fbpx
Automobili

Aston Martin dug blizu milijardu funti

Britanski proizvođač sportskih automobila Aston Martin približava se milijardu funti neto duga, prema izveštaju o zaradi objavljenom ranije ove nedelje.

Između januara i marta ove godine kompanija je zabeležila neto gubitak od 47,7 miliona funti, sa neto dugom koji je premašio 956,8 miliona funti – u odnosu na 722,9 miliona funti u ovo vreme prošle godine.

Neto dug se odnosi na dug koji bi ostao ako bi se sav novac i imovina iskoristili za otplatu onoga što kompanija duguje, što znači da bi Aston Martin nedostajao za milijardu funti ako bi njegove obaveze dospele sutra.

Finansijske borbe već neko vreme muče Aston Martin.

Prema novinskoj agenciji Rojters, Aston Martin je prijavio operativni gubitak za sve osim dve godine od 2010.

Cena akcija kompanije je pala sa 10.914,98 poena na 902,60 na GBKS berzi od njene inicijalne javne ponude 2018. godine – zapanjujući kolaps od više od 90 odsto.

Njegova tržišna vrednost je pala sa 4,33 milijarde funti na 1,08 milijardi funti, što ukazuje na to da bi Aston Martin mogao imati neto dug veći od celokupne vrednosti u ne tako dalekoj budućnosti.

Vest je stigla pošto je izvršni direktor Tobias Moers najavio svoj odlazak ranije ove nedelje, navodno zbog svađe sa kontroverznim izvršnim predsednikom i investitorom Lorensom Strolom oko vernosti brenda Mercedes-AMG-u.

Značajan novac potrošen je na razvoj motora i jedinstvenu platformu za vozila pod bivšim izvršnim direktorom Endijem Palmerom, međutim prodaja je od tada pala ispod očekivanja.

Dok je Aston Martin ranije rekao da proizvodni pogon može da proizvede 5000 SUV-ova svake godine, 2021. godine prijavljeno je da je oko 3000 prodato širom sveta.

U međuvremenu, hiperautomobil Valkirie se suočio sa brojnim kašnjenjima zbog tehničkih izazova.

Drive razume da isporuke kupaca tek treba da budu završene.

Na javnom debiju ovog vodećeg vozila na Festivalu brzine u Gudvudu 2021. godine, mehanički kvarovi su izazvali dva odvojena kvara tokom prestižnog uspona na brdo.

Superautomobil Aston Martin Valhalla je skoro u potpunosti redizajniran prošle godine, a složeni i skupi hibridni V6 pogonski sklop koji je razvijen u kompaniji je odbačen u korist 4,0-litarskog V8 iz Mercedes-AMG-a.

Aston Martin plaća 24 miliona funti godišnje naknade za licencu timu Formule 1 koji je u vlasništvu Stroll-a, iako su loši rezultati naveli neke da dovode u pitanje povrat ulaganja.

Međutim, akcionari ne veruju da je situacija još uvek nepopravljiva – nakon jučerašnjih najava akcije su blago porasle, u nadi da će novi izvršni direktor Amedeo Felisa moći da preokrene kompaniju.

Aston Martin je jedan od mnogih legendarnih britanskih brendova automobila koji su prošli kroz faze spektakularnog finansijskog neuspeha, nakon što je proglasio bankrot sedam puta od svog osnivanja pre 109 godina: 1924, 1925, 1932, 1947, 1974, 1981. i 2007.

Ranije ove godine Drive je izvestio da se kompanija priprema za lansiranje potpuno novog električnog automobila 2025. godine, potencijalno podržanog platformom Mercedes-EK.

Međutim, nejasno je kako je nedavni odlazak navodnog saveznika Mercedesa Tobiasa Moersa – i o planovima za partnerstvo sa bivšim talentima Ferarija u Italiji – mogao uticati na te planove.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button