fbpx
Automobili

Električni Porsche Taican je novi sigurnosni automobil Formule E

ABB FIA Svetsko prvenstvo u Formuli E – u suštini električni ekvivalent Formuli 1 – regrutovalo je novi bezbednosni automobil: potpuno električni Porsche Taican Turbo S.

Da bismo odali priznanje svim timovima koji učestvuju u kategoriji trkačkih trka sa električnim motorom sa jednim sedištem, vozilo je završeno u bojama svih 11 timova koji se takmiče na šampionatu, zajedno sa bojama FIA (jednog od glavnih organa upravljanja motosportom) i Formula E.

Takođe se tvrdi da različita boja simbolizuje društvene vrednosti kao što su različitost i zajednica, dok broj ’22’ prepoznaje broj vozača koji učestvuju u novoj seriji.

„Porsche Taican Turbo S je vrhunac elektrificiranih vozila visokih performansi“, kaže Jamie Reigle, izvršni direktor Formule E.

„U dizajniranju sigurnosnog automobila Formule E, Porsche je ponovo zamislio kritičnu funkciju bezbednosti na stazi da bude snažan simbol posvećenosti šampionata elektrificiranoj budućnosti i jedinstvu takmičara u ABB FIA Formula E Svetskom prvenstvu.

Sa aktiviranom Launch Control, vodeća varijanta u gami Taican razvija 560kV, ima predviđeno vreme sprinta od 0-100 km/h od 2,8 sekundi i sposobna je za maksimalnu brzinu od 260km/h.

Da bi se ispunili bezbednosni zahtevi za upotrebu na stazama Formule E, vozilo je podvrgnuto raznim modifikacijama. To je uključivalo ugradnju kaveza, trkačkih sedišta sa pojasevima u šest tačaka, novih kablova, sigurnosnog osvetljenja automobila na krovu, Marelli sistema za evidentiranje podataka, trepćućih svetala za branike i komunikacionog sistema visoke tehnologije.

Taican-ov debi na trkačkoj stazi održaće se na prvoj rundi sezone Formule E 28-29. januara u Diriji, u Saudijskoj Arabiji.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button