fbpx
Uncategorized

2023 Lotus Eletre recenzija: Međunarodna prva vožnja

2023 Lotus Eletre
Zaboravite sve što znate o Lotusu. Električna revolucija je nekada legendarnoj britanskoj marki pružila spas, a oni je grabe sa svime što imaju – i svim novcem koji kineska matična kompanija Geeli može da im da.

Lotus Eletre je Lotusovo prvo prizemno vozilo sa četvoro vrata, Lotusov prvi SUV i Lotusovo prvo serijsko proizvedeno električno vozilo, nadovezujući se na hiperautomobil male količine Evija.

To je takođe prvo od četiri planirana električna vozila koja Lotus vidi kao svoj put ka prosperitetu. Slediće limuzina sa četvoro vrata poput Porsche Taican-a koju ćemo videti kasnije ove godine, srednji SUV veličine Porsche Macan 2025. ili ’26. i novi sportski automobil EV u GT stilu 2027. godine.

Sve je to deo Lotusovog nastojanja za 150.000 prodaja godišnje 2028.

Da to stavimo u perspektivu, Lotus je 2022. prodao 640 jedinica širom sveta, uključujući 62 u Australiji. U celoj 75-godišnjoj istoriji Lotusa, prodao je nešto više od 110.000 automobila.

Dakle, to je hrabar plan. Uzbudljiv, takođe, za potrošače i vozače, ako je Eletre ikakav pokazatelj.

Koliko košta Lotus Eletre u Australiji?
Lotus Eletre stiže u Australiju u drugom kvartalu 2024. (april-jun). Lotusov australijski uvoznik kaže da maloprodajne cene nisu finalizovane, ali se nada da će početni Eletre pozicionirati oko 250.000 dolara i doneti vrhunski Eletre R ispod 300.000 dolara.

Posrednik Eletre S bi tada sedeo oko 265.000 dolara. Sve procene cena ne uključuju troškove na putu.

Sve tri Eletre varijante dele istu inovativnu i aerodinamičnu karoseriju SUV-a sa četvoro vrata, imaju bateriju od 112 kVh ugrađenu u pod i imaju elektromotore na svakoj osovini koji obezbeđuju pogon na sva četiri točka.

Sve Eletre varijante imaju matrične LED farove i LED zadnja svetla, a voze se na gumama Pirelli P Zero performansi – 20-inčni točkovi i felge su verovatno za Eletres australijske specifikacije, povećavajući do 22s na Eletre S i 23s na R.

Dizajn eksterijera, napisan pod upravom bivšeg direktora dizajna Pitera Horberija koji je preminuo ranije ovog meseca, crpi inspiraciju iz Lotusove prošlosti, ali nije rob bogatom 75-godišnjem nasleđu brenda. Jedna ključna karakteristika karoserije je nešto što Lotus naziva Poroznost – kanali za puštanje vazduha kroz karoseriju.

Takođe ima aktivne aero elemente u rešetki za hlađenje motora, baterije i kočnica i aktivno zadnje krilo, ali o tome kasnije.

Za osnovni model Eletre i Eletre S, snaga elektromotora od po 225 kV za kombinovanu snagu od 450 kV i 710 Nm rezultira vremenom od 0 do 100 km/h od 4,5 sekundi.

Heroj performansi Eletre R ima snažniji zadnji motor od 450 kV koji mu daje ukupno 675 kV i 985 Nm i dinamiku vožnje koja je pristrasnija pozadi. Performanse ubrzanja od 2,95 sekundi do 100 km/h i 0–200 km/h za 9,5 sekundi učiniće ga najbržim SUV-om u Australiji kada stigne ovde sledeće godine sada kada je prethodni nosilac titule, Tesla Model Ks Performance (2,8 sekundi), više nije u prodaji.

Koliko prostora ima Lotus Eletre unutra?
Lotus Eletre je veliki automobil: 5,1 m dugačak, 2 m širok bez retrovizora i 1,63 m visok. Takođe je težak, kao što smo očekivali od električnih vozila. Između 2,5 tona i 2,7 tona u evropskim specifikacijama u zavisnosti od varijante.

Uđite unutra i razlika u odnosu na prošlost Lotusa je potpuno očigledna. Pa, ne oštro, već upravo suprotno.

