detalji Ford Ranger-a iz 2022.: Potvrđeni V6 izlazi, svaka varijanta modela

2023 Ford Ranger: T6 šasija
Dok opšte ukupne dimenzije ostaju iste, povećanje širine koloseka od 50 mm će doprineti stabilnosti van puta, a tu je i dodatnih 50 mm međuosovinskog rastojanja. Ford nam takođe kaže da će uglovi prilaza i izlaska bez opterećenja takođe biti poboljšani širenjem točkova.

Živa zadnja osovina sa lisnatim oprugama ostaće pozadi (osim za Vatts Ranger Raptor sa spiralnim oprugama), zajedno sa nezavisnim prednjim vešanjem zasnovanim na oprugama.

Disk kočnice će zameniti doboš kočnice na KSLT i iznad specifikacija. Zadnje disk kočnice su ranije bile dostupne samo na vrhunskom Ranger Raptoru.

Zadnji amortizeri su pomereni dalje vanbrodskim na Ford Ranger 2023, u nastojanju da se poboljša udobnost vožnje. Ovo takođe olakšava širu kadu, koja će sada stati na „Euro“ paletu od 1200 mm k 800 mm između lukova točkova.

Ovo je bila jedinstvena karta trenutne generacije Volksvagen Amarok-a, koji će koristiti ovu T6 platformu za sopstveni model sledeće generacije.

Vrata prtljažnika Ford Ranger-a će imati oblikovane proreze ugrađene u posteljinu, što omogućava korišćenje pregrada za skladištenje. Ovo je slično onome što smo videli na Ram 1500.

Na vratima prtljažnika će takođe biti lenjir od jednog metra – za merenje vaše ravne glave od tri metra – zajedno sa držačima za čaše.

Ford Ranger 2023: Nosivost
Dok će mnoge dodatne tehnologije i funkcije povećati težinu praznog vozila Ford Ranger-a iz 2023., inženjeri su radili na uštedi težine u drugim oblastima kako bi pomogli čak i u knjizi.

Dok trenutna generacija Ford Ranger Vildtrak – sa 2,0-litarskim bi-turbo motorom – ima masu praznog vozila od 2246 kg, ista varijanta u sledećoj generaciji teži 2295 kg, ili 49 kilograma više.

To znači da nosivost Ford Rangera iz 2023. – u specifikaciji Vildtrak sa 2,0-litarskim motorom – ostaje na respektabilnih 985 kg, 31 kilogram više od uporedivih specifikacija trenutne generacije.

Dodavanje većeg dizel V6 motora i teže varijante 10-brzinskog automatskog menjača povećava masu praznog vozila za 107 kg, do 2353 kg (Vildtrak V6).

Međutim, Ford je još jednom povećao bruto masu vozila (GVM) kako bi poboljšao dostupnu nosivost. Sa GVM od 3350 kg, Ford Ranger Vildtrak iz 2023. sa 3,0-litarskim V6 ima nosivost od 997 kg.

Varijante rendžera sa nižim specifikacijama 2023 uživaju u većoj nosivosti, uglavnom zbog manje mase ivičnjaka. 4k2 i 4k4 varijante sa jednom kabinom novog Rangera smanjile su GVM i nosivost koja varira između 958 kg i 1271 kg.

Ford Ranger 2023: Pogonski sklop
Zajedno sa novim 3,0-litarskim dizel V6 – koji razvija skoro vodećih 184 kV i 600 Nm u klasi – Ford Ranger za 2023. će takođe predstaviti novi stalni sistem pogona na sva četiri točka. Pored režima pogona na dva točka, tu je i novi režim „4A“.

Ovaj režim koristi elektronski kontrolisani paket kvačila u prenosnom kućištu za raspodelu pogona između prednje i zadnje osovine po potrebi. 4H režim će zaključati ovaj paket kvačila zajedno za distribuciju 50/50 napred i pozadi, a tu je i dvostepena kutija za prenos niskog dometa.

Četvorocilindrične varijante Ford Ranger-a iz 2023. će preneti poznati sistem pogona na sva četiri točka sa skraćenim radnim vremenom.

To znači da će Ranger imati samo pogon na zadnje točkove na putu, sa pogonom na sva četiri točka i niskim dometom koji će se moći koristiti samo van puta.

Elektronska blokada zadnjeg diferencijala će se preneti na sledeću generaciju Ford Ranger-a, koji će se kontrolisati preko novog infotainment displeja „SINC4“.

Očitavanje informacija o terenskim putevima biće dostupno, ali samo na klasama Sport, Vildtrak i Raptor.

Sa informacijama kao što su indikatori pogonske linije i blokade diferencijala, kao i uglovi upravljanja, nagiba i nagiba, ovo će verovatno biti slično onome što se nalazi u Jeep Gladiator/Vrangler-u i raznim Land Roverima.

Tu je i sistem kamera od 360 stepeni – standardno za Vildtrak i Raptor, i opciono za KSLT i Sport –, koji se može koristiti za dalju vidljivost van puta.

2023 Ford Ranger: Načini vožnje
Ford Ranger za 2023. će doneti niz novih načina vožnje u igru, kao dalji razvoj spiska režima vožnje koji je dostupan na trenutnom Ford Everestu.

Ovi različiti režimi vožnje menjaju karakteristike kalibracije gasa, menjača i kontrole proklizavanja kako bi bolje odgovarali uslovima.

Osnovna KSL specifikacija ne nudi nijedan režim vožnje, ali KSLS i KSLT dobijaju Normal, Eco, Slipperi i Vuča/Vuča. Sport i Vildtrak povećavaju prednost sa dodatnim režimima vožnje van puta, odnosno Mud/Ruts i Sand.

Samo Raptor dobija dodatne režime vožnje Rock Cravl i Baja van puta.

Ford Ranger 2023: Ekstra terenska tehnologija
Vozači na sva četiri točka će voleti raspodelu pomoćne baterije ispod haube Ford Ranger-a, koja je dostupna na svim modelima osim za Ranger Raptor sa benzinskim pogonom.

Tabla sa dodatnim prekidačima za dodatnu opremu – nešto standardno za Ranger Raptor – biće dostupna kao opciona dodatna oprema za Vildtrak nivo.

Tri će takođe biti odlagalište ispod sedišta na Super Cab i verzijama sa duplom kabinom Ford Ranger 2023, zajedno sa dodatnim iskačućim držačima za čaše.

Ford Ranger iz 2023. takođe će predstaviti integrisani kontroler kočnica prikolice, koji će smanjiti potrebu za ugradnjom jednog nakon kupovine. Ovo uključuje kontrolnu listu za povezivanje prikolice i sistem za proveru svetla prikolice, koji vam omogućava da proverite da li vaša kočnica i indikatorska svetla ispravno rade.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button