fbpx
Automobili

Detaljno o ​​Kia Niro 2022, u Australiji do oktobra

U hibridnom obliku, novi Kia Niro je efikasniji, udobniji i nudi više tehnologije od automobila koji zamenjuje. Očekuje se da će stići u Australiju kasnije ove godine.

Kia je objavila dodatne detalje o novoj generaciji Kia Niro 2023, uoči njenog lansiranja u Australiju koja se očekuje u trećem kvartalu 2022. (od jula do septembra).

Debitovan u seriji zvaničnih slika u novembru 2021. godine, novi Niro – koji zamenjuje model prve generacije koji je bio u prodaji u inostranstvu od 2016. (ali samo u Australiji manje od 12 meseci) – zadržaće izbor hibrida svog prethodnika, plug-in hibridni i potpuno električni pogoni.

Kia je do sada predstavila samo ‘konvencionalnu’ hibridnu varijantu, koja uparuje 77kV/144Nm 1,6-litarski neturbo četvorocilindrični benzinski motor sa električnim motorom od 32kV za kombinovanu snagu od 104kV. Pokreće prednje točkove kroz unapređeni šestostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom.

Dok će entuzijastični čitaoci primetiti da su snage novog Niro Hibrida identične onima njegovog prethodnika, 1,6-litarski motor sada pripada novoj i efikasnijoj porodici ‘SmartStream’ grupe Hiundai, dok je menjač unapređen radi poboljšanja efikasnosti i manja težina.

Kia tvrdi da je potrošnja goriva (prema strogim južnokorejskim testovima) čak 4,8 litara na 100 kilometara. To je poboljšanje u odnosu na odlazeći Niro Hibrid, koji iznosi 5,0L/100km u gradu, ili 5,1L/100km kombinovano – četiri do šest procenata manje, uz pomoć smanjenog koeficijenta otpora od 0,29.

Trenutni model zahteva kombinovanu ekonomičnost od 3,8 l/100 km u Australiji – što sugeriše da bi novi Niro mogao da postane jedan od najefikasnijih novih automobila u Australiji, približavajući se zahtevima gradskog automobila Toiota Iaris od 3,3 l/100 km.

Hibridne i plug-in hibridne Niro varijante će ponuditi funkciju „Zelene zone“ koja omogućava potpuno električni režim vožnje automobila kada uđe u prometno stambeno područje, ili se približi školi ili bolnici. Svi modeli će nuditi regenerativno kočenje, koje se može prebacivati između više nivoa regeneracije.

Kao što je objavljeno, novi Kia Niro crpi inspiraciju za stil iz HabaNiro koncepta 2019. godine, pri čemu kupci mogu da biraju između šest kontrastnih boja za (najzadnje) C-stubove, pored tri boje karoserije, i izbor glavnih boje karoserije, uključujući Citiscape Green, Snov Vhite Pearl, Aurora Black Pearl, Mineral Blue, Intersella Grei, Orange Delight, Runvai Red i Steel Grei.

U unutrašnjosti, putnici na prednjim sedištima su predstavljeni sa par 10,25-inčnih displeja za infotainment i instrumentaciju, integrisanih u jedan zakrivljeni panel koji se proteže preko većeg dela kontrolne table, slično Kijinim većim EV6 i Sportage modelima.

Unutrašnji detalji uključuju ambijentalno LED osvetljenje kabine u 74 boje, višezonsku kontrolu klime, 10-inčni kolor displej za glavu, rotirajući birač stepena prenosa „shift-bi-vire“, bežično punjenje pametnog telefona i USB-C portove. Dostupna su i električna vrata prtljažnika.

Ostale tehnološke karakteristike u ponudi uključuju novi sistem glasovne kontrole automobila sa poboljšanim glasovnim asistentom, mogućnost korišćenja telefona vozača kao ključa za otključavanje i pokretanje automobila (bez privezka za ključeve), podršku za Kia Connect aplikaciju za pametne telefone ( iako verovatno ne u Australiji), unutrašnje kamere za „snimanje visokokvalitetnih video zapisa nezaboravnih putovanja i slikovitih lokacija“, i mogućnost kontrole pametnih kućnih uređaja sa ekrana osetljivog na dodir automobila.

Dostupan u kombinacijama boja ugljena, srednje sive i benzin/svetlo toplo siva, unutrašnjost novog Nira je dom za asortiman recikliranih materijala, uključujući reciklirane tapete za krovnu oblogu i boju bez BTKS (na bazi vode) za panele vrata .

Sedišta su napravljena od “Bio PU sa Tencel-om od listova eukaliptusa”, prema Kii, sa prednjim klupama koje nude USB-C portove u naslonima sedišta, pozadi postavljene vešalice i džepove za odlaganje. Sedište suvozača nudi režim ‘opuštanja’.

Pod kožom, novi Kia Niro se vozi na platformi „treće generacije“ koju deli sa Hiundai i30 limuzinom, i dobija ažurirane sisteme vešanja i upravljanja za poboljšanu dinamiku vožnje i udobnost.

Novi Niro je dugačak 4420 mm, širok 1825 mm i visok 1545 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2720 mm – ukupno 65 mm duži, 20 mm širi, 10 mm viši i 20 mm duži međuosovinsko rastojanje od automobila koji zamenjuje. Promenjena 12-voltna baterija povećava prostor za prtljažnik na 415 litara (VDA), do 15L.

U ponudi je čitav niz aktivnih bezbednosnih funkcija, uključujući autonomno kočenje u slučaju nužde (AEB) sa detekcijom pešaka/biciklista i podrškom za raskrsnice, zadnji AEB pri maloj brzini, upozorenje na pažnju vozača, automatska duga svetla, pomoć pri bezbednom izlasku, prednje i zadnje parkiranje senzori, i prepoznavanje saobraćajnih znakova.

Prilagodljivi tempomat i sistemi za praćenje trake kombinuju se da formiraju jedan poluautonomni sistem za vožnju na autoputu – ubrzanje, kočenje i centriranje Nira unutar njegove trake na autoputu – dok ugrađeni nadzor mrtvog ugla i poprečni saobraćaj u vozilu sistemi za uzbunjivanje su u stanju da otkriju i zakoče prepreke.

Daljinski Smart Parking Assist – koji se deli sa većim Sportage-om i Sorentom – omogućava vlasnicima da pomeraju svoj Niro napred ili nazad na parking mesto sa privezka za ključeve, dok stoje ispred vozila.

Kia Niro iz 2023. biće u prodaji u Južnoj Koreji ovog meseca, uoči lansiranja u Australiji koje se očekuje u trećem kvartalu 2022. (od jula do septembra).

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button