Automobili

Ferrari ne brine kraj motora sa sagorevanjem

Sasvim suprotno.
Ferrari neće imati potpuno električni model u svom portfoliju do 2025. godine, ali Prancing Horse je zapravo uzbuđen zbog mogućnosti potpuno električne ere u ne tako dalekoj budućnosti. Kao što se možda sjećate, prilično drastičan plan Evropske komisije je da se 2035. odredi kao datum prodaje novih automobila sa benzinskim i dizel motorima.

Zvaničnici Maranela u potpunosti se slažu sa ovim predlogom, koji prvo moraju da odobre članice Evropske unije da bi stupio na snagu. Izvršni direktor Ferrarija John Elkann vidi potencijalnu zabranu motora sa unutrašnjim sagorevanjem kao “priliku koju nudi elektrifikacija, elektronika i druge dostupne tehnologije koja će nam omogućiti da napravimo još izdvojenije proizvode. I jedinstvene” .

Galerija: Ferrari 296 GTB
Ferrari 296 GTB
18 Slike
Analizirajući industriju, rukovodioci Ferrarija otišli ​​su toliko daleko da su rekli da je “uredba dobrodošla” u vezi s potencijalnom zabranom benzina i dizela. Ovo je zanimljiva izjava kompanije koju obično povezujemo sa motorima velikih zapremina, prvenstveno svojim atmosferskim V12. Ovo pokazuje da legendarni italijanski brend naporno radi na prilagođavanju svog portfolija u skladu sa sve strožim propisima.

Ferrari je napravio probne korake ka elektrifikaciji, prvo sa LaFerrarijem 2013. godine, pre nego što je u narednim godinama razvio tehnologiju za SF90 Stradale sa hibridnim V8 i nedavno predstavljenim 296 GTB sa elektrificiranim V6. Očekuje se da će i Purosangue, koji će sledeće godine biti prvi SUV marke, imati koristi od nekog oblika elektrifikacije, a isto se može reći i za hiper automobil koji se očekuje za nekoliko godina sa evolucijom V12.

Verovatno su dani atmosferskih modela odbrojani, jer čak ni brend sa malim obimom poput Ferrarija nije imun na oštrije zakone o emisiji. Ako je V12 tu da ostane malo duže, zaobilazeći trasu turbopunjača, on se elektrificira kako bi zadovoljio regulatore.

Šestocilindrični plug-in hibridni pogon 296 GTB-a nagoveštava stvari koje slede: smanjenje automobila uz hibridno pojačanje. Ovaj recept ćemo verovatno često videti u budućim modelima, što može značiti samo da će najnoviji Ferrarijevi automobili na čist benzin porasti na vrednosti u doba električnih vozila.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close