fbpx
Automobili

Audi E-Tron mogao bi da napaja dom nedelju dana

Nemački proizvođač automobila proučava načine na koji bi se električna vozila mogla koristiti za vraćanje struje u domove, koristeći „dvosmerno punjenje“.

Audi istražuje mogućnost upotrebe električnih vozila za vraćanje struje u domove.

Kompanija kaže da sve veće usvajanje potpuno električnih putničkih automobila znači da se oni mogu koristiti kao „mobilne jedinice za skladištenje energije“, sposobne za opskrbu energetskom mrežom kada je povećana potražnja.

Povećana potražnja često može biti uzrokovana smanjenom opskrbom, posebno u dijelovima Evrope gdje vjetar i solarna energija doprinose električnoj energiji u mreži i u velikoj mjeri zavise od povoljnih vremenskih uslova.

Nazvan „dvosmernim punjenjem“ ili „Vozilom do kuće“ (V2H), koncept omogućava električnim automobilima da vraćaju uskladištenu energiju nazad u mrežu u okolnostima kada postoji povećana potreba za alternativnim izvorima energije.

Martin Dehm, tehnički menadžer projekata za dvosmerno punjenje u Audiju, kaže da kompanija traži načine da tehnologiju učini dostupnom.

„Baterija Audi e-tron-a mogla bi da porodičnu kuću napaja energijom oko jedne nedelje nezavisno“, kaže gospodin Dehm.

Ideja o napajanju kuće baterijama električnog vozila nije ništa novo, međutim, CarAdvice izveštava o tehnologiji već 2011. Lotus je sličan projekat sproveo u maju 2020. godine, dok je Renault započeo probe u martu 2019. godine.

Gospodin Dehm kaže da njihov V2H projekat – koji je zajednički razvijen sa nemačkom kompanijom Hager Group – neće zahtevati doprinos kupaca nakon što se primeni.

„Korisnicima je sistem vrlo jednostavan za upotrebu – potrebno je samo da priključe automobil, a ostalo se događa automatski.“

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button