fbpx
Uncategorized

Audi TT „oproštajno izdanje“ na putu za Australiju

Audi Australija je potvrdio da planira „specijalno izdanje“ svog kultnog TT sportskog automobila – koji bi mogao da stigne u izložbene salone kasnije ove godine – dok se natpisna pločica priprema da izađe na kraju životnog ciklusa trenutnog modela.

Iako to nije potvrđeno od strane Audijeve centrale u Nemačkoj, uveliko se očekuje da će sadašnji Audi TT biti poslednji u svojoj vrsti – usred pada prodaje u Evropi i inostranstvu – okončavajući 25-godišnju istoriju koja je počela 1998. sa originalnom ‘8N’ generacijom TT.

Aktuelna, treća generacija Audi TT (kodnog imena FV/8S), lansirana u Evropi 2014. godine i sada je pri kraju svog životnog ciklusa. Od Audija nije bilo reči o zameni – benzinom ili električnom energijom.

Menadžer proizvoda Audi Australia Matthev Dale rekao je Drajvu da „gleda ovaj prostor“ kada su ga direktno pitali da li je za Australiju planirano konačno izdanje za TT specifično za Australiju.

Ako dođe do realizacije, lokalno kreirano specijalno izdanje TT pridružilo bi se Audiju TT RS Heritage Edition samo u SAD, ograničenoj seriji od 50 automobila koji proslavlja kraj modela na američkom tržištu 2021. godine.

Slično, samo za Evropu Audi TT RS Iconic Edition (na slici u ovoj priči), objavljen u oktobru 2022. godine, ograničen je na samo 100 automobila, od kojih je samo devet varijanti sa volanom na desnoj strani.

Ograničeni TT RS model za Evropu ima aerodinamički paket po meri koji uključuje novodizajnirani prednji razdelnik, veće bočne pragove i veće fiksno zadnje krilo izrađeno od karbonskih vlakana.

Opremljen sjajno crnim aluminijumskim felnama od 20 inča, Audi TT Iconic Edition takođe dobija nadogradnju kabine, sa unutrašnjom oblogom u crnoj i sivoj boji, ukrašenom kontrastnim žutim šavovima i vezom „Iconic Edition“ na prednjim naslonima.

Iako 2,5-litarski turbo petocilindrični motor RS modela ne dobija povećanje snage i obrtnog momenta – zadržavajući 294kV i 480Nm izlazne snage – ograničena maksimalna brzina od 250km/h je podignuta na 280km/h. Iconic Edition-ovo vreme od 0-100 km/h je ocenjeno na 3,7 sekundi.

Devet primera specijalnog izdanja sa volanom na desnoj strani na britanskom tržištu koštaju od 87.650 funti, ili 152.000 AU. Trenutno obični Audi TT RS traži 141.300 dolara plus troškovi na putu u Australiji.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button