fbpx
Automobili

2023 Toyota BZ4X električni SUV otkriven u proizvodnom obliku

Najprodavaniji proizvođač automobila na svetu skinuo je svoje prvo masovno proizvedeno električno vozilo, Tojotu BZ4X iz 2023. godine, koje treba da bude lansirano u inostranstvo sredinom 2022. godine – i ide za Australiju.

Nakon otkrivanja koncepta skoro proizvodnje u Kini ranije ove godine, proizvodni BZ4X predstavlja prvi serijski proizveden električni automobil iz Toyote, koji je, uprkos pionirstvu i vođenju industrije benzinsko-električnih hibrida od kasnih 1990-ih, bio spor u razvoju. usvojiti punu baterijsko-električnu tehnologiju.

Iako to nije prvo električno vozilo japanskog automobilskog giganta – sa tom titulom koju nosi skoro 4000 primeraka električnog konvertovanog RAV4, prodatog u SAD 1997-2003 i 2012-14 – to je prvi pravi rival brenda za vozila uključujući Tesla Model Y i Hyundai Ioniq 5, i prvi od sedam modela iz svog novog podbrenda Beyond Zero (BZ).

Zasnovana na novoj e-TNGA modularnoj baterijsko-električnoj platformi, Toyota BZ4X će se lansirati na inostrana tržišta sredinom 2022. godine sa izborom između dve varijante, nudeći ili prednji ili pogon na sva četiri točka – potonji je pozajmio tehnologiju od Subarua, što je pomoglo da razvije e-TNGA arhitekturu, i ponudiće lagano restilizovanu verziju BZ4X poznatu kao Solterra.

Modeli sa pogonom na prednje točkove razvijaju 150kW i 265Nm od jednog elektromotora, dok varijante sa pogonom na sve točkove imaju dva elektromotora od 80kW (po jedan na svakoj osovini, za simetričan pogon na sva četiri točka) za razvoj 160kW/336Nm kombinovano.

Vremena od nula do 100 km/h su 8,4 i 7,7 sekundi za verzije sa prednjim i na svim točkovima. Maksimalne brzine za oba modela su uobičajene, na 160 km/h.

Kaže se da litijum-jonska baterija od 71,4kWh isporučuje „približno“ 500 kilometara dometa u modelu sa pogonom na prednje točkove ili 460 km sa pogonom na sve točkove, pri čemu su obe brojke procenjene prema japanskom tradicionalno blažem WLTC ciklusu testiranja . Toyota Evropa navodi „više od 450 km“ na strožim WLTP protokolu.

Brzo punjenje jednosmernom strujom do 150 kW omogućava punjenje od 80 procenata za „oko“ 30 minuta, uz 6,6 kW AC ugrađeno punjenje pri lansiranju, ili mogućnost trofazne naizmenične struje od 11 kW u poslednja tri meseca 2022.

Mogućnost punjenja vozila (V2L) će biti u ponudi u Japanu – omogućavajući kućama, uređajima i drugim električnim uređajima da se napajaju pomoću baterije vozila, slično nedavno predstavljenom Ioniq 5 – dok varijante BZ4X sa pogonom na sve točkove pozajmljuju sve Subaruove -Tehnologija pogona na točkove, koja uključuje izbor X-Mode unapred podešavanja za terensku vožnju.

Toyota BZ4X ima dužinu od 4690 mm, širinu 1860 mm i visinu od 1650 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2850 mm – što ga čini ukupno 90 mm dužim, 5 mm širim i 35 mm nižim od najprodavanijeg RAV4, sa međuosovinskim rastojanjem koje odgovara mnogo većem, sa sedam sedišta. Kluger.

Poređenja radi, Hyundai Ioniq 5 je kraći od nosa do repa i od krova do asfalta, ali zauzima više prostora preko trake i nosi dodatnu dužinu između svoje prednje i zadnje osovine.

Japanski automobilski gigant je u Australiji prijavio patente za kružne i dizajne volana u obliku jarma, iako nije jasno da li će ovaj drugi proći australska pravila dizajna potrebna da bi vozilo bilo legalno za registraciju Down Under.

Unutar BZ4X, izboru volana pridružuje se veliki ekran osetljiv na dodir od oko 12 inča za info-zabavu u centru kontrolne table – sa softverom nove generacije, sa satelitskom navigacijom, Apple CarPlay-om i ažuriranjima putem bežične mreže – plus 7,0-inčni digitalni ekran instrumenata, funkcionalnost digitalnog tastera i rotacioni menjač.

Teksture tkanog presvlaka i satenske završne obrade tvrde da pružaju „ambijent dnevne sobe“, kaže Toyota, uz pomoć opcije panoramskog krova. Iza zadnjih sedišta u ponudi je 452 litra prostora.

Napolju, proizvodni BZ4X ne odstupa značajno od koncepta prikazanog u aprilu, sa oštrim linijama, istaknutim crnim okvirima luka točkova i tankim prednjim i zadnjim LED osvetljenjem. Biće dostupni točkovi prečnika do 20 inča, zajedno sa solarnim krovom za koji Tojota procenjuje da će doprineti dometu od 1800 km godišnje.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button