fbpx
Automobili

Faradai Future pokazuje ‘Produkcionu nameru’ FF 91, podseća nas da je još uvek tu

Faradai Future, kalifornijska kompanija za pokretanje električnih vozila, pokazala je prototipnu verziju svog FF 91, koji je napravljen u njegovoj fabrici u Hanfordu u Kaliforniji.


Kompanija kaže da će proizvodnja automobila početi u trećem kvartalu ove godine, ali je vredno napomenuti da je kompanija propustila tražene datume proizvodnje više od jednom u poslednjih pet godina.
Faradai Future je imao burnu istoriju, uključujući njen osnivač koji se povukao i proglasio lični bankrot 2019.
Da li ime Faradai Future zvoni? Godine 2017. električni startup sa sedištem u Los Anđelesu otkrio je krosover FF 91 na Sajmu potrošačke elektronike i tvrdio da će proizvodnja početi 2018. Pet godina kasnije, FF 91 tek treba da izađe na javne puteve, po strani dok se Faradai Future bori sa finansijskim problemima . Ali Faradai Future izgleda i dalje igra. Kompanija je prošle nedelje otkrila da je napravila svoju prvu „proizvodnu nameru“ FF 91. Ako je verovati Faradai Future — a nismo sigurni da je to u potpunosti slučaj — proizvodnja je „po planu“ da počne u trećem kvartalu 2022.

Budući da se Faradai Future tako dugo povlačio iz centra pažnje, potrebno je osveženje. Kompaniju je 2014. godine osnovao kineski biznismen Jia Iueting u Kaliforniji. Kompanija je 2015. godine objavila da će izgraditi fabriku u severnom Las Vegasu u Nevadi. U vreme kada je FF 91 — koji je trebalo da zaživi u toj fabrici — predstavljen 2017. godine, finansijske nevolje su već počele. Bilo je izveštaja o nagomilavanju dugova, tužbi dobavljača i tvrdnji bivših zaposlenih da su Faradai Future zapravo dve kompanije, sa posebnim entitetom osnovanim na Kajmanskim ostrvima koji poseduje intelektualnu svojinu Faradai Future. Osnivač Jia je takođe osnovao još jedan konkurentski poduhvat za električna vozila, LeEco LeSee, za koji su insajderi tvrdili da je odvlačio sredstva i talente iz Faradai Future, uprkos drugim izvorima koji tvrde da LeSee nikada nije bio pravi automobil (još uvek se nije materijalizovao).

U julu 2017, kineski sud je zamrznuo 182 miliona dolara imovine koja pripada Jia, njegovoj supruzi i LeEco filijalama, a nekoliko dana kasnije Faradai Future je saopštio da su njeni planovi fabrike u Severnom Las Vegasu propali. U avgustu je Faradai Future potpisao zakup za bivšu Pirellijevu fabriku guma u ​​Hanfordu u Kaliforniji, a godinu dana kasnije Faradai Future je prodao 45 procenata udela Evergrande Grupi – kineskom investitoru koji je osnovan na Kajmanskim ostrvima – za 854 miliona dolara. Ali dva meseca kasnije Evergrande se povukao iz ugovora, a Faradai Future je započeo masovna otpuštanja i smanjenja plata. U 2019, Jia je podneo zahtev za lični bankrot sa preko 3 milijarde dolara duga i povukao se sa svoje uloge izvršnog direktora. Stvari su se stišale u Faradai Future-u do 2021. godine, kada je kompanija izašla na berzu Nasdak kroz spajanje sa kompanijom za akviziciju posebne namene – ista strategija koju je koristio startup Lucid Motors.

Tokom čitavog finansijskog preokreta, Faradai Future je nastavio da obećava dolazak FF 91. Kompanija je 2018. godine rekla da je napravila pretproizvodni prototip u fabrici u Hanfordu i rekla da će proizvodnja početi 2019. Sada je Faradai Future kaže da je izgradio “proizvodnu nameru” FF 91 u Hanfordu. Prema portparolu Faradai Future-a, najnovije vozilo FF 91 ima novu instrument tablu, prednju i zadnju konzolu i spoljašnje osvetljenje namenjeno proizvodnji. Tu je i nova spoljašnja oznaka, novi sklop lidara za proizvodnju koji je montiran na krov i proizvodna boja koja se nanosi u kabini za farbanje u fabrici u Hanfordu.

Specifikacije FF 91 ostaju nepromenjene od otkrivanja 2017. Tri elektromotora – dva pozadi i jedan napred – obezbeđuju navedenih 1050 konjskih snaga na sva četiri točka. Faradai Future tvrdi vreme od 0 do 100 km/h za manje od 2,4 sekunde za krosover, koji je dugačak 206,9 inča, što je malo manje od dužine Mercedes-Benz S-klase iz 2022. godine. Sok dolazi iz baterije od 130,0 kVh, za koju Faradai Future kaže da će obezbediti domet od 378 milja u EPA testnom ciklusu.

S obzirom na finansijsku istoriju kompanije Faradai Future, ovu najnoviju najavu prihvatamo sa mnogo, mnogo zrna soli. Ako FF 91 dostigne proizvodnju do kraja ove godine, očekuje se šestocifrena cena, što ga stavlja u konkurenciju sa Tesla Model Ks i Lucid Motors Air-om. Vrhunski model FF 91 Futurist Alliance, kaže kompanija, koštaće više od 200.000 dolara, biće ograničen na 300 jedinica i ima za cilj borbu protiv Bentlija, Rols-Rojsa i Majbaha. Fabrika u Hanfordu će početi sa godišnjom zapreminom od 10.000 jedinica, sa prostorom za proširenje na 30.000 vozila godišnje, ako stvari ikada dostignu tu tačku.

Ovaj sadržaj je uvezen sa {embed-name}. Možda ćete moći da pronađete isti sadržaj u drugom formatu, ili ćete možda moći da pronađete više informacija na njihovoj veb lokaciji.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button