Lotusov lagani etos koristio se za isporuku ogoljelog enterijera koji je imao sreću da ima radio ili klima uređaj ili čak držač za čaše, a kamoli ovo zapanjujuće izvođenje automobilske raskoši.

Za početak, materijali koje je Lotus odabrao su prvoklasni i, naravno, svi nose kvačicu održivosti. Ovde nema kože, na primer.

Standardna cena u čitavom asortimanu uključuje u 12 smera podesiva prednja sedišta sa grejanjem i hlađenjem koja uključuju proširivu bazu sedišta i varijabilne bočne podupirače, električna naslona zadnja sedišta, četvorozonsku kontrolu klime, bežično ogledalo za pametne telefone, panoramski krov i ubitačan zvučni sistem od 1380 V sa 15 zvučnika vrhunske audio kompanije KEF.

Eletre S će dodati meko zatvaranje vrata, staklo za privatnost, aktivni zadnji spojler i 23 zvučnika, vrhunski zvučni sistem od 2160 V koji pruža zadivljujući zvučni pejzaž, a takođe je jedan od retkih opremljen Dolbi Atmos-om koji vas stavlja u sredinu benda dok sviraju.

To je verovatno najbolji zvučni sistem u automobilu koji sam do sada iskusio u smislu jasnoće i uticaja.

Da bi maksimizirao uživanje vlasnika u sistemu sa 23 zvučnika, Lotus uključuje besplatne pretplate na servise za striming Tidal i Amazon Music, koji nude audio preuzimanje veće vernosti od Spotifaja, kaže kompanija.

Eletre R se zasniva na S sa aktivnom kontrolom kotrljanja, aktivnim zadnjim upravljanjem, elementima dizajna od ugljeničnih vlakana, sjajno crnim točkovima, sportskim pedalama od nerđajućeg čelika, crnim oznakama i gumama Pirelli P Zero Corsa visokih performansi.

Prostora za noge je više nego veliko, a prostor za glavu će udobno smestiti one sa druge strane od šest stopa. Vanbrodska sedišta su lepo oblikovana da pomognu putnicima da se bore protiv sila u krivinama. Zadnja sedišta na Eletresu sa četiri i pet sedišta imaju električno podešavanje nagiba.

Da li Lotus Eletre ima Apple CarPlai i Android Auto?
Eletre je opremljen i Apple CarPlai-om i Android Auto-om, ali ne bih se iznenadio ako vlasnici izbegavaju da ga koriste jer je Lotusov infotainment sistem bukvalno sledeći nivo. Zove se Hiper OS, i doći ćemo do toga za sekund.

Svi Eletresi imaju do sedam digitalnih ekrana razbacanih po celoj kabini, na čijem je čelu centralni ekran osetljiv na dodir od 15,1 inča.

Postoji 12,6-inčna instrument tabla vozača u poštanskom sandučetu uparena sa 29,0-inčnim (efikasne veličine) ekranom za glavu.

Čak i putnik ima svoj ekran osetljiv na dodir sa poštanskim sandučićem od 6,0 inča tako da može da komunicira sa audio sistemom automobila. Meni se ovo čini pomalo varljivo jer je 15,1-inčni ekran za informacije i zabavu takođe na dohvat ruke, ali možda Lotus ima veće planove za ovo u budućnosti.

Ti ekrani poštanskih sandučića su, inače, upravo to: visoki su jedva jedan inč, ali ono što im nedostaje u visini, nadoknađuju širinom. Oni su neobični u poređenju sa više pravougaonim i kvadratnim ekranima u drugim automobilima, ali se lepo integrišu sa celokupnim dizajnom kontrolne table.

Dva od ostala tri ekrana su smeštena u vratima i uparena sa digitalnim retrovizorima koji zamenjuju konvencionalna retrovizora. Još uvek nema reči o tome da li će ovaj upitni trend biti standard na nekim automobilima sa australijskim specifikacijama.

Poslednji ekran omogućava putnicima na zadnjim sedištima da podese svoje individualne kontrole klime, a takođe i pomeraju suvozačevo sedište kako bi poboljšali sopstveni komfor. Na Eletres-u sa četiri sedišta, ekran je postavljen na naslon za ruke; kod petoseda sa klupom sa tri sedišta nalazi se na zadnjoj strani prednjeg naslona za ruke.

