fbpx
Automobili

Aston Martin Vantage F1 Edition: Automobil sa pravnom zaštitom na putu

To je proizvodni Vantage koji je do sada bio najviše usmeren ka trkačkoj stazi
Posle više od 60 godina apstinencije, konačno je došla sezona Formule 1 2021: Aston Martin se vraća u premier klasu automobilskih trka. A pošto će britanski proizvođač takođe obezbediti sigurnosni automobil sa Vantageom , nedavno imenovani šef Aston Martina i bivši šef Mercedes AMG -a Tobias Moers sada dodaje novi specijalni model u ovu seriju modela – Aston Martin Vantage F1 Edition.

Za Vantage F1 izdanje se kaže da je „vrhunski izraz performansi i dinamičnosti“ i istovremeno najbrži i najsnažniji član Vantage asortimana. Prema proizvođaču, ovo je prvenstveno zbog poboljšanja pogonskog sklopa, šasije i aerodinamike. Ulični pravni model razvijen je kao replika Safeti Car Vantage-a, koji će debitovati u Formuli 1 na Velikoj nagradi Bahreina 28. marta 2021. godine.

Sa 4.0-litarskim tvin-turbo V8 motorom, snaga se povećava za 25 ks na 535 ks. Vršni obrtni momenat ostaje nepromenjen na 685 Njuton metara. Osmostepeni automatski menjač je dodatno poboljšan i ima optimizovani prekid obrtnog momenta prilikom prebacivanja u viši stepen prenosa.

Prema Aston Martinu, ovo bi trebalo da skrati vreme zamene i poveća „iskustvo direktnosti i preciznosti“. Uzgred, maksimalna brzina i vreme sprinta 0-100 ostaju nepromenjeni na 314 km / h i 3,6 sekundi za kupe i 305 km / h i 3,7 sekundi za roadster.

Pri podešavanju vešanja, fokus je bio na vešanju i upravljaču. Revidirani unutrašnji deo zaklopke povećao je efektivni opseg sile prigušivača. Ovo bi trebalo da donese primetno poboljšanje vertikalne kontrole tela.

Dalje, Aston Martin je povećao brzinu opruge i bočnu krutost, što bi se trebalo odraziti na bolje ponašanje upravljanja i povećanu vuču. Proizvođač je takođe prilagodio upravljač kako bi „povratne informacije sa puta“ bile jasnije.

Iako se za uobičajeni Vantage morate zadovoljiti 20-inčnim felnama, F1 Edition dolazi sa 21-inčnim točkovima. Odgovarajuće gume su razvijene zajedno sa kompanijom Pirelli. Aerodinamičke promene su takođe vizuelno upečatljive. Tu spadaju prednji razdjelnik po cijeloj širini, ronilački avioni sprijeda, pregrade za podvozje i novo stražnje krilo.

Osiguravaju pozitivnu potisnu silu napred i pozadi, što je pri najvećoj brzini ukupno 200 kg veće nego kod normalnog Vantage-a. Zanimljivo: zadnji difuzor ostaje nepromenjen.

U unutrašnjosti je koža u “Obsidian Black” i Alcantara u “Phantom Grei”. Po želji sa kontrastnim prugama i šavovima u “Lime Green”, “Obsidian Black”, “Volf Grei” ili “Spici Red”. Specijalno izdanje sada se može naručiti u “Racing Green” (mat ili sjajni), “Jet Black” ili “Lunar Vhite” po ceni od 162.000 evra. Isporuke će tada početi u maju 2021. godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button