Lotusov infotainment sistem koji upravlja svim ekranima naziva se Hiper OS. Pokreće ga Unreal 3D grafički motor, koji će iskusiti svako ko je igrao Fortnite, Final Fantasi, PUBG ili desetine drugih igara koje koriste ovaj grafički motor. Kolega u vlasništvu Geeli-ja, Volvo, takođe će koristiti Unreal kao osnovu, a GM je najavio sličan program koji označava promenu u načinu na koji brendovi razmišljaju o iskustvu info-zabave.

Operacije u automobilu podižu na nove vrhunce u kvalitetu grafike, upotrebljivosti, fleksibilnosti i uronjenosti. Nadmašuje naše trenutne standarde iz Jaguar Land Rovera za vrhunski izgled i osećaj, i nadmašuje čak i Teslu po inovacijama i intuitivnoj interakciji.

Sistem uključuje AM/FM/DAB+ radio, reprodukciju medija, 3D satelitsku navigaciju, stranice aktivne bezbednosti, stranice za energetsku efikasnost, statistiku vožnje i još mnogo toga.

Činjenica da je Lotus razvio sopstveni sistem iz temelja umesto da instalira gotova rešenja pokazuje da kompanija razume centralnu ulogu tehnologije u automobilu u odnosu vlasnika, a zauzvrat koliko ona utiče na njihovu percepciju brenda .

Vlasnici će takođe moći da koriste aplikaciju za pametne telefone za promenu ambijentalnih uslova pre ulaska, interakciju sa procesom punjenja i parkiranje automobila na daljinu (paralelno, upravno ili pod uglom). Planirane su i druge funkcije, uključujući digitalni ključ u telefonu što znači da vlasnici neće morati da nose stvarni ključ, koji je sam po sebi trouglasto umetničko delo koje se razlikuje od bilo kog drugog ključa koje smo videli.

Eletre-ova kabina uključuje prostirku za bežično punjenje ispod centralnog nosača.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Lotus Eletre?
Uprkos tome što se Lotusov brend pozicionira kao „za vozača“, Eletre je dobio impresivan paket aktivnih bezbednosnih sistema za koje Lotus kaže da ne samo da mogu zadovoljiti zahteve Nivoa 2 autonomne vožnje, već ispunjava i Nivo 3 i „priprema automobil za Nivo 4 autonomije ”.

Autonomni sistemi nivoa 3 i nivoa 4, koji omogućavaju vozilu da se vozi stotinama kilometara sa aktivnim nadzorom vozača (nivo 3) i bez njega (nivo 4), nisu odobreni za upotrebu na putevima u Australiji.

Eletre-ovi sistemi aktivne bezbednosti dobijaju informacije od 34 senzora, uključujući dve iskačuće instalacije lidara na krovu i još dva sa strane, šest radara, sedam kamera visoke definicije i 12 ultrazvučnih senzora.

Sve ovo daje automobilu veoma detaljno razumevanje okoline od 360 stepeni.

Sve to upravlja Nvidia GPU-om koji može da podnese ludih 500 triliona operacija u sekundi. Ali to takođe pokazuje procesorsku snagu neophodnu za isporuku čak i osnovne autonomije koju ljudski vozači rade intuitivno.

Tokom naše probne vožnje pre lansiranja, neki od sistema za pomoć vozaču ili nisu radili ili su imali velike nedostatke, uključujući prepoznavanje znakova brzine, pomoć pri održavanju trake i pomoć na autoputu, za koje Lotus kaže da se „gradi na upravljanju brzinom i rastojanjem pomoću prilagodljivog tempomata automobilu ispred kako bi se vozilo automatski držalo u sredini u svojoj traci“.

Pored toga, head-up displej je davao samo rudimentarne informacije i nije imao više načina prikaza ili integrisane satelitske navigacije.

Lotus je rekao da su automobili koje smo vozili bili pretproizvodne verzije i da će svi ovi sistemi biti u potpunosti operativni do trenutka kada isporuke kupcima počnu u Evropi i Kini kasnije 2023. godine.

Ako tražite sveobuhvatniju listu sistema za pomoć vozaču koje Eletre ima, evo vam:

Inteligentni prilagodljivi tempomat (ACC); Pomoć na autoputu (HVA); Front podrške za ublažavanje sudara (CMSF); Informacije o saobraćajnim znakovima (TSI); Upozorenje o otvorenim vratima (DOV); Rear Cross Traffic Alert (RCTA); Front Cross Traffic Alert (FCTA); Lane Change Assist (LCA); Otkrivanje života i njega (LDC); Pomoć pri održavanju trake sa upozorenjem/prevencijom napuštanja trake (LKA+); Parking Hitna kočnica (PEB); Podrška za ublažavanje sudara pozadi (CMSR); i Hitni poziv za spasavanje (E-Call).

Još jedna stavka za poboljšanje vožnje koju vredi pomenuti su Lotusovi digitalni retrovizori, koji zamenjuju konvencionalne retrovizore sa kamerama udvojenim sa 6,0-inčnim ekranima ugrađenim unutar prednjih vrata.

Da li je Lotus Eletre energetski efikasan?
Lotus nije delio tvrdnju o energetskoj efikasnosti ni za pogonske agregate od 450 kV ili 675 kV na lansiranju, ali je rekao da prvi može da vozi do 600 km sa punjenjem, a drugi 490 km.

Tokom našeg testa na putu, videli smo najnižu potrošnju u stvarnom svetu od 20,2kVh/100km, što sugeriše oko 545km sa baterije od 112kVh (109kVh upotrebljivo). Naše iskustvo sa Eletre R bilo je ograničeno na pistu tako da nismo uzimali u obzir potrošnju energije.

Eletre ima tri nivoa regenerativnog kočenja koje bira vozač, što je lepo imati, ali uglavnom nepotrebno, jer kada se kočnice pritisnu, kočioni sistem koristi električne motore da uspori automobil u početku pre nego što aktivira stvarne kočnice ako je potrebno.

Lotus ne nudi vizit kartu za vožnju sa jednom pedalom za neke sisteme regenerativnog kočenja.

Svi Eletres dolaze sa 22kV AC punjenjem i traženim 350kV DC punjenjem ako su uslovi optimalni. Na punjaču od 22 kV, baterija će se napuniti za manje od šest sati.

Lotus tvrdi da maksimalne performanse punjenja na punjaču od 350 kV mogu da dopune bateriju sa 10 do 80 procenata za 20 minuta ili da dodaju domet od 120 km za pet minuta. I na prvi pogled ćete znati koliko je vaš automobil napunjen jer svetla ispod spojlera na poklopcu prtljažnika svetle u fazama tokom punjenja kada zaključate ili otključate vozilo.

To znači da je ulaganje matične kompanije Geeli od 2,8 milijardi dolara za izgradnju novih objekata u Evropi i Kini, privlačenje vrhunskih dizajnera, inženjera i automobilskih profesionalaca iz drugih evropskih brendova i razvoj potpuno nove platforme za EV koja će proizvesti tri, ako ne i četiri automobila. naredne četiri godine neće biti ništa.

Jednako tako, nikakva količina blistavog luksuza i tehnologije u automobilu ne može prikriti loše iskustvo u vožnji sa vlasnicima.

Ali kada bacite toliko novca na izazov i zaposlite pametne ljude sa dokazanim rezultatima, šansa za neuspeh se značajno smanjuje.

Pre nego što odgovorimo na egzistencijalno pitanje, hajde da detaljno pričamo o tome kako to funkcioniše.

Ekstenzivno smo vozili Eletre S od 450 kV na globalnom medijskom predstavljanju ovog vozila u Norveškoj početkom jula. Iako izabrani putevi u programu vožnje nisu bili dovoljno tihi ili ruralni za kontinuirano istraživanje dinamičkih mogućnosti vozila, delovi vožnje su nam dali priliku da povećamo brojčanik.

Za navodno početni model, Eletre i Eletre S imaju skoro istu snagu kao Lamborghini Urus, a tako se i oseća. Ovaj „osnovni pogonski sklop“ daje Eletreu ubrzanje da prestigne sporiji saobraćaj u tren oka, bilo da u tom trenutku radite 40 km/h ili 100 km/h.

Reakcija elektromotora je trenutna i energična, kao što biste očekivali, ali nije previše osetljiva na manje tečne interakcije gasa, tako da ostaje glatka dok raste.

Nagon za ubrzanjem se malo smanjuje kada 100 km/h dolazi i odlazi, što znači da preticanje na autoputevima može biti jednako brzo i bez napora kao i na sporim putevima.

Eletre-ovo standardno aktivno vazdušno oslanjanje sa podesivim prigušenjem pruža uzornu vožnju na većini puteva, čak i na 22-inčnim točkovima i gumama koji su ugrađeni u naš test automobil.

Eletre R, koji smo iskusili samo na pisti, dobija standard Active Roll Control koji održava automobil ravnijim u skretanjima, i aktivno zadnje upravljanje (do 3,5 stepeni), za koje se kaže da promoviše stabilnost pri velikim brzinama i manevrisanje pri nižim brzinama .

Ta dva sistema su bila opcija na Eletre S koji smo vozili na predstavljanju.

Eletre ima pet režima vožnje počevši od Tour, Range, Sport i Off-Road. Svi rade ono što kažu na kutiji. Individualni režim vam omogućava da prilagodite individualna podešavanja po svom ukusu.

Eletre R dobija šesti režim: Track Mode.

Smanjuje visinu vožnje, učvršćuje vešanje, izoštrava odziv pogonskog sklopa i podiže prag ESC tako da vozač ima direktniju vezu sa, pa, svime.

Da bi pomogao u upravljanju performansama na svim modelima, Lotus je osmislio interni integrisani sistem kontrole šasije koji upravlja raspodelom obrtnog momenta, aktivnim vazduhom, kontrolom prevrtanja, ESC-om i još mnogo toga.

Pozadi se nalazi zadnji spojler koji se može aktivirati u fazama do 34 stepena, pružajući između 60 kg i 112 kg potisne sile. U najekstremnijoj fazi primene, spojler deluje više kao vazdušna kočnica.

Eletre R vodeći ima 675 kV i 985 Nm – daleko ispred aktuelnog kralja performansi SUV-a, Aston Martina DBKS 707, koji ima samo 520 kV, a kamoli Porsche Caienne Turbo GT koji ima 471 kV.

Postojao je jedan automobil koji je mogao da ponudi Lotusu Eletre R za svoj novac, a to je Tesla Model Ks Plaid od 760 kV. Tesla tvrdi 0–100 km/h za 2,6 sekundi, što je brže od Eletre R.

Ali Model Ks više nije dostupan za naručivanje u Australiji, tako da je Eletre R u boksu kao najbrži SUV u Australiji kada stigne sledeće godine.

Uradili smo nekoliko testova ubrzanja pri startu na uzletištu u R i iskusili ono što Lotusovi inženjeri tvrde da je skoro jedan G neprekidnog ubrzanja.

Početno poletanje nije tako nasilno kao što smo očekivali jer nema okretanja točkova ili grebanja. Ali brzo počinje da se oseća nemilosrdno dok 2,8 tona Lotus Eletre R i dva putnika brzo jure niz pistu.

100km/h dolazi za nešto više od tri sekunde za nas, i pre nego što zaista stignem da sagledam stanje, dostigli smo 180km/h i instruktor na suvozačevom sedištu me preklinje da kočim.

Druga vožnja nije ništa manje napad na čula. To se dešava tako brzo i bez histrionizma da zaista nema vremena za uživanje u izvedbi. Umesto toga, borba je da zaista dišete sa težinom na vašim grudima – jedan G je kao da drugi sedite na stomaku – i bujanje u stomaku kao na toboganu.

Počinje da popušta nešto više od 100 km/h. Lotus tvrdi da je za drugu stotinu potrebno duplo duže, ali ne izgleda tako jer dvobrzinski menjač na zadnjem motoru – poput Porscheovog Taican-a i Audija E-Tron GT – osigurava da R nastavi snažno da udara iznad 100 km/h i sve do maksimalne brzine koja se tvrdi da je veća od 265 km/h.

Zadnja osovina sa dve brzine je ekskluzivna Eletre R; osnovni i S modeli se drže pogona sa jednom brzinom.

Ovakve performanse su vrhunski trik za EV parti. Ali to košta domet vožnje. Eletre R može da uradi klai

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Proveri
Close
Back to top button